Amsterdamse club van ‘vrije jongens’ FIT schiet met knal uit bekercompetitie

Amsterdam-Noord was lang een achtergebleven gebied. Tegenwoordig is Amsterdam-Noord hip en happening. Net als hockeyclub FIT, die meegroeit met de populariteit van het stadsdeel. Er liggen nu alweer drie watervelden en een semiwaterveld, met duizend leden, waarvan 62 jeugdteams en 10 seniorenteams.

Er staan deze vrijdagavond van het bekerhockey nog geen bakfietsen bij AMHC FIT, maar lang kan dat niet meer duren. Door de Noord/Zuidlijn en de gezinnen met geld die er de afgelopen jaren zijn komen wonen, zal hockeyclub FIT alleen maar groter worden en een nieuw soort publiek aantrekken.

Toch denkt coach Jasper Vermeulen (32), die door heel veel mensen ‘Max Caldas’ wordt genoemd vanwege zijn imponerende baard, dat FIT altijd ergens eigenzinnig zal blijven. Geen standaard hockeyclub, maar een club uit Amsterdam-Noord, ooit het belangrijkste industriegebied van de hoofdstad. Tegenwoordig worden al die oude fabrieken en loodsen gebruikt voor de hipste feesten en restaurants van de hoofdstad.

Die mix voel je op FIT. ‘Het is een club, met het dna van wat ik vrije jongens noem’, zegt de serieuze coach Vermeulen. ‘Een oude familieclub die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Amsterdam Noord gaat nu in één keer over de kop.’

Jasper Vermeulen, de serieuze coach van FIT. Foto: Martin Cloose/Orange Pictures

FIT zal altijd bijzonders hebben

De meeste jongens die nu in het eerste spelen hebben nergens anders gehockeyd en wonen in Amsterdam-Noord, of in de buurt. Het huidige Heren 1 speelt in de tweede klasse, maar begon samen in de vierde klasse. FIT zal altijd iets bijzonders hebben, denkt Vermeulen. ‘Je hoort van andere clubs dat FIT toch een aparte club blijft. Ze zeggen: Ah, daar komen de kralenkettingen en de lange haren weer aanzetten. En het klopt, je hebt hier echt van alles rondlopen in ons team. Van een bootwerker, tot artsen, zakenjongens en een hoogleraar.’

De club heeft een bescheiden clubhuis, waar de Thé Dansant op zondag net zolang duurt als ze zelf willen. Soms is er een clubje spelers dat tot vijf uur ’s ochtends doorgaat, net zoals de houseparty’s die in Amsterdam-Noord worden georganiseerd. Toch wordt het bij FIT steeds iets serieuzer, zeker als het aan de ambitieuze coach Vermeulen ligt. De vergelijking met Caldas vindt hij alleen maar leuk. Hij laat zich graag inspireren door Caldas, met wie hij de empathische band met zijn spelers deelt, zegt Vermeulen. En hij kijkt graag naar een voetbalcoach als Louis van Gaal. Daarom gaat Vermeulen de tweede seizoenshelft ook bij elke speler een keer thuis eten.

‘Om de thuissituatie beter te leren kennen. En van daaruit de persoon beter te begrijpen. Dat heb ik gejat van Louis van Gaal. Je moet leren van anderen. Dan kun je je zelf ook blijven ontwikkelen als coach. Dit is al tien jaar mijn fulltime vak, dat wil ik serieus nemen. Dan moet je elkaar vertrouwen. Ik doe alles in m’n eentje. Ik heb geen assistent, geen manager.’

FIT loopt het veld op, terwijl Jongens B1 van FIT de fakkels aansteekt. Foto: Martin Cloose/Orange Pictures

Bij elke strafcorner van Fletiomare klinken harde knallen van FIT Jongens B1

Als de vierde ronde van de Silver Cup tussen tweedeklasser FIT en eersteklasser Fletiomare op de koude vrijdagavond op het punt staat te beginnen, zijn er nauwelijks twintig man te tellen langs de kant. ‘Let maar op. Ze komen nog wel’, waarschuwt Vermeulen, die de hele avond hartstochtelijk blijft aanjagen.

En ja hoor, als de schoffies van jongens B1 tegen alle voorschriften in met grote glimlach hun fakkels aan hebben gestoken, loopt het langs de hekken van FIT langzaam vol. Zou underdog FIT het eersteklasser Fletiomare uit De Meern moeilijk kunnen maken, is de vraag?

Ja. Al snel acteren de ‘vrije jongens’ van FIT ook op het veld zoals hun coach ze typeert. Brutaal, met aanvallend spel. Een paar keer had het al 1-0 moeten staan, als nummer 3 Berend de Vries een half hoge bal in de cirkel schitterend het net inbeukt. Het team ontploft en valt elkaar op het veld en bij de dug-out in elkaars armen.

Dames 1 van FIT – nu derdeklasser, vorig jaar als vierdeklasser een van de verrassingen van Silver Cup – is er langs de kant voor de support en de relativering. Met een biertje in de hand zegt een speelster: ‘Dit gebeurt altijd, maar daarna zakt het in. Let maar op.’

