Amersfoort: nostalgisch en modern tegelijk
Aan de rand van een parkachtig bos in Amersfoort staat sinds 2011 een opvallend clubhuis met een soort scherp gevouwen dakvorm waar plantjes op groeien. Het is een bijzondere locatie. Hockeyclub Amersfoort (1600 leden, zes velden) ligt op Sportpark Birkhoven.
Hier werd tussen 1954 en 1982 betaald voetbal gespeeld, eerst door HVC en later door Sportclub Amersfoort. Later nam de hockeyvereniging de hoofdtribune van de voetbalclub(s) over en bouwde hem om tot clubhuis.
We zijn bij de club waar je op het pad vanaf de parkeerplaats zomaar ineens tegen een reusachtige kei aanloopt.
Geniet van de prachtige foto’s van Koen Suyk.
Het avontuur begint wanneer je je auto op de parkeerplaats hebt geparkeerd en richting het clubhuis loopt. Dan passeer je deze authenthieke kassahokjes van het vroegere sportpark, die bewaard zijn gebleven. Ze geven een nostalgisch gevoel. Veel jonge leden van Amersfoort weten niet eens dat het kassahokjes zijn geweest, omdat ze tegenwoordig dienen als berging. De man op de foto is Ber Berkhout, technisch manager van Amersfoort.
Vervolgens loop je richting het clubhuis langs deze heerlijk ouderwetse fietsenstalling, met zijn hekjes sterk verankerd in de landschappelijke omgeving, aan de rand van het bos.
Daarna stuit je opeens op een reusachtige kei. In de stad Amersfoort ligt op een sokkel de bekende Amersfoortse Kei van ruim 7000 kg, waaraan de stad de bijnaam Keistad dankt. Toen de hockeyclub in 1987 75 jaar bestond, vond een groep trouwe leden het leuk de vereniging zijn eigen kei cadeau te doen. Nog altijd ligt het op het pad van de parkeerplaats naar het clubhuis. Alleen is in de loop der jaren het naamplaatje er vanaf gegaan. De naam van het cadeau luidt ‘hoc-kei’.
De volgende eyecatcher is deze schitterende stenen wand, als een soort scheiding tussen het besloten achterliggende bosgebied aan de achterkant van het clubhuis en de open velden aan de voorkant. Via de trap tussen de twee stenen wanden in is de ingang te bereiken.
Van bovenaf is het helemaal een mooi aanzicht, het clubhuis waar sedum op groeit. Een tuinplant die wel vaker op het dak wordt geplant, omdat het een uitstekende isolatie vormt zowel in de zomer als in de winter.
Op de plek waar nu het clubhuis staat, stond eerst deze houten hoofdtribune uit 1938. Toeschouwers keken in die jaren vanaf de bankjes niet naar hockey, maar naar voetbal. Tussen 1954 en 1982 werd hier betaald voetbal gespeeld, eerst door HVC en later door Sportclub Amersfoort. Inclusief de overige, later afgebroken tribunes had het sportpark een capaciteit van 10.000 toeschouwers. De hockeyclub was toen ook al op het sportpark gevestigd, iets verderop.
Enige tijd na het faillissement van Sportclub Amersfoort in 1982 neemt de hockeyclub de tribune in gebruik. Hij wordt in 1985 met gevoel voor nostalgie verbouwd tot clubhuis. Naarmate de jaren verstrijken, blijkt het echter niet meer aan de moderne eisen te voldoen. De benedenverdieping is te klein en de bovenverdieping niet gezellig genoeg. Het pareltje wordt gesloopt en dankzij subsidies wordt er in 2011 op ongeveer dezelfde plek een nieuw clubhuis gebouwd.
Dit is het resultaat. Een clubhuis met een gezellige bar. Muren en barkrukken zijn rood geschilderd, in de kleur van de club.
Opvallend: aan een van de muren in het clubhuis hangt onder een aantal oude teamfoto’s de tekst van het oude clublied.
‘Hoezee! Hoezee!’
Binnen achter het raam en buiten op het terras heb je een panoramisch uitzicht over alles zes de velden. Er is bewust voor gekozen geen bomen tussen de velden te planten, om het uitzicht vanuit het clubhuis niet te belemmeren.
Van onderaf is het dak, dat beschutting tegen de regen biedt, behoorlijk imponerend. Let op deze foto overigens op het verschil tussen de trap en de tribune. Achter is de trap, voor de tribune.
Tot slot een foto van de mascotte op het raam. Bij het 100-jarig jubileum van de club is de mascotte geïntroduceerd. Het is een kei en hij heet Keitje.
Met dank aan Karlijn Verwers, ouder, veterin en evenementencoördinator (en afgelopen jaar wereldkampioen 45+ geworden in Barcelona) en Michiel Eggink, toenmalig lid van de bouwcommissie clubhuis en bovendien erelid van Amersfoort.
Jouw club in deze serie?
Wil je jouw club opgeven voor deze serie? Stuur een mail naar redactie@hockey.nl, vertel wat jouw club uniek maakt en wie weet komen we binnenkort met een verslaggever en een fotograaf op de koffie.
Wat vind jij? Praat mee...
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.