De mondbeschermer

De mondbeschermer verplicht per 1 augustus 2015

De KNHB heeft besloten als eerste bond ter wereld het dragen van een bitje tijdens de wedstrijd verplicht te stellen. Met ingang van het hockeyseizoen 2015-2016 is het dragen van een mondbeschermer verplicht. Dit geldt voor alle categorieën spelers (junioren/senioren/veteranen) tijdens door de hockeybond georganiseerde wedstrijden. De maatregel gaat per 1 augustus 2015 in.

Hoe werkt een bitje?

Een gebitsbeschermer werkt als een schokdemper. Bij een klap op de kaak of tanden wordt de kracht over een groter gebied verspreid. Hiermee verklein je de kans op gebroken tanden of een gebroken kaak. Een goede mondbeschermer moet stevig zijn en goed in de mond passen, is makkelijk in- en uitneembaar, geeft comfort bij ademhaling en spraak, is smaak- en reukloos en is makkelijk schoon te maken.

Wat voor soorten bitjes zijn er?

Er zijn drie soorten bitjes:

  1. Kant-en-klaar: deze zijn te koop voor een paar euro in een sportzaak. De confectievorm is niet individueel aan te passen.
  2. Thermoplastische mondbeschermer: dit is een voorgevormde gebitsbeschermer die je kunt aanpassen aan je eigen gebit door het bitje te verwarmen en erin te happen. Ze zitten iets beter dan prefab bitjes en zijn ook iets duurder (tussen de 5 en 10 euro). Er zijn speciale boil and bite bitjes voor beugeldragers.
  3. Bitje op maat: dit zijn de beste en de duurste bitjes. Ze worden helemaal op maat gemaakt op basis van een gipsen afdruk van je gebit. Voor een op maat gemaakt bitje moet je rekenen op een bedrag tussen de 40 en 80 euro. Ze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en zelfs met glitters.

Hapdagen

Op veel verenigingen worden regelmatig hapdagen georganiseerd. Dit gebeurt vaak met medewerking van de plaatselijke tandarts of via een organisatie die zich hier speciaal op richt. Of en wanneer jouw vereniging een hapdag organiseert kun je het beste bij de vereniging zelf even navragen.

Wist je dat?

  • Met de huidige technieken zowel in de tandwisselperiode als bij het dragen van beugels een goed en comfortabel bitje kan worden gemaakt die minstens een heel seizoen meegaat.
  • Je bij een bewusteloze hockeyer altijd de gebitsbeschermer uit de mond moet halen. Dit kan namelijk de ademhaling belemmeren.
  • Spelers (uitsluitend om medische redenen) ontheffing kunnen aanvragen bij de KNHB. Meer informatie over deze dispensatieregeling vind je hier.

Overige materialen