Top 5: Kleinste hockeyclubs van Nederland

Nederland is een hockeyland bij uitstek. We staan niet alleen bekend om de goede prestaties van de nationale teams, maar ook om ons rijke verenigingsleven. Veel gemeenten in Nederland hebben een hockeyclub. In de grote steden is de aanloop van enthousiaste hockeyers iets groter dan daarbuiten, maar dat maakt de kleinere clubs niet minder gezellig. Wat zijn de kleinste hockeyclubs* van ons land?

5. JHC Stix

Er zijn slechts 4 hockeyclubs kleiner dan Stix uit het Friese Joure. De club telt 111 leden, 1 natuurgrasveld en wordt bestuurd door louter vrijwilligers. Maar dat het de Jouster club ernst is met het spelletje, blijkt uit de aanleg van (‘as we write’) het kunstgrasveld. Dat neemt de plaats in van het huidige grasveld, waar menig hockeylid in Joure maar met moeite afscheid van zal kunnen nemen, getuige deze nostalgische Facebook-post.

Afscheid kalkmachine Stix

4. HC Bedum

Kleiner dan het Friese Stix zijn de buren uit het Groningse Bedum. Met 84 leden en een bestuur dat ook uit vrijwilligers bestaat kan de hockeyclub uit het Hoge Noorden met recht spreken van een klein cluppie. En trots kunnen ze in Bedum, de geboorteplaats van voetballer (en ongetwijfeld hockeyfan) Arjen Robben, zijn op hun semi-waterveld.

3. LSH Thor

Met 1 lid minder (83) bezet studentenhockeyvereniging Thor uit Leiden de 3e plaats op de ranglijst ‘kleinste hockeyclub van Nederland’. De 5 seniorenteams, 3 dames- en 2 herenelftallen, spelen hun wedstrijden op het kunstgras van Universitair Sportcentrum. Het bestuur, evenals de andere commissies en organen, waaronder de Thorture Commissie (of: ThoCo), worden uiteraard gerund door de Leidse studenten zelf.

Nb. We begrepen dat Thor inmiddels meer leden heeft waardoor de studentenclub wellicht buiten deze top 5 valt.

2. Buitenhout MHC

De 1-na-kleinste club van Nederland is het jonge Buitenhout MHC, de 2e club in Almere. Komend seizoen beschikt de 69-leden tellende club uit Almere Buiten over 2 eigen kunstgrasvelden en later (medio 2017) over een eigen clubhuis. Tot nu toe hockeyden de leden van de ‘gezelligste familiehockeyclub van Almere’ op het kunstgras van de korfballers (1 buitenseizoen), en speelden sinds 2009-2010 zaalhockey in de Fanny Blankers Koen-sporthal.

Bekijk hier het item dat Almere Lokaal maakte over deze jonge en enthousiaste hockeyclub

1. WFHC Enkhuizen

Met 47 leden is WFHC Enkhuizen de kleinste club van Nederland. De trotse West-Friese Hockeyclub – gehuld in het azuurblauw met diagonale witte baan– is sinds vorig seizoen ook echt in Enkhuizen gevestigd. De club werkt nauw samen met 2 voetbalverenigingen en een korfbalvereniging. Met de laatste, DTS, deelt WFHC Enkhuizen een kunstgrasveld. De kantine van voetbalcub Dindua, de gastvrije buren, mogen de hockeyers gebruiken als hun clubhuis.

Enkhuizen in Enkhuizen

*o.b.v. competitieleden, peildatum 31 oktober 2015


Wat vind jij? Praat mee...