Rob Reckers: ‘Al die andere regels… Ik raak de weg kwijt’

Na een heerlijke zondag op en rond de sportvelden zit ik ’s avonds aan tafel als onvermijdelijk de hockeyuitslagen aan bod komen. Geen schokkende resultaten op het eerste gezicht. Tot de 15-2 overwinning van Bloemendaal tegen SV Arminen in de Euro Hockey League ter sprake komt. Dat is wel heel veel. Op dat moment heb ik de vernieuwde EHL-regels even niet direct paraat.

Nadere bestudering leerde dat Bloemendaal acht keer had gescoord en er een tegen had gekregen. Door de dubbeltelling van de velddoelpunten werd de einduitslag 15-2; de snelle rekenaars begrijpen dat Bloemendaal één strafcorner scoorde. Door twee gewonnen wedstrijden eindigt Bloemendaal in de poule met tien punten. Tien punten? Ja, want een gewonnen wedstrijd levert in de nieuwe regels van de EHL vijf punten op, een gelijkspel twee punten en een verloren wedstrijd met één of twee doelpunten alsnog een punt. U leest het goed. Een verloren wedstrijd levert dus gewoon een punt op…

Dit klinkt natuurlijk allemaal raar, maar er zit een gedachte achter. Winnen wordt gestimuleerd en levert relatief meer punten op. En ploegen die met twee goals achter staan, worden gestimuleerd toch op jacht te gaan naar een treffer. Die kan ze immers nog een bonuspunt opleveren. Met het dubbel tellen van een velddoelpunt, neemt het gewicht van de strafcorner af. De EHL hoopt dat ploegen meer velddoelpunten willen maken.

‘De strafcorner is wereldwijd hockey-erfgoed’

Hoewel ik een groot voorstander ben van meer veldgoals, is juist de strafcorner wereldwijd hockey-erfgoed. Misschien moeten we juist dubbele punten geven voor een strafcorner. Iedereen zit op het puntje van zijn stoel als de aangever klaar gaat staan en de boog op kop cirkel gespannen wordt. Verdedigers beschermen met lijf en ledematen hun doelgebied. Spannend, overzichtelijk en zelfs voor de leek te begrijpen! Precies waar we met het hockey naar toe moeten.

‘Hockey moet eenvoudiger worden, niet ingewikkelder’

Ik begrijp dat alle regelwijzigingen zijn bedoeld om het hockey aantrekkelijker te maken. Als olympische discipline staat hockey onder druk en iedereen is met de beste bedoelingen aan de slag om de sport vooruit te helpen. Op dit moment is men in hockeyland de weg echter volledig kwijt. Zelfs als insider kan ik soms de verschillende regels en puntentellingen amper bijhouden, laat staan uitleggen. De Hockey India League, de EHL, de Hoofdklasse en de internationale toernooien hebben allemaal hun eigen regels. Iedereen is het wiel opnieuw aan het uitvinden, er zit totaal geen lijn in de ontwikkelingen.

De FIH moet hier snel een einde aan maken, voordat het hockey met alle goede bedoelingen echt naar de gallemiezen gaat. Hockey moet eenvoudiger worden, niet ingewikkelder. De leek moet begrijpen wat hij ziet. Natuurlijk mag worden geëxperimenteerd, maar de FIH bepaalt welke regels wereldwijd worden doorgevoerd. Overzichtelijk en duidelijk voor iedereen.

******
Rob Reckers werd met Oranje Zwart drie keer landskampioen. Hij speelde 209 keer in het shirt van Oranje. De aanvaller behaalde met het Nederlands team goud op het EK in 2007 en zilver op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.


9 Reacties

 1. Folmer

  Hear, hear! Volledig mee eens. Stoppen met al die competities met eigen regels. De EHL heeft al veel goeds voortgebracht (Self-pass, shoot-outs, etc.), maar hier slaan ze volledig de plank mis. In de HIL is het ook niet aangeslagen en staat het nu weer ter discussie. Erken dat het niet werkt en in de prullenbak ermee.

  1. desireevanasselt

   Je hebt gelijk ze willen teveel van het goede!

 2. PaulHouthooft

  Inderdaad, ophouden en snel. Groet Paul Houthooft

 3. vostammer

  Geef het een kans..... In het rugby bv heb je ook verschillende punten voor verschillende doelpunten

  1. maaikeedevries

   Gelukkig is hockey geen rugby

 4. tcdejong

  Ik ben het volledig met de schrijver oneens. De strafcorner zorgt juist dat het spel bijna een minuut stil ligt, en gaat te snel om op TV te kunnen zien wat er gebeurt. Spelen op de strafcorner is een valide tactiek, maar voor mij als toeschouwer absoluut niet vermakelijk. Van het argument dat de veranderingen moeilijk uit te leggen zijn, laat de heer Reckers zelf het tegendeel al zien: in één alinea weet hij de nieuwe puntentelling al (inclusief voorbeelden) toe te lichten. Daarnaast zit er wel degelijk een lijn in de ontwikkelingen. Zo zijn regels die nu bij de EHL gebruikt gaan worden al eerder getest in de HIL. Ik vind het mooi hoe de sport zich constant blijft ontwikkelen, en steun deze aanpassingen volledig.

 5. desireevanasselt

  Het is echt raar dat als je verliest als nog een punt krijgt. En die grote uitslagen zijn niet normaal als je scoort moet je gewoon 1 punt krijgen je scoort toch geen twee keer. Hockey moet gewoon blijven zoals het is.

 6. famhulshof-net

  Small is beautifull! M.a.w. Eenvoud is het kenmerk van het Ware

 7. robvalentijn

  Probeer het. Je weet pas echt of het niets is als je het geprobeerd hebt. Bij het voetballen wordt al decennia lang alle vernieuwing afgehouden met argumenten als "dat werkt niet", "het moet blijven zoals het is", "te ingewikkeld/moeilijk/onoverzichtelijk" etc. Als het niet werkt: schaf het weer af.


Wat vind jij? Praat mee...