De bijzondere ‘hangar’ van Overbetuwe

In deze aflevering van de serie Onze club zijn we in het dorpje Elst in Gelderland en bezoeken we een clubhuis dat vooral in het oog springt vanwege zijn opvallende vorm. Een pareltje dat twee jaar geleden werd genomineerd voor de verkiezing van meest bijzondere clubhuis van Nederland.

We zijn op bezoek bij Overbetuwe, een elf jaar jonge club waarvan het de grootste verdienste is dat het Elst aan het hockeyen heeft gekregen. Een club die – net als FC Barcelona een tijd geleden – met het logo van UNICEF op het tenue speelt. Maar Overbetuwe is vooral de club waarvan het clubhuis door zijn constructie in de vorm van een bergparabool iets wegheeft van een hangar, een opslagplaats voor vliegtuigen.

Bekijk de prachtige foto’s van Willem Vernes.

Wie bij Overbetuwe – dat zo’n 750 leden heeft – vanaf veld twee of drie terugloopt over het wandelpaadje richting het clubhuis, bewondert de ‘hangar’, de loods, de hal, vanaf de achterkant. Niet alleen de vorm is opvallend, de afbeeldingen van een hockeyend jongetje en meisje die op de ruiten pronken zijn dat zeker ook. De twee spelertjes zijn leden van de club.

De bestickering is de eyecatcher van de club en een uitstekend middel om de twee kleedkamers die achter de glazen wanden schuilen van privacy te voorzien.

Het genieten begint al wanneer je komt aanrijden op Sportpark De Pas. Van alle clubs die op dit complex zijn gevestigd, twee voetbalclubs, een postduivenvereniging en een scouting, heeft Overbetuwe misschien wel de mooiste ligging, precies aan dit slootje. Zeker op zonnige dagen is het een mooi gezicht wanneer je arriveert en je auto naast het water parkeert.

De club heeft oprichter en oud-voorzitter Jeroen Joon geëerd met dit Jeroen Joon plein. Zo’n elf jaar geleden verbaasde hij zich over het feit dat er nergens in Elst werd gehockeyd. Bij welke club moest hij zijn kinderen dan inschrijven?

Hij peilde de stemming onder de buurtgenoten en kwam tot de conclusie dat er voldoende animo was voor een hockeyvereniging in de gemeente Overbetuwe. Op 25 mei 2007 stond hij met zijn gezin voor het eerst HCOB te promoten. Het resultaat was overweldigend: 100 inschrijvingen op één dag.

In september van datzelfde jaar vond de eerste officiële training van Overbetuwe plaats op een tijdelijke locatie op Sportcomplex De Pas. Het jaar daarop kreeg de club toestemming voor de bouw van een definitieve accommodatie. In de jaren die volgden, bivakkeerde Overbetuwe aanvankelijk nog in een ouderwetse keet, enkele meters naast de plek waar eind 2014, begin 2015 het huidige clubhuis werd gebouwd.

Dit is Lion Boeijen, bestuurslid accommodatie. Hij vertelt dat het originele ontwerp niet is bedacht door een duur architectenbureau, maar door de club zelf. Een creatief lid begon gewoon wat te schetsen, met in zijn achterhoofd de briefing dat de kosten van de bouw niet te duur mochten zijn.

‘In het begin was ik er bang voor dat het binnenin enorm zou galmen’, geeft Lion zijn aanvankelijke bedenkingen toe. ‘Maar gelukkig is dat helemaal niet het geval. Het is prachtig geworden.’

Binnenin is het gezellig aangekleed. Dit is de bar. Een ruime bar, waarvan de houten latjes aan de voorkant en de kastjes aan de achterkant door de leden zelf in elkaar zijn getimmerd. Aan de zijkant van het blad staan de letters van Overbetuwe gegraveerd.

Ook de kleedkamers hebben iets unieks: de bestickering op de ruiten is ook van binnen goed te zien.

Het uitzicht op de ‘hangar’ vanaf de zolder.

Daarnaast heb je vanaf de zolder een prachtig uitzicht op de voetbalvelden, al is dat waarschijnlijk niet voor lang meer. De club wil deze ruimte gebruiken om twee extra kleedkamers in te bouwen (‘de offertes liggen er al’) en dan moeten ook deze ruiten worden bestickerd.

Overbetuwe stelt het complex ook voor anderen beschikbaar. Zo maakt een middelbare school delen van het jaar gebruik van de velden. Na de meivakantie vestigt een buitenschoolse opvang zich één dag per week in het clubhuis en dat aantal moet in de loop van het jaar worden opgeschroefd.

De club werkt ook samen met de andere sportclubs op Sportpark De Pas, bijvoorbeeld bij het organiseren van de traditionele sportdag voor gehandicapten. Een dag waarop de deelnemers allerlei sporten kunnen doen. Daarnaast is de accommodatie van Overbetuwe ook de thuisbasis van hardloopvereniging Running Elst.

 

Iets anders moois zou moeten voortvloeien uit de mogelijke samenwerking met de lokale visvereniging, die er volgens Lion oren naar heeft om zijn intrek op het sportpark in te nemen. Wanneer dat gebeurt, kan een nooit gerealiseerd idee van het originele ontwerp van het clubhuis van Overbetuwe van stal worden gehaald. Een terras aan het water.

Dat de vereniging maatschappelijk betrokken is, blijkt tot slot ook uit het feit dat Overbetuwe fanatiek is in het steunen van kinderhulporganisatie UNICEF. Zo is UNICEF aanwezig bij toernooien die Overbetuwe organiseert. Omdat de club UNICEF niet alleen binnen de club wil uitdragen, maar ook bij uitwedstrijden, pronkt het logo op het tenue van Overbetuwe.

Met dank aan de gastvrije rondleiders Arno Vink (in het groen, gaat over het clubhuis) en Hans Rutgers (in het rood, gaat over de velden). Zij zijn er mede verantwoordelijk voor dat het bijzondere complex van Overbetuwe er prachtig bij ligt.

Jouw club in deze serie?

Wil je jouw club opgeven voor deze serie? Stuur een mail naar redactie@hockey.nl, vertel wat jouw club uniek maakt en wie weet komen we binnenkort met een verslaggever en een fotograaf op de koffie.


Wat vind jij? Praat mee...