Column Rob Reckers: ‘Schaf videoscheidsrechter af en stop met klagen’

Na weer een bloedstollend EHL-weekend vol videoreferrals zit ik met een pijnlijke nek aan het ontbijt. Het continu switchen van veld naar scherm is me niet in de koude kleren gaan zitten. Ik vraag me dan ook oprecht af of de video-assistent nou een toegevoegde waarde is of een hinderlijke tijdrover die het spel afremt.

Mijn eerste gevoel zegt dat sport er eerlijker van wordt. Maar ik vraag me af of dat de volledige waarheid is. Mogelijk word ik hierbij negatief beïnvloed door mijn eerste ervaring in 2008. Een loepzuiver doelpunt werd ondanks eindeloze herhalingen uit verschillende invalshoeken afgekeurd. Het kostte ons destijds de finale van de Champions Trophy. Tijdens het betreffende toernooi werd achteraf geconstateerd dat grofweg vijftig procent van de calls onjuist was.

De kans dat een scheidsrechter van vlees en bloed de goede beslissing zou nemen, was dus net zo groot als met de inzet van geld slurpende camerasystemen. Gevolg van de inzet van de ondersteuning is dat de mannen in geel minder beslissingen durven nemen en respect verliezen bij de steeds feller klagende spelers.

EK-finale Nederland-België. Videoreferral. Foto: Willem Vernes

‘Van felle kritiek is een scheidsrechter nog nooit beter gaan fluiten’

Een forse investering in technologie en manuren wordt gedaan om een dieper liggend probleem op te lossen. Respect voor elkaar en voor de beslissingen die iemand met de beste wil van de wereld neemt. Ja, natuurlijk maken scheidsrechters fouten. Soms ook hele grote. Maar van felle kritiek of zelfs agressieve bejegening is een scheidsrechter nog nooit beter gaan fluiten. En ik heb ook nog nooit een ploeg gezien die voordeel had bij het continu negatief benaderen van de scheidsrechters. Het tegenovergestelde daarentegen wel.

Een scheidsrechterlijke dwaling is natuurlijk vervelend, maar over een volledig seizoen bekeken zal je soms geluk hebben en soms wat minder. Laten we niet vergeten dat scheidsrechters ook gewoon mensen zijn. Als we spelers zouden straffen voor al hun fouten zouden we de wedstrijd na enkele minuten kunnen staken bij een gebrek aan deelnemers.

‘Indrukwekkende baarden die altijd zonder onvertogen woord het bevel van de leidsman accepteren’

Ik zou dan ook graag een voorstel doen. Ik realiseer me dat velen zullen verwijzen naar mijn brevet van onvermogen om hier zelf vroeger gevolg aan te geven, vanwege mijn eigen gedrag naar de arbitrage. Bij voorbaat accepteer ik alle kritiek. Maar laten we de videoscheidsrechter weer afschaffen. Gewoon zeventig minuten actie in plaats van wachten en staren naar een videoscherm. En geen enkele uitlating meer richting de scheidsrechters. Deze uitingen hebben toch slechts verdere negatieve invloed hebben op het aantal positieve beslissingen dat je zal ondergaan. Respecteer het leidinggevend duo of accepteer een tijdstraf voor commentaar.

Neem rugby als lichtend voorbeeld. Grote breedgeschouderde spierbundels met indrukwekkende baarden die altijd zonder onvertogen woord het bevel van de leidsman accepteren. Daar neem ik mijn petje voor af. Dit zou het hockey ook goed passen. Dat kost niks en zal extra bewonderaars opleveren. Veel meer dan verwarrende scheidsrechterlijke beslissingen vanuit een donker videohol, die veel te veel tijd kosten.

———

Rob Reckers werd met Oranje Zwart drie keer landskampioen. Hij speelde 209 keer in het shirt van Oranje. De aanvaller behaalde met het Nederlands team goud op het EK in 2007 en zilver op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.


5 Reacties

 1. SybrenAndringa

  Volgens mij hebben we een ander toernooi gezien. Althans, ik heb nagenoeg alle 16 wedstrijden gezien. Het terugbrengen naar 1 referral zorgde voor veel rust. Wedstrijden werden nauwelijks opgehouden. Des te groter was het verschil met de rankingmatches op zondag en maandagochtend. Geen video en meteen ook veel meer commentaar en onrust. Ik deel je waarneming totaal niet, laat staan je mening. En je vergelijking met rugby is ongelukkig. Daar is namelijk ook videoref waar veel vaker gebruik van wordt gemaakt. Terug naar de tekentafel voor je column, Rob!

 2. julio

  Stijve nek? Draai voortaan je lichaam mee Rob, dat helpt! Ik denk dat de kijkers en spelers veel baat hebben bij de video-ref. En referral verspeeld? Jammer dan! In dat geval protesten snel afkappen inderdaad, net als bij rugby.

 3. vostammer

  De videoref werkt juist erg goed. Voor mij zou er nog wel een tweede videoclaim bij mogen.

 4. paulvanbeuzekom

  Ik vond het eigenlijk perfect. 1 referral per team is genoeg en ik ben erg blij dat de videoscheidsrechter bij shootouts is afgeschaft: daar werd niemand blij van. Maar om nou de videoscheidsrechter compleet af te schaffen? Ik heb me geen moment geërgerd deze EHL en zie deze verandering graag terug in de hoofdklasse. Ik denk dat deze column te erg berust op een hyperbool en een persoonlijke ervaring die hij beter niet had kunnen noemen. Het maakte het argument er in ieder geval niet sterker op.

 5. rudi wortmann

  Meer respect voor de scheidsrechter ben ik volkomen mee eens. Dit staat in geen enkel verband met het wel of niet afschaffen van de video ref.


Wat vind jij? Praat mee...