Hockeyvisie: Tips van Coen van Bunge voor scheidsrechters

Na tien jaar stopt Hockeyvisie, het digitale vakblad van de KNHB voor technisch kader. De komende periode duikt hockey.nl in interessante artikelen. Vandaag: hoe word je een topscheidsrechter? Een mogelijk pad, uiteengezet door toparbiter Coen van Bunge, die onlangs z’n 100ste internationale wedstrijd floot

De (carrière)ladder van de scheidsrechter ziet er als volgt uit:

  • Clubscheidsrechter (CS)
  • Clubscheidsrechter + (CS+)
  • Bondsscheidsrechter (BS)
  • Internationaal scheidsrechter

Deze stappen lijken op papier heel klein, toch zijn het behoorlijke stappen om te zetten. Hierbij past het gezegde: so close, yet so far away. Want iedere trap heeft weer tussentreden die je moet doorlopen voordat je daadwerkelijk doorgaat naar het volgende niveau. Het maakt dan niet uit of je op de club fluit of internationaal, je komt alleen maar verder door heel veel tijd op dat veld te staan en je wedstrijden te fluiten.

Coen van Bunge in actie tijdens Nederland-GB. Foto: Willem Vernes

‘Als bondsscheidsrechter begint het avontuur pas’

Als je als clubscheidsrechter de stap omhoog wilt maken, dan kun je jezelf aanmelden als CS+ op je vereniging en later als bondsscheidsrechter (BS). Tijdens de opleiding is er intensieve begeleiding voor die eerste stappen in het gele bondsshirt. Niet alleen tijdens de opleiding maar ook daarna is er genoeg ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. Het is daarom ook goed om jezelf goed te kennen en te weten wat jij nodig hebt om het beste uit jezelf te halen. Heb jij meer begeleiding nodig in de hockeytechnische kant of juist in de communicatie? Zodra je dat weet, kun je ook op zoek gaan naar kennis binnen de bondsscheidsrechterswereld. Iedereen wil graag de passie en kennis delen met elkaar en helemaal met (jonge) ambitieuze scheidsrechters. Het is heel makkelijk om te denken, als je BS bent: “Zo, ik ben nu bonds, wat gaat de KNHB voor mij doen?”

Graag wil ik dit omdraaien en iedereen juist aanmoedigen om zelf op zoek te gaan naar die kennis. Geen enkele persoon, en dus ook geen enkele scheidsrechter, is hetzelfde. Iedereen heeft dus ook wat anders nodig. Maar als je eenmaal BS bent dan begint het avontuur pas! Je gaat steeds vaker leuke wedstrijden fluiten en als je het goed doet ook op een steeds hoger niveau.

Het beste uit jezelf halen

Deze steeds vernieuwende uitdaging vergt aanpassingsvermogen van de BS. Dus ook in de begeleiding en de opleiding van een BS. Je bent zelf de regisseur van je succes en je moet er alles aan doen om het beste uit jezelf te halen. Dit ben je verplicht naar de teams, die keihard trainen, en de hockeysport. Want door betere arbitrage wordt het spelletje gewoon nog leuker voor alle deelnemers en toeschouwers. Als je als BS omhoog wilt is er maar één ding dat je kunt doen en dat is zorgen dat jij er alles aan gedaan hebt om week in, week uit een topprestatie te kunnen leveren.

De begeleiding vanuit de KNHB voor de BS bestaat uit het organiseren van verschillende kennis bijeenkomsten voor de bondsscheidsrechters gedurende het seizoen, begeleiding en coaching van de scheidsrechters tijdens de wedstrijden en ook heeft iedere BS een mentor waarmee hij kan sparren. De scheidsrechterwereld bestaat uit louter vrijwilligers, dus dat doorgroeien af en toe wat langer duurt is logisch.

SCHC – Almere Heren, Hoofdklasse Hockey Heren 2018. SCHC – Almere 2-0, Scheidsrechters Alwiene Sterk en Coen van Bunge. Foto: Willem Vernes

Tips om jezelf te verbeteren

  • Kijk veel wedstrijden online.

Er is tegenwoordig zoveel hockey op het internet te vinden, kijk en leer van situaties en beslissingen van collega scheidsrechters.

  • Ga naar een training van een club in de buurt.

Op iedere hoek van de straat is een hockeyclub te vinden. Bel de coach van H1 of D1 op met de vraag dat je graag op hun training of tijdens oefenwedstrijden wilt fluiten. Zo ontwikkel je een grotere hockeytechnische achtergrond.

  • Ga in gesprek met trainers en spelers.

Door andere meningen te horen begrijp je waarom zij in de wedstrijd een andere mening hebben dan jij. Door deze kennis uit te wisselen ontstaat er meer begrip voor elkaars beslissing.

  • Lees de regels door.

Niets is erger dan wanneer een scheidsrechter een regel verkeerd uitlegt aan een speler. Jouw collega van de volgende wedstrijd heeft hier last van omdat hij wordt geconfronteerd met jouw uitleg. Ken de regels.

  • Ga rennen.

Er zijn genoeg trainingsvormen beschikbaar waarbij je intervaltrainingen kunt doen. Als scheidsrechter ren je geen 10km aan één stuk maar trek je altijd korte sprintjes. Ga dat dan ook trainen.

Scheidsrechters Karin Dolle en Michiel Otten met de HGC mascotte Rikkie , tijdens de hoofdklasse hockeywedstrijd HGC-Den Bosch (3-2). Foto: Koen Suyk

Tot slot

Dit zijn een paar tips die je helemaal niets kosten, behalve tijd. Als je die tijd investeert, dan weet ik zeker dat je al een voorsprong hebt op je collega’s. Deze minimale tijdinvestering betaalt zich altijd terug. Natuurlijk zijn er ook nog andere dingen die je kunt doen zoals: werken met een personal trainer, mental coach, fysio, diëtiste etcetera. Dit zijn zaken waar je misschien pas later wat aan hebt. Voor nu: deel je kennis en inspireer de volgende generatie. Veel fluitplezier toegewenst!

Lees ook andere Hockeyvisies


4 Reacties

  1. Avdd

    Extra tip... zorg dat je zelf ook op redelijk niveau hebt gespeeld. Daardoor kan de scheidsrechter zich nog beter in de situatie of speler inleven...

    1. eefgorter

      En herkent hij/zij (kleine) technische overtredingen. Ik ken trouwens goeie bondsscheidsrechters die zelf nooit gehockeyed hebben. Toch herkennen de spelers vaak de bondsen die zelf redelijk gespeeld hebben meteen.

  2. GlasHalfvol

    "Iedereen aanmoedigen om zelf op zoek te gaan naar die kennis" is deze insteek niet een van de oorzaken dat de kwaliteit/kwantiteit vd scheidsrechters niet omhoog gaat? Ik begrijp dat het over intrinsieke motivatie gaat maar of dit de juiste weg is. Ik weet dat ze bij andere sporten zoals de KNVB een compleet andere insteek hebben, daar krijgt arbitrage veel meer ondersteuning/aandacht. Misschien is het een idee om meer aandacht (zowel financieel als facilitair) te steken in de arbitrage om de aansluiting met het stijgende hockey niveau weer te maken. Nu verwachten we wel heel veel vd arbitrage voor een kilometervergoeding.

  3. kasparstevens

    Stelling: de arbitrage wordt veel beter als minder scheidsrechters zoveel als 100+ (internationale) wedstrijden mogen leiden. Actief streven naar een veel bredere arbitrage-top brengt het geheel, en verrassend snel ook de top op een hoger niveau.


Wat vind jij? Praat mee...