‘Zo’n bekersensatie zal de komende jaren niet meer voorkomen’

Hockey.nl bezocht deze week bekersensatie Westerpark. De enige club uit de Derde Klasse die de kwartfinale van de bekercompetitie had gehaald, met overwinningen op eerste- en tweede klassers. Wat doet deze stuntploeg uit Amsterdam-West?

Elke bekerronde is het weer ‘David’ tegen ‘Goliath’. En elke keer wint ‘David’. Baarn (Tweede Klasse), Myra (Eerste), Terriërs (Eerste) en Houten (Tweede) zijn de hoger geachte tegenstanders die al verslagen werden door de derdeklasser uit Amsterdam-West met de gifgroene shirts. Stijn Schellart (35) uit Amsterdam-Noord is sinds dit seizoen de coach van deze cupsensatie. Hij is fulltime hockeytrainer en heeft zelfs ervaring bij de Russische hockeyclub Metrostroy.

‘Zo’n bekersensatie zal de komende jaren niet meer voorkomen. Er zit waarschijnlijk ook een stukje onderschatting van de tegenstander bij’, analyseert de rustige en serieuze Schellart vlak voor de training. ‘De bekercompetitie is voor zo’n jonge vereniging als Westerpark een schitterend platform. Vroeger had je hier echt dé zaterdag en dé zondag. Nu zie je dat steeds meer samenkomen. Er komen allemaal jeugdteams aanmoedigen tijdens onze bekerwedstrijden.’

Teamfoto AMHC Westerpark Heren 1.

Oud-international als geheime wapen

De contributie van ‘slechts’ 245 euro in plaats van de 400-500 euro die bij de clubs in het Amsterdamse Bos moet worden betaald is voordelig. Het park om de hoek bij treinstation Sloterdijk voelt ver weg van de Amsterdamse grachten. AMHC Westerpark is een groot succes gebleken. De club bestaat sinds 2009, maar heeft nu al 1300 leden.

Terwijl Schellart uitgebreid vertelt over zijn succesvolle team komt het geheime wapen van AMHC Westerpark het clubhuis inlopen. Een bekend gezicht. Menno Booij (42). De oud-Bloemendaler met 42 interlands op zijn naam en drie landstitels. ‘1 goal’, lacht hij. De broer van oud-international Minke Booij is voorzitter van de technische jeugdcommissie van Westerpark. Toch handig, die man achterin met de ervaring van het WK 2002 in Kuala Lumpur als bagage. Schellart: ‘Het is ongelofelijk wat voor inzicht hij heeft. Hoe hij een bal afpakt. Dan denk je dat hij de bal niet heeft en dan heeft hij ‘m toch. Zo gaat het altijd.’

Coach Stijn Schellart en oud-international Menno Booij in het clubhuis van AMHC Westerpark.

Thedoor Doyer was een van de drijvende krachten achter Westerpark

‘Weet je dat deze club er vooral gekomen is mede door de nu overleden Theodoor Doyer, de oud-international die in 2011 is overleden aan ALS?’, zegt Booij. ‘Ik woonde hier om de hoek en leerde Westerpark kennen omdat ik met de Batavieren (de club van oud-internationals, red.) een wedstrijd voor de opening van het eerste kunstgrasveld. Doyer was de drijvende kracht achter Westerpark. De gemeente dacht dat er aan deze kant van de stad niet veel animo voor hockey zou zijn, maar Theodoor bleef zeggen dat er aan de westkant van de stad een club moest komen. Het begon met één veld. Nu komt daar al in juni een vierde veld, een waterveld, bij.’

Aanvoerder Daan Glandorf toont zijn bijna geheelde voorhoofd.

Daan Glandorf is de ware cultheld

Booij is tot nu misschien het geheime wapen van Westerpark geweest. Maar de blonde aanvoerder Daan Glandorf is het grote gezicht achter de cupfighters. De ware cultheld die in deze video van de Silver Cup prominent naar voren komt met een grote pleister op z’n voorhoofd. Hij moest na een harde botsing in het bekerduel met hockeyclub Zwaluwen met bebloed gezicht naar het ziekenhuis.

