Esmee goes KEW: Basistechnieken trainen dankzij supercoole ‘Dutchie’

De 17-jarige Esmee Broekhuizen van Pinoké meisjes A1 hockeyt in juli en augustus in Australië bij KEW. Ze heeft gereageerd via een vacature op hockey.nl en maakt haar droom waar: een reis naar de andere kant van de wereld. Hier op Hockey.nl deelt ze haar ervaringen.

 

‘Na alle verslagen van wedstrijden en stedentrips wil ik jullie graag het een en ander vertellen over de verschillen tussen het Australische en het Nederlandse hockey. In beide landen hockeyen ongeveer 250.000 mensen. Terwijl Australië 185 keer zo groot is als Nederland! Hierdoor is het hockey anders georganiseerd. 

De acht Australische staten hebben hun eigen competities. Van hoog naar laag: Premier League, Premier League reserve, Vic League, Vic League reserve en Pennant (‘wimpel’) A tot en met F. Als je als eerste eindigt in de poule speel je de ‘finals’. De winnaars van alle competities komen een week bij elkaar om uit te maken welk team zich kampioen van Australië mag noemen. Heel anders dus dan onze Hoofdklasse!

Plezier met de Minky’s

Bij KEW geef ik training aan de U8’s, de U10’s en de Minky’s (Benjamins). Dat is ontzettend leuk om te doen en de kids vinden het supercool om training te krijgen van een ‘Dutchie’.  De training van de Minky’s op zondag draait vooral om de belevenis van de kleintjes. We spelen spelletjes met bal en stick en zorgen dat ze plezier hebben in het hockeyen. 

Verspreiden en dekken

Bij de U8’s ligt de focus op het aanleren van de juiste techniek. Linkerhand boven aan je stick, niet knijpen in je rechterhand, pushen, stoppen, drijven, enzovoorts. Iedere vrijdag spelen zij in drietallen wedstrijdjes tegen Doncaster, een club uit de omgeving. We leren ze zich goed te verspreiden over het veld al KEW de bal heeft. En zodra Doncaster in balbezit is, moeten ze allemaal iemand dekken. 

Kwartiertje basistechnieken

De U10’s trainen meer op overtalsituaties en minder op techniek. Veel van de kinderen in U14 en U16 kunnen niet zo goed flatsen en slaan. Daar wordt weinig aandacht aan besteed. Ik train samen met de coach van de U16-girls en vertelde haar dat mij dit was opgevallen. Nu begint ze iedere training met een kwartiertje basistechnieken! 

Zelf doe ik met het eerste team veel positie-oefeningen. Sean, de coach, zet een oefening uit over het hele veld, waarbij looplijnen erg belangrijk zijn. Zo trainen we om de bal van achter naar voren te krijgen. 

Mark your player!

Tijdens de wedstrijden is het belangrijkste: mark your player! Als de tegenstander de bal heeft, sta je OP je man en laat je haar niet meer gaan, ook niet als ze naar de andere kant van het veld rent. Hier moest ik in het begin erg aan wennen, omdat we in Nederland ook weleens zonedekking spelen of bijvoorbeeld een man overgeven. 

Leuk om te zien dat een andere aanpak ook succesvol kan zijn, want de ‘Kookaburras’ en de ‘Hockeyroos’ (de bijnamen van het Australische heren- en dameselftal) spelen al jaren in de wereldtop.  

Cheers!

Esmee

 


Wat vind jij? Praat mee...