Champions Trophy historie: van Lahore 1978 tot Breda 2018
Misschien wordt de laatste editie van de Champions Trophy voor mannen in Breda wel de mooiste ooit. Wat er ook gebeurt, na het laatste fluitsignaal zal de smaak die blijft hangen misschien wat bitterzoet zijn. Want de Champions Trophy houdt op te bestaan. Reden voor hockey.nl in de aanloop naar de laatste Champions Trophy voor heren in de schitterende historie te duiken van dit roemruchte toernooi.
Zet de zes sterkste hockeylanden bij elkaar. Laat ze allemaal tegen elkaar spelen in één poule. Zet de nummers 1 en 2 in de finale voor de toernooizege. Dit is – kort door de bocht – het beproefde recept van de Champions Trophy, het toernooi dat het hart van de ware hockeyliefhebbers sneller laat kloppen en zijn wortels vindt in Pakistan. Met de invoering van de Hockey Pro League in 2019 is er geen plek meer op de kalender voor de Champions Trophy. Een moment om even over te treuren. Maar daar is deze serie niet voor, waarin we terugblikken op de mooiste momenten in veertig jaar. Ten eerste wordt de Champions Trophy feestelijk afgesloten in Breda, voor duizenden fanatieke supporters. Ten tweede willen we de mooiste momenten van dit toernooi, juist vieren.
Een Pakistaanse uitvinding uit 1978
In 1978 maakte Nur Kahn, luchtmaarschalk en president van de Pakistaanse hockeybond, tijdens het WK in Buenos Aires zich hard voor een toernooi met alleen de allersterkste hockeylanden. De FIH vond het een goed idee. Datzelfde jaar werd de eerste editie in Lahore gehouden, in het ‘Gaddafi-stadion’ dat tegenwoordig de thuisbasis is van het Pakistaanse cricket. De spelregels zijn min of meer als volgt, met wat kleine aanpassingen door de jaren heen: het gastland, de titelverdediger, de wereldkampioen en olympisch kampioen zijn in ieder geval uitgenodigd. Daarnaast zijn er wildcards.
Thuisland Pakistan werd in 1978 de eerste winnaar en de Pakistaan Hanif Khan de eerste topscorer met vijf doelpunten. Ook in 1980 en 1981 werd het toernooi in Pakistan gespeeld, in het hockeystadion van Karachi. Na een tweede Pakistaanse zege in 1980 bemachtigde het Nederlands elftal – mede dankzij een ontketende topscorer Paul Litjens in 1981 – voor het eerst de Champions Trophy. Een bokaal van vijf kilogram van puur zilver.
Kahn zag in die veertig jaar maar drie keer de Pakistaanse ploeg de enorme zilveren trofee winnen. Dit was vooral te wijten aan de transitie van het hockey naar het kunstgras, waardoor van oudsher succesvolle landen met raspingelaars en tovenaars op natuurgras als India en Pakistan achterop raakten.
Australië de veelvraat in de Champions Trophy
Ondanks de Pakistaanse roots zijn het de Australiërs – komend toernooi titelverdediger – die liefst veertien keer het toernooi wonnen. Duitsland (10) en Nederland (8) volgen op gepaste afstand.
Wie er favoriet is in Breda, is moeilijk te zeggen. Gastland Nederland is Europees kampioen van 2015 en 2017 en werd tweede op het WK in 2014. Maar de laatste winst in de Champions Trophy dateert alweer uit 2006. België wordt de laatste jaren altijd getipt als een van de favorieten. De Red Lions werden ook tweede op de Olympische Spelen in Rio en tweede op het EK, maar wisten nog nooit een toernooi te winnen. Olympisch kampioen Argentinië was de ultieme dark horse in Rio de Janeiro in 2016. Het Zuid-Amerikaanse land maakte zijn status als outsider volledig waar met de kanonskogels van strafcornerfenomeen Gonzalo Peillat.
Toveren Pakistan en India weer wat magie uit de sticks?
India wordt het laatste jaar gecoacht door de Nederlander Sjoerd Marijne. India won in 2017 de Asia Cup en was in 2016 verliezend finalist in de Champions Trophy tegen Australië, een toernooi waar Oranje niet aan meedeed omdat het niet paste in de voorbereiding op de Olympische Spelen.
Pakistan wil onder de nieuwe bondscoach Roelant Oltmans laten zien dat het niet alleen uit nostalgie is uitgenodigd, maar ook medio 2018 een rol kan spelen in het internationale hockey. Voor het Aziatische land is de Champions Trophy de uitgelezen kans om zich met de wereldtop te meten voordat aan het einde van het jaar het WK in India wordt gespeeld. Bij dat toernooi is Pakistan ingedeeld in een poule met Nederland, Duitsland en Maleisië.
Australië verdedigt in de allerlaatste editie van de Champions Trophy een stevige reputatie. De Aussies kunnen voor de vijftiende keer het toernooi winnen. Zij behoren weer tot de favorieten. Australië is de regerend wereldkampioen, de titelverdediger van de Champions Trophy 2016 en de winnaar van de laatste Hockey World League (HWL) in december in het Indiase Bhubaneswar.
- Lees hier meer over de Champions Trophy in Breda
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.