De mooiste clubhuizen uit de serie Onze Club

In de serie Onze Club bezoeken we clubs met bijzondere clubhuizen of een bijzonder verhaal. Van de boortoren van Drienerlo tot de tabaksschuur van De Haaskamp. Hieronder een overzicht van de mooiste clubhuizen en locaties waar we zijn geweest, een prachtig staaltje Nederlands hockeyerfgoed.

Volgend jaar gaan we met deze serie door. Wil je jouw club opgeven? Stuur een mail naar redactie@hockey.nl, vertel wat jouw club uniek maakt en wie weet komen we volgend jaar met een verslaggever en een fotograaf op de koffie.

Geniet van de prachtige foto’s van Koen Suyk en Willem Vernes.

De boortoren van Drienerlo

Drienerlo ligt verscholen op een multifunctioneel sportcomplex naast de Universiteit Twente. Als je met de auto komt aanrijden en op het bospaadje tussen de twee hockeyvelden in parkeert, valt het prachtige clubhuis je niet eens op. Wie vanuit de auto nieuwsgierig naar de oude boortoren speurt – in 1969 door de Nederlandse multinational AkzoNobel van de hand gedaan – ontdekt uiteindelijk dat hij zich heeft verstopt tussen de bomen naast het hoofdveld. Maar als hij dan eenmaal is gesignaleerd, is het een prachtig gezicht.

Foto: Willem Vernes

Foto: Willem Vernes

Lees: de authentieke boortoren van Drienerlo

Tilburg: sprookjesachtig in de sneeuw

Wanneer je op een winterse dag, midden in een sneeuwbui, het idyllische complex van Tilburg bezoekt, beleef je een haast magische ervaring. Tilburg is één van de mooist gelegen clubs van Nederland, zeker op een sneeuwwitte dag. In dit geval de dag na code rood.

Foto: Willem Vernes

Tilburg ligt idyllisch gelegen in het bos De Oude Warande. Het complex aan de Bredaseweg heeft iets weg van de Engelse landschapsstijl, die zich kenmerkt door een romantische, parkachtige omgeving, met slingerende paden en verrassende doorkijkjes.

Foto: Willem Vernes

Lees: Tilburg: sprookjesachtig in de sneeuw

De tabaksschuur van De Haaskamp

Als je vanaf de parkeerplaats van De Haaskamp over dit toegangspad naar de club loopt, vang je tussen de struiken voor het eerst een glimp op van het bijzondere clubhuis.

Foto: Willem Vernes

Toen De Haaskamp in 1976 een nieuw clubhuis liet bouwen, koos het voor het model van een tabaksschuur, die je in de buurt van Amerongen veel tegenkomt. De Utrechtse Heuvelrug was in de achttiende en negentiende eeuw het kloppend hart van de tabaksteelt. Bij veel boerderijen stond een schuur om de tabak te laten drogen. In en rondom Amerongen staan nu nog steeds veel oude tabaksschuren en -boerderijen.

Foto: Willem Vernes

Lees: de tabaksschuur van De Haaskamp

Feijenoord: van een bouwkeet naar een spiksplinternieuw sportpark

Feijenoord bivakkeerde twee seizoenen geleden nog op een krakkemikkig complex, waar je letterlijk een tuinslang moest gebruiken als je wilde douchen. De club kent zijn roots op het Afrikaanderplein, als kloppend hart van de wijk, maar moest noodgedwongen verhuizen en de wijk verlaten.

Foto: Willem Vernes

Vanaf de oude locatie had je uitzicht op de minaretten van de Essalam Moskee, de grootste moskee van Nederland. Tegenwoordig wonen de kleurrijke parels van Rotterdam-Zuid op een spiksplinternieuw sportpark. Het nieuwe huis van Feijenoord ligt op het nieuwe Sportcomplex Olympia, vlakbij De Kuip, twee kilometer van de oude locatie vandaan.

