Teleurstelling overheerst: ‘Kans op zaaltitel door neus geboord’
Voor veel jongens en meiden uit de A-jeugd dreigt de laatste fase van hun hockeyloopbaan als junior te eindigen in mineur. Geen uitdaging van competitiehockey, geen toffe teamactiviteiten en een mogelijk afscheid in stilte van de geliefde club uit hun jeugd. In een serie verhalen kijken we hoe spelers en coaches van de oudste jeugdteams omgaan met de hockeybeperkingen van deze tijd. Vandaag Julius Schwartz van Kampong JA1 en Tieme Zegelink van Haackey JA1.
Wanneer hij voor het laatst een wedstrijd heeft gespeeld? Tieme Zegelink moeten even nadenken. ‘Dat was op 12 december, alweer ruim twee maanden geleden’, verzucht de vijftienjarige middenvelder van Haackey JA1 uit Haaksbergen. ‘Maar een echte competitiewedstrijd, dat is nog langer geleden. Dat was begin oktober.’ Haackey JA1 verloor toen met 0-6 van Ares JA1 en eindigde onderaan de voorcompetitie in de Tweede Klasse.
‘Je raakt zo langzamerhand gewend aan de hockeybeperkingen in deze coronasituatie, maar het is natuurlijk verre van ideaal’, zegt Zegelink. ‘Zo’n hockeyloze winterperiode valt vies tegen. Normaal gesproken zouden we ook zaalcompetitie gespeeld hebben. Dat dat wegviel was in eerste instantie irritant, maar nu pas merk ik hoezeer ik het zaalhockey heb gemist.’
Door de neus geboord
Ook Julius Schwartz had zich na een haperend begin van de veldcompetitie in dit seizoen enorm verheugd op het spelen van wedstrijden in de zaal met Kampong JA1. Niet alleen vanwege het plezier in het spelletje, maar ook vanwege de kans om iets moois te presteren met zijn teamgenoten.
‘Vorig jaar verloren we de finale van het NK met 5-4 van Pinoké. Voor een paar jongens in ons team was de zaalcompetitie van dit jaar de laatste kans om de landstitel te pakken in de zaal. Dat dat door corona niet kon, is heel zuur. We hebben geen bal aangeraakt in de zaal. De kans om Nederlands kampioen te worden is ons door de neus geboord’, aldus de eerstejaars student werktuigbouwkunde.
Trainen zonder perspectief
Net als zoveel andere juniorenhockeyers stapelden de teleurstellingen zich de afgelopen maanden gestaag op na de persconferenties van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge. Voorlopig is er nog altijd geen zicht op het voortzetten van het vertrouwde competitiehockey. Net zoals de meiden van De Mezen MA1 moeten Zegelink en Schwartz hun motivatie voorlopig halen uit de trainingen. En dat valt niet altijd mee.
‘Je hockeyt voor de wedstrijden’, zegt Zegelink. ‘Dat weegt zwaarder dan dat je puur voor de gezelligheid hockeyt, zeker in een jongensteam. Voor ons doen trainen we nu best fanatiek, maar toch merk je dat het anders is. Je traint zonder vooruitzicht.’
Ook bij een grote, ambitieuze club als Kampong hebben de topteams te kampen met een gebrek aan motivatie. Zo is het aantal wekelijkse trainingen van JA1 teruggeschroefd van drie naar twee. Volgens Schwartz een logische stap in een langdurige periode zonder zicht op wedstrijdhockey.
Liever onderlinge partijtjes
‘Met de inzet tijdens onze trainingen is gelukkig niks mis’, zegt de 18-jarige middenvelder. ‘In ons team willen we allemaal heel graag. Sommigen van ons zijn bezig aan hun laatste maanden in een jeugdteam en ze willen er het beste van maken. Zeker als je ambities hebt om aan te haken bij Heren 1 moet je je in deze periode toch blijven ontwikkelen. Fit blijven, je conditie op peil houden en je shuttles lopen. Als je nu maandenlang weinig tot niets doet, ben je gezien.’
Ondanks de hunkering naar wedstrijden heeft de technische staf van Kampong JA1 besloten geen onderlinge wedstrijden te spelen tegen andere teams van de Utrechtse club. De reden: het niveauverschil met andere Kampong-teams is simpelweg te groot. Schwartz: ‘Met zestien spelers in onze groep spelen we liever onderling partijtjes. Die bieden ons meer weerstand dan wedstrijden tegen JB1 of MA1. Verder heeft een aantal spelers van ons de afgelopen weken meegetraind met Heren 1 en ook meegedaan in een paar oefenwedstrijden. Dat motiveert ook natuurlijk.’
