Eemvallei: één club, twee locaties

In deze aflevering van de serie Onze club bezoeken we een vereniging die niet één, maar twee locaties heeft, twee kilometer uit elkaar. Een club waar het wel eens gebeurt dat een keeper van de tegenstander er pas na het omkleden achter komt dat hij of zij op de verkeerde locatie staat.

We zijn in Amersfoort op bezoek bij HC Eemvallei, de club die de kampioensfoto’s bewust in beide clubhuizen ophangt. De club waar de bitterballen of de koffielepeltjes wel eens van het ene naar het andere complex worden vervoerd en waar iedereen weet hoelang het duurt om van A naar B te fietsen (‘een kwartier’). Maar het mooiste aan Eemvallei is dat ze het er – ondanks al dit soort problemen – toch maar mooi voor elkaar weten te boksen. 

Bekijk de prachtige foto’s van Koen Suyk.

Dit is Daan Hofman, zelf speler en bovendien trainer van Jongens D2. Hij vliegt van hot naar her. Hierboven staat hij in het materiaalhok van het clubhuis locatie Caraïben. Hieronder staat hij in het materiaalhok van het clubhuis locatie Olympus.

‘Soms ga ik nog wel eens de mist in’, zegt Daan. ‘Op maandag geef ik altijd training op locatie Olympus, op donderdag op locatie Caraïben. Ik moet altijd even nadenken welke trainingsmaterialen ik kan gebruiken. Bij de een hebben we autobanden, bij de ander poortjes om de bal overheen te wippen. De regel is: al het materiaal blijft waar het ligt. Als we spullen gaan verplaatsen, wordt het helemáál een chaos.’

We beginnen bij locatie Caraïben. De hoofdlocatie, al spreekt de club liever niet in dat soort termen. Dat kan gevoelig liggen bij de leden, zeker bij degenen die er vrijwel nooit komen, omdat ze hun wedstrijden en trainingen allemaal op de locatie Olympus afwerken. Feit is dat de locatie Caraïben er als eerst was.

De club – met inmiddels zo’n 1200 leden – is in 1974 opgericht in een andere plaats dan Amersfoort en ook onder een andere naam: Bunschoten. De club moest daar vertrekken en nam in 2006 zijn intrek in de Vinex-wijk Vathorst in Amersfoort-Noord. Om toch de link met Bunschoten te behouden, werd de naam veranderd in Eemvallei, waar zowel Amersfoort als Bunschoten onderdeel van is.

Door de aanwas van nieuwe leden en de sterke groei van de Vinex-wijk liepen de wachtlijsten al snel de spuigaten uit. Uitbreiden was geen optie. Met twee semi-watervelden zat de locatie Caraïben meteen al aan zijn maximale capaciteit. Er werd een noodoplossing bedacht. Op een braakliggend terrein twee kilometer verderop werden in de zomer van 2013 twee zandvelden aangelegd en een clubhuis gebouwd. De locatie Olympus was geboren.

Sinds de komst van locatie Olympus, die we verderop in dit artikel bezoeken, worstelt Eemvallei met de totstandkoming van het clubgevoel. Jeugdteams die in de Eerste Klasse of hoger zijn ingedeeld en alle senioren spelen al hun thuiswedstrijden op locatie Caraïben. Alle andere teams spelen hun thuiswedstrijden op locatie Olympus. Vaak is er ruimte om hen maximaal één keer per jaar op locatie Caraïben in te delen, maar het probleem is duidelijk: het ontstaan van twee werelden binnen één club ligt op de loer.

Eemvallei probeert er alles aan te doen om dit te voorkomen. Kampioensfoto’s hangen in beide clubhuizen, net als het bord met de sponsoren en het bord met de opbrengst van de Grote Clubactie. Wel staan de gewonnen bekers allemaal op de locatie Caraïben, maar dat is vooral omdat dit clubhuis daar nu eenmaal geschikter voor is.

Cieleke van Houten gaat over de barplanning. Een lastige klus bij een club met twee barren, twee kilometer uit elkaar.