En inderdaad, na de 1-0 neemt Fletiomare het heft stevig in handen. Drie strafcorners vellen Jesse Beumer, de keeper van FIT, die de ene keer weer briljant redt met een zweefduik, om later de bal lullig langs zijn benen te zien schieten. Coach Vermeulen heeft goed gekeken naar de Nederlandse bondscoaches en wisselt de keepers regelmatig om ze scherp te houden. Ook FIT Jongens B1 is scherp. Telkens als Fletiomare wil pushen, proberen de talenten een enorme knal te produceren met hun vuurwerk. Eén keer lukt dat perfect, waardoor het sleepkanon van Fletiomare eerst schrikt voordat hij kan slepen.

Pieter Zwart, de nummer 10 en aanvoerder van FIT. De spielmacher van FIT. Foto: Martin Cloose/Orange Pictures

‘Wij zijn Noord. De Nieuwe Jordaan!’

Als in de tweede helft keeper Beumer een strafbal fantastisch redt, is het signaal gegeven voor de enige echte nummer tien van FIT om op te staan. Hij was al in de eerste helft opgestaan als de spielmacher van de thuisploeg, maar toen werd er nog te weinig met zijn heerlijke passes en acties gedaan.

Want als er iemand FIT is, dan is het de nummer 10 Pieter Zwart. Kralenketting om de nek, plat Amsterdams accent, imposant lichaam, heerlijke techniek. Hij is de regisseur van de ploeg en had allang ergens Overgangsklasse kunnen hockeyen, maar dat wil hij niet.

Hij zorgt voor het hoogtepunt van de avond. Een hoge scoop promoveert hij met een ongelofelijk tikje over een verdediger tot een fijne assist naar zijn teamgenoot, die een strafcorner versiert. Die pusht Zwart zelf binnen. Waarna er nog hete laatste minuten volgen, met een 2-3 tussenstand. Zwart neemt de ploeg bij de hand, maar ziet twee sleeppushes gered worden op de lijn. Een laatste klap van hem buiten de cirkel vliegt langs de tweede paal, maar daar staat niemand. Dan is het voorbij. Het is ijskoud.

Volgens hebben we bij vlagen wat leuks laten zien Pieter Zwart

De supporters klappen hard voor FIT en Fletiomare, die hard streden in een spannende bekerpot. ‘Volgens mij hebben we bij vlagen wat leuks laten zien’, is Zwart niet ontevreden, hoewel een 3-3 stand en shoot-outs op basis van het laatste kwart niet vreemd was geweest. De clubman wil in zijn platte accent wel uitleggen waar FIT voor staat. ‘Tachtig procent van de mensen hier ziet er al vanaf de E’tjes. FIT is een echte familieclub. We zijn wel toegankelijk denk ik.’ Hij pauzeert, denkt na en wordt onderbroken door zijn teamgenoten, die schreeuwen: ‘Wij zijn Noord. De Nieuwe Jordaan! Ajax-hooligans, maar samen met dat nette nu van Noord.’ Niet iedereen is het met deze beweringen eens.

Berend de Vries, de man van de heerlijke 1-0 van FIT, is acrobatisch op het veld. Foto: Martin Cloose/Orange Pictures

Spelers van buitenaf komen niet zomaar bij het vlaggenschip

Ondanks dat Zwart een paar niveaus hoger kan spelen, moet hij er niet aan denken. ‘Ik wil hier nooit meer weg. We gaan elk seizoen voor het hoogst haalbare. Het is prachtig om hier bij FIT te hockeyen. Er komt steeds meer jeugd. Als die jeugd blijft hangen, wordt het nog leuk. Ik heb het hier naar mijn zin.’

Zwart legt, terwijl de stoom van zich lichaam in wolkjes opstijgt, nog één keer uit wat voor hem de essentie is van hockeyen in Amsterdam-Noord.

‘Hockey draait niet alleen om prestaties. Het is toch leuk om twee keer in de week te rennen met je vrienden? En daarna samen een biertje te drinken. Je komt als speler van buitenaf ook niet zomaar ons team binnen. Je moet er wel echt inpassen of héél goed zijn. We doen ook een beetje aan cultuurbewaking. Dat is de filosofie van FIT.’

Typisch: de container tegen het clubhuis aan van FIT. Foto: Martin Cloose/Orange Pictures

FIT-Fletiomare 2-3 (Vierde ronde Silver Cup)

Goals Fletiomare: Youri van der Kroef (2), Casper Apon
Goals FIT: Berend de Vries, Pieter Zwart


1 Reactie

  1. Eelco Houwink

    Welja: FIT, Athena, Xenios... Ik het zelfs het oude Sarto nog meegemaakt ! En Badhoëvedorp, waar de knollenvelden sacraal overgingen in de woonwagenkampen. Mooier ga je het denk ik niet krijgen


Wat vind jij? Praat mee...