Spelen met je eigen team
Op hoog niveau meetrainen met een topteam uit de Hoofdklasse… het is een luxe die JA1 van Haackey niet kent. De ploeg van Zegelink moest het sinds oktober doen met oefenpotjes tegen JB1 en MA1. ‘Dat zijn eigenlijk de enige teams waartegen we een evenwichtig duel kunnen spelen’, zegt de middenvelder. ‘Tegen andere teams binnen Haackey zouden we dubbele cijfers halen, daar is geen lol aan. Er zijn ook ideeën om teams te mixen, maar ik merk dat ik daar niet enthousiast van word. Je wilt toch het liefst met je eigen team op het veld staan, zeker omdat je elkaar al minder ziet.’
Lees ook: ‘Het is meer van hetzelfde, dan gaat de lol er gauw vanaf’
12 Reacties
rancoburgzorg
Ach er waren zelfs een paar landen waar niet eens getraind mocht worden het afgelopen half jaaar, dus het kan nog beroerder. De meeste andere landen daarentegen kozen ervoor om door te gaan met competitiesport voor de jeugd. Dat is zuur voor de Nederlandse kids ja. In het land der risicomijders zijn degenen die competitie wilden spelen volgens de helft van het land "egoist!", dus dan houdt elke discussie wel op.
Freekie
Oh ja, mensen missen het normale inderdaad omdat er ergens het anders is.... Manmanman
Mark Bouwman
Out of the box. Toch moet je het allemaal niet bagatelliseren met de dooddoener "er zijn wel ergere dingen in de wereld". Een A1 jaar is een afsluiting van je sportieve junioren bestaan. Zou het een overweging zijn om voor één seizoen (2021/2022) een eenmalige leeftijddispensatie te geven voor degenen die toch nog een jaar A1 (cq B1) competitie zouden willen spelen*? Het is maar een idee....🙂 *) ovv als we weer wat "mogen".
opleidenkey
Ik snap je idee, alleen wordt dan het verschil in fysiek tussen 1e jaars A en 3e jaars A wel erg groot. Misschien aparte competitie, alleen is de spoeling dan misschien weer te dun. Ik zou opteren voor een Jong divisie, dan kunnen meerdere talenten groeien om de overstap naar de HK te maken als ze bijvoorbeeld 20 zijn. Bij lager spelende clubs kunnen deze jongeren mogelijk wel al de stap naar de senioren maken...
jobe
In België al jaren een U19 ipv een U18. Daar is men tevreden over dit concept. Goed idee lijkt me!
stekel
En wat is de verwachtte blijvende schade of psychische deuk op lange termijn... en ja er zijn veel meer Mensen wiens vader omstandigheden al veel langer veel beroerder is.. Volhouden dus
DylanLucieer
Misschien hadden de ja1 teams een bubbel kunnen vormen met ja1 van een andere club uit de buurt. Meeste zitten bij elkaar op school, kunnen gasten op fiets scooter of met auto als ze hun rijbewijs hebben. Jammer dat de knhb niet wat meer heeft meegedacht.
opleidenkey
Aanvulling; Tussen jong en divisie had ik tussen haken: naam hockeyclub staan
Mark Bouwman
@opleidenkey ik ben het helemaal eens voor een Jong Divisie zoals er al een Jong Heren 1 competitie is. Die laatste is nu een meer recreatieve competitie. Ik pleit al jaren voor landelijk t/m 18 zoals die er is, daarna voortzetting daarvan t/m 21 en daarna definitief naar senioren. Het is aan clubs zelf om spelers die goed genoeg zijn eerder naar HK of PK niveau te halen. Met het "out of the box" probeer ik puur om iets tijdelijks te creëren voor de A-jeugd van dit (rottige) seizoen. Ik begrijp je punt van 1e tov 3e jaars A, maar ja we hebben ook wel een aantal 2e jaars B die in een competite met 2e jaars A meedoen. Laten we hopen dat we deze Corona "shit" genoeg onder controle te krijgen zodat we weer kunnen sporten. Ik vrees dat we hier de komende jaren nog wel mee zitten, hopenlijk met mildere gevolgen.
opleidenkey
Ja zou mooi zijn. Hoop dat ze er een denktank opzetten vanuit KNHB!
coach-devries
Is dit niet precies het zelfde idee als de 'jong comeptitie'? Als we 7 miljoen hockeyers zouden hebben wellicht een goed plan.. maar nu ga je nooit een fatsoenlijk niveau kunnen waarborgen.. met als gevolg: alle 'goeie' spelers gaan liever in een H1/D1 (of eventueel H2/D2 om de stap te zetten) spelen.. want helaas is de groep 'ambitieuze hockeyers' die op prestatieniveau willen hockeyen niet groot genoeg voor nog een competitie.