Hockey speel je met een stick. Die stick heeft door de eeuwen heen nogal een ontwikkeling doorgemaakt. In de 19e eeuw bestonden er nog veel verschillende varianten hockeysticks. De Schotten gebruikten een ronde stick met een kleinere kromming bij hun Shinty spel. De Ieren gebruikten bij het Hurling een stick met twee platte zijden. Een soortgelijke stick werd ook in Nederland tot 1926 gebruikt. De huidige hockeystick is afkomstig uit Engeland en beïnvloed door het cricket. Ook daar is één kant van de bat plat en één kant bol en daarmee onbruikbaar.
Hout of kunststof?
Tot vrij recent was hout het belangrijkste materiaal om een stick van te maken. Sinds een jaar of tien zijn ze vrijwel allemaal van kunststof. Alleen kindersticks worden nog van hout gemaakt, vaak versterkt met kunststofvezels. Hout staat echter nog steeds garant voor het beste balgevoel. Daarom beginnen kinderen hun hockeycarrière met een houten hockeystick. Zaalhockeysticks zijn wel nog steeds vervaardigd van hout. Ze zijn ook een stuk lichter dan veldhockeysticks.
Regels voor een stick
Er gelden vier regels waar een hockeystick volgens de officiële reglementen aan moet voldoen:
- De kromming: de kromming van de stick mag maximaal 25 mm zijn.
- De krul: er zijn geen regels voor de krul zelf. Maar de omhoogkomende poot van de U mag gemeten vanaf de grond niet meer dan 10 cm hoog zijn.
- Het gewicht: een stick dient tussen de 340 en 737 gram te wegen
- De lengte: de maximale lengte van een stick is 105 cm (41 inch).
Welke maat?
De maten van hockeysticks worden weergegeven in inches. Het kiezen van de juiste maat van een stick is vooral bij kinderen erg belangrijk. Een te lange stick maakt het lastiger om de juiste technieken aan te leren. De sticklengte voor kinderen varieert tussen de 24 en 36 inches. Een stelregel om de juiste lengte te bepalen is dat de stick gemeten vanaf de grond niet boven de navel uit mag komen. Volwassen spelen meestal met een sticklengte van 36,5 inch. Hoewel veel professionele hockeyers steeds vaker kiezen voor een langere stick. Let er wel op dat een stick niet langer mag zijn dan 105 centimeter (41 inch).
Wat kost een stick?
Hockeysticks variëren in prijs van twee tientjes tot honderden euro’s. Voor een recreatieve hockeyer is het niet nodig te diep in de buidel te tasten. Vanaf 100 euro heb je al een heel goede stick.
Tips voor de aanschaf van een stick
- Ben je een beginner? Kies dan voor een standaard stick die niet te stug is met een minimale kromming.
- Wat is je positie in het veld? Verdedigers kiezen vaak voor een wat zwaardere en stuggere stick dan aanvallers, die weer meer gaan voor lichtere soepelere sticks.
- Let op de vorm van de krul. Hoe kleiner de hoek, des te wendbaarder de stick. Ook bij het kiezen van de vorm van de krul is je positie op het veld van belang.
- Krijg je garantie op je stick? De meeste sticks hebben een garantieperiode van 2 maanden, maar het is verstandig om hierover direct in de winkel te informeren.
Overige materialen
-
De mondbeschermer
-
De scheenbeschermer
-
De kleding
-
De hockeyschoen