‘De schroom moest eraf. En dat hebben we in het eerste kwart volledig gedaan. Dat was een groot verschil met de wedstrijd tegen Argentinië’, concludeerde goaltjesdief Roel Bovendeert (26), die twee keer scoorde in de eclatante 6-1 zege op België op de Champions Trophy. ‘We moesten keuzes durven maken.’
Het ene moment ben je afgevallen voor een groot toernooi, een paar weken later ren je juichend weg voor overvolle tribunes, nadat je met je tweede doelpunt Oranje op een 3-0 voorsprong hebt gezet tegen België. Spits Roel Bovendeert werd voor de Champions Trophy opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Terrance Pieters. In de 6-1 oorwassing pakte hij deze kans met beide handen aan, in zijn eerste (en laatste) Champions Trophy ooit. In het laatste kwart maakte de spits van Bloemendaal ook nog de actie waaruit de strafbal ontstond die Jeroen Hertzberger maakte.
Tegen Argentinië speelde het Nederlands elftal de eerste twee helften ook goed, maar bleef het bij een eenzame treffer van Mirco Pruyser. Vooraf werd Oranje door de begeleiding op het hart gedrukt vooral met het hart ‘van een puber’ te spelen. Niet alleen voor het team zorgde dat voor verlossing, maar ook voor Bovendeert. Hij scoorde zijn zesde en zevende goal in zijn twintigste interland. Voor hem was het prettig dat de sterk spelende Thierry Brinkman bij een 1-0 voorsprong vanaf rechts de cirkel inliep bij een counter. Hij wist namelijk precies wat zijn teamgenoot van Bloemendaal ging doen.
‘Beloning voor al die keren dat-ie niet valt’
‘Het is mooi aan Thierry dat hij een sociale goaltjesdief is. Sociaal en goaltjesdief gaan meestal niet samen. Maar bij hem wel. Terwijl je soms voor jezelf moet kiezen om goals te maken’, zei Bovendeert na de wedstrijd. ‘Nu wist ik precies wat hij ging doen, waardoor ik me volledig kon richten op de bal die kwam.’
Daarna tikte Bovendeert knap met zijn backhand een rebound van een push van Valentin Verga in het goal. Hij legde uit: ‘Ik was tweede stopper bij de strafcorner. Dan vraag je jezelf weleens af wat je aan het doen bent, als je dan weer voor de zoveelste keer die rebound loopt. Dit was voor mij de beloning voor al die keren dat de bal dan niet valt.’
‘Ik weet dat als ik zes potten speel, dat-ie gaat vallen’
De aanvaller speelt zijn eerste grote toernooi sinds de Hockey World League (HWL) in 2015. Dat-ie ging scoren wist hij wel, zei hij. Bovendeert wilde ook vooral goed veldspel laten zien. ‘Mijn spel is veel rondom de goal en daar word ik op beoordeeld. Dat is ook logisch. Maar ik leg mezelf geen extra druk op. Ik weet dat als ik hier zes potten speel, dat-ie gaat vallen. Daar was ik niet bang voor.’
Om bondscoach Max Caldas te overtuigen moet hij juist meer laten zien dan het glijden en duiken naar de bal in de cirkel. ‘Ik zoek naar combinaties, naar connecties in de spits. Vandaag hebben we een goede balans gevonden als team. Dat was een verschil met de wedstrijd van gisteren tegen Argentinië. We waren overtuigender in het afronden. Daar hebben we het ook over gehad. We creëerden de kansen, die we altijd wel creëren. Nu maakten we ze wél af. Dan is het lekker hockeyen met z’n allen.’
6 Reacties
luchtisblauwgrasisgroen
Prachtige overwinning, Bovendeert laat zijn ongekende klasse zien. Belgie kan veel beter, hoop dat ze elkaar nogmaals treffen.
Runa Honig
Het is natuurlijk mooi dat Nederland zich zo goed heeft herpakt en mentaal sterk na de wanvertoning van gisteren, maar dit geeft een vertekend beeld van de werkelijke krachtsverhoudingen. België heeft gisteren zijn krachten verspeeld tegen het fysiek sterke Australië en was niet in normale doen.
robvisser
Ja, en Nederland heeft natuurlijk de kantjes eraf gelopen daags ervoor. Ik dacht het niet. België werd overklast op zondag, zoiets kan gebeuren. Op het EK in de poulefase was het een keer andersom en Nederland maakte de Belgen daarna af in de finale.
Runa Honig
Niemand loopt de kantjes eraf, dat heb ik ook niet gezegd, de motivatie is prima in orde, maar Nederland is te wisselvallig. Het ontbreekt aan ingesleten automatismen en slimmigheid en als je de rugby-beukers van Australië ziet, lijkt Nederland fysiek ook nog eens een dreumes. Laten we ons niet in slaap sussen met een goede pot tegen een tegenstander, die de avond daarvoor tot het gaatje moest gaan. De rode draad van de afgelopen jaren onder Caldas is een slechte wedstrijd gevolgd door een goede. Het is reactief, niet proactief. Ik pleit al jaren voor alexander cox, de coach van kampong, als bondscoach. Moderner, slimmer, innovatiever. Maakt van een team een vechtmachine. Je hoeft helemaal niet de beste hockeyers te hebben, maar wel het beste team. En misschien wint Nederland dit toernooi, geen enkele ploeg is hier op oorlogssterkte, het gaat om straks. Wat is nodig om wereldkampioen en olympisch kampioen te worden?! En o wat willen wij dat graag en wat gun ik dat de jongens!
vostammer
Vergeet niet dat Belgie veel krachten heeft verloren tegen de bodybuilders van Australie. Bovendien liep het bij de sc met de kamikazeloper nog niet echt goed.
robvisser
@runahonig@ziggo.nl Nederland speelde net als België een wedstrijd daags voor hun onderlinge treffen, dat is dus gelijk. Mocht Nederland het toernooi winnen, dan doen ze dat (net als anderen) met een ploeg die niet op oorlogssterkte is. Ook wat dat betreft is het een gelijke situatie. Verder is 'wanvertoning' tegen Argentinië overdreven. Genoeg kansen gehad, niet benut. Anders dan bij de dames zijn er bij de heren veel meer kanshebbers op de WK-titel. Nederland hoort er ook bij.