Fotoreportage Tilburg: sprookjesachtig in de sneeuw

Wanneer je op een winterse dag, midden in een sneeuwbui, het idyllische complex van Tilburg bezoekt, beleef je een haast magische ervaring. Bekijk de prachtige foto’s van Willem Vernes, geschoten tussen de besneeuwde beuken en eiken van het driehonderd jaar bestaande bos De Oude Warande.

Welkom op één van de mooist gelegen clubs van Nederland, zeker op deze sneeuwwitte dag. De dag na code rood, eerder deze week.

 

Dit is Ton Rooijens, de man die geboren is op veld zes. Hij stamt uit 1946 en woonde tot 1970 in zijn ouderlijk huis dat precies was gebouwd op de plek waar nu veld zes ligt. Het stelde niet veel voor; een houten huis, zonder gas en elektriciteit. Een huis waar je het gebruikte water moest weggooien in een put. Maar van binnenuit had je een schitterend uitzicht. Een uitzicht op het eerste en toen nog enige (gras)veld van de hockeyclub.

Ton is de beheerder van het complex. Sinds zijn geboorte is hij vergroeid met de club. Moeiteloos lepelt hij uit zijn blote hoofd het jaartal op (‘1978′) waarin hij eigenhandig enkele inlandse eiken op het complex plantte, bomen die inmiddels tot een beschermde soort horen en die bijna dertig jaar later nog altijd op hun plek staan.

Hij weet ook nog als de dag van gisteren hoe hij in 1980 de bovenstaande bakstenen dug-out in elkaar metselde. Een prachtige, authentieke dug-out, aan de rand van het hoofdveld. Waar zie je zo’n pareltje tegenwoordig nog?

Tilburg ligt idyllisch gelegen in het decor van De Oude Warande. Het park werd in 1712 aangelegd en is een van de weinige intact gebleven sterrenbossen in Nederland. Een sterrenbos is een bos waarin vanuit een centraal punt een aantal lanen, acht in dit geval, naar de hoeken en de buitenranden lopen.

Tussen 1932 en 1973 lag de Tilburgse dierentuin ook in De Oude Warande. Na de sluiting daarvan werden alle dieren verkocht. Het verhaal doet de ronde dat tijdens de verhuizing de kist met Siberische eekhoorns is gevallen, waarna de diertjes konden ontsnappen en De Oude Warande zijn ingevlucht. Het is de reden waarom Tilburg de Siberische eekhoorn, te herkennen aan zijn bruingrijze vacht, in het logo van de club heeft opgenomen (zie hierboven).

Feit is dat de Siberische eekhoorn nog altijd in De Oude Warande leeft. Na zijn gevangenschap in de dierentuin is het deze dappere strijder gelukt om in het wild te overleven en zich voort te planten. Daarom staat hij bij Tilburg symbool voor onoverwinnelijkheid. Een kracht waarover de spelers van de club, omringd door de Siberische eekhoorns in de voeder- en de nesthuisjes hoog in de bomen, ook zouden moeten beschikken.

Het complex aan de Bredaseweg heeft iets weg van de Engelse landschapsstijl. Een stijl die zich kenmerkt door een romantische, parkachtige omgeving, met slingerende paden en verrassende doorkijkjes. Wanneer je vanaf de parkeerplaats over het paadje door de hoofdingang van het complex loopt, doemen zich achter het hoger gelegen heuveltje plotseling de contouren van het groene hoofdveld op.

Ook het clubhuis is gebouwd in de stijl van een Engels landhuis. Het ligt verhoogd, waardoor je zowel buiten vanaf het terras als binnen vanachter de glazen ramen een wijd uitzicht over het hele complex hebt. De houten constructie past perfect bij de ligging in het bos.

Is dit uniek in het Nederlandse hockey? Een reusachtige klok bovenop het dak van het clubhuis.

Ook binnen is het prachtig. Het interieur, waarin opnieuw veel hout is verwerkt, maakt het plaatje compleet.

Op zaterdag 30 augustus 2014 werd het clubhuis officieel geopend. Dat gebeurde door symbolisch een eekhoorn los te laten in de natuur.

Met de ingebruikname van het clubhuis werden alle werkzaamheden van het fusieproces afgerond. HC Tilburg – dat nu zo’n 2400 leden heeft – is in 2011 ontstaan uit een fusie tussen TMHC Forward en TMHC Tilburg, de club die daarvoor op dit complex was gevestigd.

Tegenover het clubhuis ligt sinds drie weken deze HockeyDome, zoals ze hem bij Tilburg noemen. Het is dit jaar voor het eerst dat de club over een blaashal beschikt. Hij staat op veld 1, het veld achter het hoofdveld, aan de achterzijde van het clubhuis. Er is bewust voor gekozen om hem niet aan de voorzijde te plaatsen, omdat hij dan zichtbaar zou zijn vanaf de drukke weg. Dat zou de kans op ongelukken vergroten.

De HockeyDome is geopend door burgemeester Theo Weterings. Een primeur; het was de eerste officiële handeling die de nieuwe burgemeester verrichtte.

Ondertussen hebben Ton en zijn blauwe schep het meterslange pad vanaf het clubhuis naar de parkeerplaats sneeuwvrij gemaakt. Het is tijd om naar huis te gaan…

Maar niet voordat we nog één laatste foto maken…


Een sneeuwpop in het doel, met op zijn hoofd een petje van HC Tilburg.

Met dank aan: Harrie de Kort, Chris Huisman, Bart de Roos, Frank Kampschreur en Ton Rooijens.

Jouw club in deze serie?

Wil je jouw club opgeven voor deze serie? Stuur een mail naar redactie@hockey.nl, vertel wat jouw club uniek maakt en wie weet komen we binnenkort met een verslaggever en een fotograaf op de koffie.


1 Reactie

  1. HarriedeKort

    Wij zijn trots op onze club, ons clubhuis, ons complex, maar ook vooral op onze vrijwilligers die zich stuk voor stuk enorm inzetten voor onze club en ook trots zijn dat ze deel mogen uitmaken van onze vereniging.


Wat vind jij? Praat mee...