Top 5: de oudste hockeyclubs van Nederland

Elk jaar komen er in Nederland hockeyclubs bij. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: op plekken waar nieuwe woonwijken verrijzen, maar ook op braakliggende stukken grond in de steden. Kortom: hockey groeit. Maar hoe is het ooit begonnen? Dat is inmiddels ruim 133 jaar geleden. Dit zijn de eerste vijf verenigingen van ons land:

5. Rood-Wit

De Delftsche Studenten zijn van oudsher een vrouwenclub. Op 1 november 1899 zag de club uit Aerdenhout het levenslicht. Jonkvrouwe E. Van de Poll, echtgenote van de oprichter van de hockeybond, had de kicksen ondergebonden en de hockeystick ter hand genomen. De vrouwen waren in 1939 en 1946 kampioen van Nederland. Pas in 1955 mochten de eerste mannen lid worden.

4. Victoria

Nauwelijks een maand eerder dan Rood-Wit werd op 4 oktober 1899 – na 18 jaar voetbal en cricket op Victoria – de Rotterdamse Cricket- en Hockeyclub opgericht. Al in het eerste seizoen 1899-1900 streed de club om het landskampioenschap. Desondanks hebben ze vaak hun meerdere moeten erkennen in clubs uit de regio Den Haag en Noord-Holland.

Victoria werd in sportief opzicht decennialang gezien als dé hockeyclub van Rotterdam en staat nog steeds bekend als sfeervolle familieclub.

3. Delftsche Studenten H.C.

Als derde club in Nederland waren de Delftsche Studenten – naast hun eigen oprichting op 24 oktober 1898 – betrokken bij de oprichting van de KNHB. Tot 1922 heette de club Delftsche Studenten Hockey en Bandyclub. In de Tweede Wereldoorlog was het hockey voor Joodse studenten, net als bij universiteiten en studenteverenigingen, verboden. De vereniging werd opgeheven.

Na de oorlog maakte DSHC een herstart. In 1958 behaalde het eerste herenteam landskampioenschap. Maar een uniekere gebeurtenis is misschien wel dat na 75 jaar voor het eerst vrouwen werden toegelaten op de club.

2. Bloemendaal

De heer Mulier, een voetbalpionier, had de hele regio Noord-Holland aangestoken met zijn balsportenthousiasme. Hij stond aan de basis van de oprichting van de Hockey- & Bandyclub ‘Haarlem en Omstreken’, op 26 april 1895. Omdat de mannen (BMHC) en dames (BDHC) pas in 1973 één vereniging werden, ontstond Bloemendaal zoals we die nu kennen: een historie- en traditierijke familieclub.

In juni 2010 was Bloemendaal trots om ‘als eerste club in de hockeywereld’ een clublied inclusief clip te presenteren. Het refrein gaat als volgt: “Bloemendaal oh Bloemendaal, de Mussen gaan het doen. Ons enige Oranje, het enige Oranje, op ’t Kopje kampioen!”

1. Amsterdamse Hockey & Bandy Club

De alleroudste is de Amsterdamse Hockey & Bandy Club. Het begon allemaal toen dezelfde heer Mulier ging kijken bij een Engels Bandy-team. Zij speelden een soort voetbalhockey met sticks en een grote bal. Voornamelijk op ijs. Toen er genoeg animo was om het spelletje te spelen, was het ijs gesmolten. Geen Bandy, wat nu?

“Kan hockey ook op land?” Dat was de vraag die C.A.A. Dudok de Wit Jr. en Ant. J. Abspoel stelden. “Ja”, was het antwoord na het te hebben geprobeerd. “Het is zelfs hoogst aangenaam en ambitieus”. Op 28 Januari 1892, In het American Hotel, richtten de heren in gezelschap van 25 sportliefhebbers de Amsterdamsche Hockey en Bandy Club op.


1 Reactie

  1. RedmarvanRosse

    Eigenlijk hoort HGC ook in dit rijtje thuis: aangezien hun wortels nog verder reiken dan de oprichtingsdatum die de club nu hanteert.


Wat vind jij? Praat mee...