Glandorf hockeyt tijdens het eindpartijtje op de training opportunistisch en met de blik altijd naar voren. Geen eindeloze passes zoals in de Hoofdklasse of het internationale tophockey. Gewoon bal aannemen en naar voren rennen. Dat kan Glandorf heel goed, en zijn teamgenoten ook. Trainingspartijen kunnen op het hoogste niveau soms in 2-1 of 3-2 eindigen. Hier is de eindstand 14-8. Of zoiets.

Hij is nu het derde jaar aanvoerder en zit al bijna sinds de oprichting van Westerpark bij de club. De komst van AMHC Westerpark heeft zijn hockeycarrière nieuw leven ingeblazen. ‘Ik hockeyde eerst bij AMVJ (Amstelveen, red.), maar daar had ik het niet naar m’n zin. Toen heb ik anderhalf jaar geen bal aangeraakt. Toen kwam Westerpark en ben ik gewoon eens gaan kijken. Ik woon hier al jaren om de hoek in de buurt Bos en Lommer’, vertelt Glandorf bij een plastic pitcher bier na de training, terwijl zijn teamgenoten in het clubhuis naar Real Madrid-Bayern München kijken.

‘Eerst was er nog geen clubhuis. Nauwelijks velden. We moesten soms bij Xenios of bij FIT spelen. Iedereen was begin twintig. Dat was echt lange leve de lol’, lacht Glandorf, die de club snel volwassen zag worden en dit seizoen veel nieuwe spelers kon verwelkomen. ‘De huidige groep bestaat uit jongens van Almere, van de Groningen Studs en wat spelers uit Hoorn. Stiekem zitten in deze groep nu best veel goede hockeyers. Wij vinden het heerlijk dat de bekercompetitie na twintig jaar weer nieuw leven is ingeblazen.’

Loting had niet slechter kunnen uitvallen, vinden ze in Amsterdam

Met grote interesse keek de selectie naar de loting voor de kwartfinales van de Silver Cup. ‘Geen warme balletjes’, zeggen ze na de training bovenin het clubhuis met een knipoog. De consensus in Amsterdam-West is dat de uitwedstrijd tegen Klein Zwitserland – de koploper in de Eerste Klasse met 17 overwinningen uit 17 wedstrijden en 51 punten (16 punten meer dan nummer 2 Leonidas) en een doelsaldo van 83-13 – niet slechter had gekund. De cupfighters zien de symboliek niet van een treffen in de bekercompetitie tussen de nieuwe club uit Amsterdam-West en de gevallen grootmacht uit Den Haag, die acht landstitels op rij won in de jaren zeventig en tachtig.

Coach Schellart schudt zijn hoofd. Hij heeft de videobeelden van Klein Zwitserland al uitgebreid gekeken. De Haagse spelers zullen in zijn ogen prima om kunnen gaan met de agressieve speelwijze van Westerpark. ‘Dit is andere koek dan Myra’, zegt hij. ‘Deze jongens gaan dit seizoen zeker promoveren en zullen het in de Overgangsklasse goed gaan doen. Als we nou thuis hadden gespeeld dan was dit echt een mooie loting geweest. Maar uit tegen KZ? Dat is gewoon de slechtste loting.’ Zelfs het geheime wapen Booij lijkt niet beschikbaar. Niemand lijkt meer te geloven in een volgende wonder.

Of is dit een manier om voor de zoveelste keer toe te slaan vanuit de positie van underdog? Vrijdagavond 12 mei is het zover, in Den Haag, om 20:30. De supportersbus kan al geboekt worden.

Kwartfinales Silver Cup

Kromhouters – Oss
Ede – Bennebroek
Klein Zwitserland – Westerpark
U.S.H.C. – M.E.P.


Wat vind jij? Praat mee...