Foto: Willem Vernes

Lees: Feijenoord: van een bouwkeet naar een spiksplinternieuw sportpark

De ‘hangar’ van Overbetuwe

Het genieten begint al wanneer je komt aanrijden op Sportpark De Pas. Van alle clubs die op dit complex zijn gevestigd, twee voetbalclubs, een postduivenvereniging en scouting, heeft Overbetuwe misschien wel de mooiste ligging, precies aan dit slootje. Zeker op zonnige dagen is het een mooi gezicht wanneer je arriveert en je auto naast het water parkeert.

Foto: Willem Vernes

Het clubhuis doet door zijn constructie in de vorm van een bergparabool denken aan een hangar, een opslagplaats voor vliegtuigen.

Foto: Willem Vernes

Lees: de bijzondere ‘hangar’ van Overbetuwe

De Oostenrijkse chalet van Dorsteti

Alleen de reis naar Dorsteti is al een kleine belevenis. Wie in het minuscule Gelderse dorpje Rijswijk op de veerpont stapt en aan de overkant van het water voet aan wal zet in Wijk bij Duurstede, kijkt vanaf de dijk neer op de hockeyvereniging.

Foto: Willem Vernes

Toen zich in 2008 de mogelijkheid voor de bouw van een nieuw clubhuis voordeed, tekenden de veteranen van de club tijdens hun wintersportvakantie ‘s avonds na het skiën het ontwerp zoals het moest worden, geïnspireerd op een Oostenrijks chalet. Een architect sleutelde er later nog wat aan, maar duidelijk was al snel dat dit clubhuis er moest komen. En het kwam er.

Foto: Willem Vernes

Lees: met de pont naar de Oostenrijkse chalet van HV Dorsteti

Sjinborn: uitzicht op de beroemde Cauberg

Sjinborn is een club met een van de mooiste uitzichten van Nederland. Het clubhuis is omringd door de magische heuvels van Zuid-Limburg, ligt op een heuvel in Valkenburg en kijkt neer op het Geuldal.

Foto: Willem Vernes

Lees: Sjinborn: uitzicht op de beroemde Cauberg

Hoeksche Waard: gelegen aan de Binnenmaas

Langs het hoofdveld van Hoeksche Waard loopt de Binnenmaas, een afgedamde tak van de Maas. Op een meter of tien van de zijlijn klotst het water tegen de kant.

Foto: Koen Suyk

Lees: Hoeksche Waard: gelegen aan de Binnenmaas

De geel-blauwe kleedkamers van Zandvoort

Wie zich bij Zandvoort wil omkleden, stapt een andere wereld binnen. Het is alsof je in Buenos Aires bent, in La Boca, de volkswijk waarin het stadion van Boca Juniors ligt. De wijk waarin de fans de buitenkant van hun huizen blauw en geel hebben geschilderd, in de kleuren van de voetbalclub.

Foto: Koen Suyk

In het seizoen 1955/1956 verhuisde Zandvoort naar de huidige locatie, Sportpark Duintjesveld, omringd door duinen en pal naast het circuit. Tijdens een race schalt het geluid van de motoren over de velden heen.

Foto: Koen Suyk

Lees: Zandvoortsche Hockey Club, nét buiten het circuit

Amersfoort aan de rand van het bos

Aan de rand van een parkachtig bos in Amersfoort staat sinds 2011 een opvallend clubhuis met een soort scherp gevouwen dakvorm waar plantjes op groeien. Hockeyclub Amersfoort ligt op Sportpark Birkhoven, waar van 1954 tot 1982 betaald voetbal werd gespeeld, eerst door HVC en later door Sportclub Amersfoort.

Foto: Koen Suyk

Amersfoort heeft een heerlijk ouderwetse fietsenstalling, met zijn hekjes sterk verankerd in de landschappelijke omgeving, aan de rand van het bos.

Foto: Koen Suyk

Lees: Amersfoort: nostalgisch en modern tegelijk


1 Reactie

  1. lize

    bijna geen tribunes is dat mooi ?


Wat vind jij? Praat mee...