Pirmin Blaak de held bij Oranje-Rood tegen Bloemendaal

Pirmin Blaak was zondagmiddag de held bij zijn ploeg Oranje-Rood. De doelman van het Nederlands elftal keepte een ijzersterke shootout-serie tegen Bloemendaal (na een 2-2 eindstand), waardoor de Eindhovense formatie een stap dichter bij een Euro Hockey League-ticket kwam. Volgende week zaterdag is de tweede wedstrijd in de best of three in Bloemendaal.

Oranje-Rood en Bloemendaal kregen afgelopen week allebei een stevige teleurstelling te verwerken. Oranje-Rood verloor in twee duels de halve finale play-offs van Kampong, terwijl Bloemendaal donderdag op Hemelsvaartsdag werd afgeserveerd door Amsterdam. Voor beide ploegen rest niet anders dan een strijd om plek drie, die toegang geeft tot de EHL van volgend seizoen.

In die halvefinale-wedstrijden werd Oranje-Rood twee keer na shoot-outs teruggewezen door Kampong. Blaak keepte in die series sterk, maar ook niet elke keer het geluk aan zijn kant. Tegen Bloemendaal was hij zondagmiddag in een rechtstreeks duel te sterk voor de Bloemendalers Florian Fuchs, Floris Wortelboer en Glenn Schuurman. Bij Oranje-Rood had alleen Agustin Mazzilli gemist.

Startblokken

In de reguliere speeltijd schoot Oranje-Rood uit de startblokken en nam wedstrijd stevig in handen. Dat resulteerde in een 2-0 voorsprong voor de ploeg van de vertrekkende coach Lucas Judge. Eerst scoorde Mazzilli uit een strafcorner, even later herhaalde Jelle Galema dit kunststukje.

Bloemendaal liet zich echter niet zo maar wegspelen en toonde in het vervolg van het duel zijn kwaliteiten. Roel Bovendeert scoorde in de 25ste minuut de 2-1. Bloemendaal zette daarna verder aan, maar leek af te stevenen op een nederlaag. Twee minuten voor tijd gaf Florian Fuchs de Noord-Hollanders weer hoop door de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen. Het bleek uitstel van executie, doordat Blaak – wederom gehuld in zijn opvallende roze shirt – de held van de dag werd voor Oranje-Rood.