Column Rob Reckers: ‘EHL door innovatie en commercie wereldwijd trendsetter’

Met enige scepsis aanschouwde ik in 2007 de introductie van de EHL. De toenmalige Europacup 1 en Europacup 2 moesten plaatsmaken voor een vernieuwend titeltoernooi. Kosten noch moeite werden gespaard door commerciële partijen om een nieuwe invulling voor het Paas- en Pinksterweekend te verzinnen. Onder aanvoering van Jons Hensel en Maurits Hendriks werden gebaande paden verlaten en schroomde men niet heilige huisjes om te stoten.

Mijn achterdocht zat in de enorme investeringen die nodig waren voor de Champions League van het hockey. Deze benaming, de winstpremies en live televisie-uitzendingen deden voetbalpraktijken vermoeden. Moesten we dat wel willen bij ons edele hockeyspel? Ik vond het lastig om de charme en kneuterigheid van de Europacup achter me te laten en open te staan voor Het Nieuwe Denken.

Mijn weerstand zou echter snel afnemen. De opnames van de EHL waren spectaculair dankzij de superslomo’s en alle duels waren (online) live te volgen. De microfoons bij scheidsrechters en coaches en camera’s in de kleedkamer ontnamen de sporters hun laatste restje privacy. In ruil daarvoor kon ik likkebaardend kijken naar de ongecontroleerde tirades van spelers en coaches tijdens de rust. En dankzij De Wereld Draait Door, die de beelden dankbaar overnam, velen met mij.

Likkebaardend kijken naar de ongecontroleerde tirades van spelers en coaches

Behalve de verbeterde videoweergave werd ook het spel grondig onder handen genomen. De self-pass, de twee minuten tijdstraf bij een groene kaart, de shoot-out, en het spelen van de bal boven de schouder werden ingevoerd. Allen noviteiten die het spel sneller, aantrekkelijker en voor de leek beter te volgen maakten.

Uiteraard werden in de loop van de jaren ook verkeerde keuzes gemaakt. De vrije slag rond de cirkel blijft zowel voor kijkers als voor spelers een gedrocht. Ook het wel of niet aan mogen nemen van de hoge bal blijft de tongen losmaken. Maar het is de EHL vergeven. Door innovatie en commerciële slagkracht is de EHL wereldwijd trendsetter en is het tot in Australië onderwerp van gesprek.

‘De Belgen en Spanjaarden strijden dit jaar bij de EHL mee om de titel’

Komend weekend begint de KO16 op het nieuwe complex van Oranje-Rood. De Nederlandse clubs moeten direct op volle oorlogssterkte aantreden. Kampong treft vrijdagavond het taaie Rot Weiss Köln en zaterdag kruisen Oranje-Rood en Amsterdam de degens. Waar de EHL voorheen nog slechts door Nederlandse en Duitse clubs werd gewonnen, kruipt de concurrentie de afgelopen jaren stilletjes dichterbij. Want de Belgen en de Spanjaarden kloppen aan de deur en kunnen dit jaar om de titel mee gaan strijden.

De spelers van Oranje Zwart met vooraan Rob Reckers vragen om de videoscheidsrechter tijdens de finale tegen UHC Hamburg. Foto: Koen Suyk

 

Vrijdag gaat de bal weer gaat rollen. In Eindhoven zijn alle registers opengetrokken. EHL-winnaar Bob de Voogd van Oranje-Rood hangt als uithangbord op iedere hoek van de straat. Het promo-dorp is uit de grond gestampt en de geluidsinstallaties worden met opzwepende bastonen getest. Honderden kilometers kabel liggen klaar om de beelden massaal rond de wereld te streamen en de spelers bereiden zich voor op een weekend vol passie en show. Ik kan niet wachten!

******

Rob Reckers werd met Oranje Zwart drie keer landskampioen. Hij speelde 209 keer in het shirt van Oranje. De aanvaller behaalde met het Nederlands team goud op het EK in 2007 en zilver op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.


Wat vind jij? Praat mee...