Verdedigend gaf Nederland dinsdag tegen Canada (4-2 winst) slechts vijf cirkelpenetraties weg, maar dat leverde wel twee tegengoals op. Joep de Mol en Lars Balk vinden allebei dat Oranje beter verdedigde dan tegen België en Zuid-Afrika, maar zien ook dat het niveau omhoog moet om olympisch kampioen te worden.
Na de eerste twee wedstrijden waarin achterin af en toe grote fouten werden gemaakt, moest Nederland het dinsdag ook nog stellen zonder verdediger Sander de Wijn, die uit voorzorg aan de kant bleef met lichte hamstringklachten. Nederland kwam snel op een 2-0 voorsprong, maar in de tiende minuut deed zich achterin toch weer een moment van onoplettendheid voor, toen Balk in de cirkel van Oranje de bal veel te eenvoudig verspeelde. Vervolgens ging de bal ook nog door de stick van Joep de Mol heen, waarna James Wallace de 2-1 scoorde.
‘Ik dacht de bal te hebben, maar hij gleed van mijn stick af. Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Zo’n fout wordt dit niveau meteen afgestraft. Ik reken het mezelf aan. Ik moet die bal wegwerken. Punt. Het was een stomme fout’, concludeerde Balk schuldbewust.
Wel vindt de 25-jarige verdediger dat Nederland de zaakjes achterin beter voor elkaar had dan in de wedstrijden tegen België en Zuid-Afrika. ‘Ondanks dat Sander niet meedeed, deden we het verdedigend redelijk goed. We gaven amper wat weg, maar de kansen die we weggaven, gingen er te makkelijk in. Er is zeker ruimte voor verbetering. Maar we groeien wel, stap voor stap. Over het algemeen ben ik tevreden over de progressie die we deze wedstrijd hebben geboekt.’
Ik ben de eerste die toegeeft dat ik slecht was Joep de Mol over de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Zuid-Afrika
Joep de Mol was de eerste twee wedstrijden één van de mindere schakels achterin. Tegen België (1-3 verlies) sloeg hij bij een stand van 1-1 op de stick van Cédric Charlier en veroorzaakte hij een strafbal. Tegen Zuid-Afrika greep hij in de eerste minuut zwak in tijdens een duel Mustaphaa Cassiem en gaf hij zo te makkelijk de 0-1 weg. Ook op andere momenten die wedstrijd kwam hij niet helemaal lekker uit de verf, erkent hij zelf ook.
‘Tegen Zuid-Afrika was ik zeker de eerste helft verdedigend gewoon niet goed. Ik ben de eerste die toegeeft dat ik slecht was. Vooral het eerste kwart waren er momenten dat ik niet scherp was en niet hard genoeg ingreep’, steekt De Mol de hand in eigen boezem.
‘Gelukkig heb ik vandaag de stijgende lijn ingezet. Ik speelde beter dan eergisteren. Wij allemaal trouwens. Onze volgende stap is om ervoor te zorgen dat het lage aantal cirkelpenetraties van de tegenstander [vijf] niet in twee goals resulteren en het hoge aantal cirkelpenetraties van onszelf [25] meer goals opleveren dan vier. We hebben nu een stap gezet, maar het zal tegen Groot-Brittannië nog beter moeten en daarna tegen Duitsland weer een stuk beter.’
Het voelt fantastisch om te scoren. Helemaal op de Spelen. Joep de Mol over zijn allereerste interlanddoelpunt
Eén van de grootste kwaliteiten van De Mol is dat hij altijd gevaarlijk opstoomt over de rechterflank. Hij vertelt dat hij zichzelf na zijn moeizame eerste twee wedstrijden heeft voorgenomen om zich de rest van het toernooi puur op zijn verdedigende taken te focussen. ‘Het aanvallende spel komt dan vanzelf wel. Eerst wil ik verdedigend mijn zaakjes op orde hebben. Dat ik, wanneer ik in de mandekking speel, mijn vent uitschakel. Dat ik, wanneer ik de zone dek, in de zone blijf staan en goed om me heen blijf praten. Vandaag ging dat veel beter.’
Opvallend is dat De Mol juist nu hij zich minder op zijn aanvallende taken focuste, met een harde flats zijn allereerste interlanddoelpunt maakte (92 caps). ‘Misschien is dat wel een beetje exemplarisch voor mij’, zegt hij lachend. Op zijn gezicht verschijnt een glimlach die verraadt hoe trots hij is op zijn goal. ‘Het voelt fantastisch om te scoren. Helemaal op de Spelen. Ik ben er hartstikke blij mee, zeker omdat het ook een belangrijke goal was’, vertelt de 25-jarige verdediger, die na 50 minuten hockeyen de 3-1 maakte.
Tot slot wil De Mol nog even wat zeggen. ‘Schrijf maar op dat deze goal voor Wimpie is. Dat is mijn schoonvader. Hij is overleden. Ik heb aan mijn vriendinnetje, mijn schoonmoeder en mijn moeder beloofd dat ik als ooit zou scoren, ik mijn doelpunt aan hem zou opdragen.’
8 Reacties
Teun Gorgels
Mooie goal!
RobV
Ik hoop van harte dat het steeds wat beter gaat, maar ik vind het wel rijkelijk laat als je in het toernooi zelf de boel nog op de rails moet zien te krijgen. Een echt stabiele ploeg overkomt dat niet, alle clichés van ‘in het toernooi groeien’ ten spijt. Ik ben toch bang dat het too little, too late zal zijn. Wanneer alles top is, dan hoeft deze ploeg voor niemand bang te zijn, maar dat gebeurt echt te weinig. Veel vaker glijdt het team tijdens wedstrijden af richting de ondergrens en dat is gewoon niet goed genoeg op zo’n toernooi. We gaan het zien, maar zoals ze nu spelen wordt Engeland al een behoorlijke kluif.
