Fotoreportage Schiedam: een schitterend complex

In onze nieuwe rubriek ‘Onze club’ reizen we het hele land door om bijzondere clubs in de spotlights te zetten. In aflevering 2 brengen we een bezoek aan het moderne clubhuis van fusieclub HC Schiedam. Geniet van de prachtige fotoreportage van onze fotograaf Koen Suyk.

‘Het is maar goed dat we zijn gefuseerd’, zegt Theo Dingenouts (75), links op de foto hierboven, als belangrijke vrijwilliger herkenbaar aan de sleutelbos aan zijn jas.
‘Anders had dit prachtige clubhuis er nooit gestaan’, beaamt Fred Ronde (70), rechts.

Vier maanden lang zijn deze twee pensioneerde mannen, samen met de rest van de onderhoudsploeg, vrijwel elke doordeweekse dag bezig geweest met de verhuizing naar en de inrichting van het nieuwe clubhuis. Het resultaat mag er zijn. Trots geven ze een rondleiding in het onderkomen van de club Hockey Combinatie Schiedam, die in 2016 is ontstaan uit een fusie tussen de twee Schiedamse verenigingen Asvion en Spirit.

Spirit – 850 leden – lag amper een paar honderd meter verderop. Asvion – 450 leden – speelde ergens anders, op sportpark Thurlede. De clubs en de gemeente grepen de fusie aan om een nieuwe clubhuis op het eveneens nieuwe complex te laten bouwen. ‘Dat was maar goed ook. Dat beide clubs een nieuw complex hebben gekregen en geen van hen bij de ander is ingetrokken, heeft ertoe bijgedragen dat de fusie soepel is verlopen. Zoiets ligt toch gevoelig,’ aldus de twee mannen.

Dit is het interieur van het clubhuis, waarbij de bar en de fotowand het meest opvallen.

De bar was in 2016 gloednieuw, maar de club wilde hem toch een ouderwets tintje meegeven. Daarom hebben enkele leden – we verzinnen dit niet – met een hamer en met heuse kettingen een hoop groeven in het blad geslagen, waardoor het lijkt alsof hij al jaren oud is.

Dit is de fotowand, waarbij de kleuren oranje en geel in het oog springen. Oranje was de kleur van Spirit, geel die van Asvion. In het tenue van de keeper is het nieuwe logo te zien, maar daarover zometeen meer.

Naast het handvat van de deur, die naar de bestuurskamer leidt, pronkt een afbeelding van bondscoach Alyson Annan. Toen de Oranje Dames afgelopen juli in het kader van de Rabo Super Serie op het complex van Schiedam twee interlands tegen België speelden, heeft Annan haar handtekening naast de afbeelding gezet.

Het tenue dat wordt gedragen sinds de fusie.

Deze opvallende, kleine chalet dient als videotoren. Binnenin is verwarming en verlichting. Vanuit de videotoren kun je zowel veld 1 als veld 2 filmen. Je moet alleen geen hoogtevrees hebben, want niet alleen de trap, maar ook het huisje zelf wiebelt nogal. ‘Maar alles is veilig.’

Vrijwilliger Fred Ronde heeft een handig uitschuifbaar systeem bedacht en gemaakt, zodat het net achter het doel niet wordt gefilmd. De camera kan op de houder worden geplaatst, die vervolgens naar voren kan worden geschoven. De volledige houder is los te koppelen, zodat het raam dicht kan. ‘Ik moet alleen nog een nieuwe maken, want eigenlijk is hij te zwaar.’

Met zes velden plus een miniveld is het complex van Schiedam behoorlijk groot. Toch voelt het compact aan. Dat komt omdat je vanuit het clubhuis elk veld kunt zien en vanaf elk veld het clubhuis. Geen enkel veld ligt dus ergens achteraf.

Overigens heeft de club zo’n 1400 leden. Dames 1 speelt in de Eerste Klasse en Heren 1 in de Tweede Klasse.

Sinds een week of twee staat ook deze speeltuin er.

Dit is voorzitter Rene van der Klink, die in september 2010 werd benoemd tot voorzitter van Spirit, drie maanden voordat er groen licht kwam voor de fusie. Hij staat hier naast het clublogo, bij de entree van het clubhuis. Het logo bestaat uit een molen, een leeuw en een schild.

De molen is belangrijk voor de stad Schiedam, die de hoogste klassieke windmolens van Europa heeft. De leeuw is afkomstig uit zowel het stadswapen als uit het logo van Asvion en het schild verwijst naar het logo van Spirit. Het getal 1936 duidt op het jaartal waarin Asvion en Spirit toevallig allebei zijn opgericht.

In het logo is gebruik gemaakt van de kleuren goud en zwart. Goud is een mengsel van de oude clubkleuren oranje en geel. Het zwart duidt op het verleden van de stad, die vroeger als Zwart Nazareth bekend stond, omdat het er nogal smerig was vanwege alle jeneverstokerijen.

De club maakt gebruik van de handige app LumosaTouch. Daarmee kunnen gebruikers op afstand het openen en sluiten van de toegangspoorten en het aan- en uitdoen van het licht en de sproeiers regelen.

‘Als een leverancier iets komt afleveren’, noemt voorzitter Rene van der Klink als voorbeeld, ‘dan hoef ik niet per se meer zelf aanwezig te zijn. Ik zeg tegenwoordig wel eens: bel me maar als je er bent. Waar ik ook ben, ik kan met één druk op de knop de poort opendoen.’

Ook handig: een kraan om bidons mee te vullen.

In deze ruimte laten alle keepers van de club hun spullen achter. Elk team heeft zijn eigen locker.
‘Op die manier blijft het clubhuis vrij van rondslingerende keepersspullen, want die willen we hier niet zien.’

Tot slot heeft elk team zijn eigen kliko om spullen in te bewaren. Al is het Theo en Fred een doorn in het oog dat ze allemaal kriskras door elkaar staan. ‘We willen een rek maken waarin je de kliko moet vastklikken om hem op slot te kunnen zetten. Want zeg nou zelf: dat ziet er toch een stuk netter uit?’

De volle tribune tijdens één van de twee interlands van de Oranje Dames tegen België in aanloop naar het in augustus gespeelde EK in Amsterdam. Foto: Koen Suyk

Jouw club ook in deze rubriek?

Wil je jouw club opgeven voor deze rubriek? Stuur een mail naar redactie@hockey.nl, vertel wat jouw club uniek maakt en wie weet komen we binnenkort met een verslaggever en een fotograaf op de koffie.


1 Reactie

  1. vostammer

    Best een aardig clubhuis en iets dat op een tribune lijkt. Maar de bouwheren zijn niet bekend met het feit dat het 160 dagen per jaar regent in ons land? Ook hier kun je nauwelijks overdekt zitten....


Wat vind jij? Praat mee...