‘Helaas zijn het altijd dezelfden die een bardienst willen draaien. Daarom gebeurt het wel eens dat iemand hier hijgend achter de bar staat omdat hij of zij op de andere locatie al een bardienst heeft gedraaid en snel naar de andere locatie is gefietst. We proberen er in de planning zoveel mogelijk rekening mee te houden, maar soms kan het nu eenmaal niet anders.’

Hetzelfde geldt voor trainers. De training van iemand anders overnemen direct na je eigen training, gaat minder snel als je eerst nog een kwartier moet fietsen.

Een ander probleem waarmee Eemvallei te maken heeft, is de plek waar de club zijn feesten geeft. Altijd op dezelfde locatie, zou suggereren dat dat de hoofdlocatie is en dat zou onrust veroorzaken bij de leden die vooral op de andere plek trainen en spelen. Het gevolg: gesjouw met de geluidsinstallatie ‘die natuurlijk altijd op de verkeerde plek staat’.

Het bestaan van twee clubhuizen heeft ook een voordeel: vanwege deze steile trap op locatie Caraïben kan voor feesten met kleine kinderen worden uitgeweken naar locatie Olympus.

Zo! Dit was de rondleiding op locatie Caraïben. Daan Hofman, Cieleke van Houten en Leonie Koot (bestuurslid Communicatie, PR en Evenementen) stappen nu – zoals zo vaak – op de fiets en maken de oversteek naar locatie Olympus, een kwartier fietsen.

 

Zowel op locatie Olympus als op locatie Caraïben hangt onder het welkomstbord een extra bord met daarop een routebeschrijving naar de andere velden. Leonie: ‘Want het gebeurt nogal eens dat dat er op de ene locatie alleen meisjesteams hoeven te spelen en er toch opeens een jongensteam komt aanlopen.’

Locatie Olympus brengt een ander sfeertje met zich mee dan locatie Caraïben. Van de buitenkant lijkt het een beetje op een soort bouwkeet, van de binnenkant ziet er vooral knus en gezellig uit, met de onderstaande bar als eyecatcher.

Opvallend detail: op het bovenste plankje van het kastje achter de bar staan stiekem tóch drie bekers, waarschijnlijk van teams die hun wedstrijden op deze locatie spelen en hun trofee liever niet aan locatie Caraïben afstaan.

Hier, in dit clubhuis, wordt eens te meer duidelijk dat Eemvallei alles dubbel heeft. Van koffiezetapparaten en tosti-ijzers tot materiaalhokken en bergingen voor de keeperstassen. Iets anders waarbij je niet snel stil staat: de gevonden voorwerpen. Die worden één keer in de zoveel tijd naar locatie Caraïben gebracht.

Ook bijzonder en tevens een mooi gebaar: de wand met kampioensfoto’s. Ze hangen op beide locaties.

Duidelijk is dat dit zo niet langer kan. Bovendien is er nog altijd een wachtlijst en zijn sommige hockeyers die in Amersfoort-Noord wonen al noodgedwongen uitgeweken naar omliggende clubs. Niet gek dus dat Eemvallei met de gemeente in gesprek is over een mogelijke verhuizing naar een nieuwe locatie. Eén locatie welteverstaan. Een deel van Vathorst dat nog ontwikkeld moet worden.

Leonie: ‘Daar kunnen we, zoals het nu lijkt, helaas pas op z’n vroegst in 2022 terecht. We blijven strijden voor een eerdere datum, maar ondertussen proberen we van de huidige situatie het beste te maken. Ik ben er vooral trots op dat we het met z’n allen weten te bolwerken. Dat is ook wat waard.’

Jouw club in deze serie?

Wil je jouw club opgeven voor deze serie? Stuur een mail naar redactie@hockey.nl, vertel wat jouw club uniek maakt en wie weet komen we binnenkort met een verslaggever en een fotograaf op de koffie.


2 Reacties

  1. wernerjansen

    Die ene lokatie moet er echt eerder komen!

  2. vostammer

    De naam van deze club is al goud waard. Prachtig!


Wat vind jij? Praat mee...