SanderE
Elke wedstrijd is een behoorlijke kluif. Ongeacht tegenstander. Zeker in deze (Corona) omstandigheden en weersomstandigheden. Maar elke wedstrijd is er een op zich waarbij steeds meer gewenning ontstaat. We zullen het komende 3 wedstrijden gaan zien. Voorlopig hebben we gewoon 6 punten uit 3 wedstrijden. Van België verliezen is geen schande, is gewoon een topploeg. En wat is stabiel? Australië die tegen Japan in 5 minuten 3 goals tegen krijgt? Overigens zijn India en Argentinië tot zover ook (nog) niet echt sprankelend.
RobV
@SanderE Je vraagt je af waarom ‘steeds meer gewenning’ nodig is. Hoe lang spelen ze al niet met elkaar? België stond er bijvoorbeeld al vanaf de eerste minuut in de eerste wedstrijd. We hebben nu drie wedstrijden gehad en de Oranje heren zitten nog steeds niet op een niveau waarmee je voor de dag kunt komen. Dat baart zorgen. Ik zou het heel mooi vinden als ze toch nog de smaak te pakken krijgen en een stuk beter gaan hockeyen, maar als ze er vroegtijdig uitvliegen met het type spel wat ze tot nu toe hebben laten zien, dan heb ik ook wel zoiets van ‘Jammer dan, maar het scheelt mij wel behoorlijk wat ergernis’.
SanderE
Bij het EK was het hetzelfde liedje qua reacties. Maar na de winst van het EK hoor je dan nog maar een enkeling. We zitten op dit moment nog niet eens op de helft van het toernooi. Op het EK heb ik wel degelijk een Oranje gezien wat in zowel balbezit als niet balbezit heel plezierig was om te kijken. Uiteindelijk draait het om het eindresultaat. Nu met zijn allen de handdoek gooien past niet. België topploeg, zeer zeker. Hockeyend, krachtpatsers en fit. Vanaf de eerste minuut er staan kan (op ten duur) ook andere effecten hebben. Geen garantie dat je er “als het er echt om gaat” daadwerkelijk ook staat. Finales zijn altijd wedstrijden op zich. Dat neemt niet weg dat België voor mij na NL de grootste favoriet is 😉. Garanties zijn er niet in topsport. De concurrentie is tegenwoordig ontzettend groot. Na de kwartfinale zullen we zien hoe we er op dat moment voor staan en kunnen we weer verder kijken..
philchapel
@SanderE: zou het kunnen dat de echte lacunes nu echt aan de oppervlakte komen? Met alle respect voor Oranje en het Nederlandse hockey, dat ik een warm hart toedraag, de zgn. overwinning tegen België op het EK was louter te danken aan twee volstrekt onnodige slordigheden van Dockier en en mindere natte Vanasch op luttele minuten van het einde, in een wedstrijd die -laten we eerlijk objectief zijn- de betere Belgen helemaal onder controle hadden en in extremis dom weggaven. Vervolgens werd het EK voor eigen publiek -wat steeds wat kunstmatige vleugels geeft- gevleid gewonnen. Ik gun het Nederland allemaal als bakermat van de hockeycultuur in Europa. Doch enige realiteitszin is m.I. nu aan de orde, als je met de hakken over de sloot wint van landen als Zuid-Afrika (chapeau aan hen want ze scoren tegen NL en België maar liefst 7 goals!) en Canada.
SanderE
Net zoals jij het Nederland gunt, gun ik het België ook van harte. En komt België op dit moment beter voor de dag? Zeker. Afgelopen jaren hebben uitgewezen dat het bijna altijd een spannende match is. Betreft het EK, discussiëren over welk land meer aanspraak op de titel had - heeft niet zoveel zin. Daarbij blijf jij bij het “weggeven” van de wedstrijd door de Belgen. Het is ook tijd dat we reeel onder ogen zien dat de bewuste strafcorner waaruit meen ik de 2-1 van België voortkwam een grote blunder van de arbitrage was. “Weggeven” vs “recht hebben op” kan over nagedacht worden. Nogmaals na de OS kwartfinales kunnen we oordelen. Naast Nederland en België, zijn er meer waardige concurrenten waar mee afgerekend moet worden. En Phil, bij ons loopt de corner dramatisch. 0 uit 12. Ook dit speelt een rol bij de (matige) einduitslagen. Maar wie weet, loopt die (vanaf) de kwartfinale als een machine. Bij België loopt de corner ok toch?
hockey-coach
Volkomen met RobV eens in zijn eerste reactie. Dit team zou best ver kunnen komen maar het is echt te laat. Een 25 jarige man als de Mol met 100 interlands moet zulke kinderachtige fouten niet meer maken en vooral niet op het belangrijkste toernooi van zijn leven. Dit is toch echt aan het management te danken dat onze mannen gewoon niet scherp zijn. Goed tijdens een EK mag je in het toernooi groeien. Maar op een OS moet je er vanaf het begin staan. Er mogen best nog wel een aantal kleinigheden veranderd worden, maar 12 corners en geen enkele gescoord? en dat tegen twee mindere tegenstanders... ik denk echt dat dit te laat is, al kunnen we nog zo vaak zeggen dat we in dit tornooi gaan groeien. Je weet nooit maar ik zou er niet op durven wedden. En Rob je hebt gelijk dat je zegt dat we met GB zelfs moeite zullen hebben.. Nu is onze poel wel veel sterker dan die van India en Australie.