Spelers digitaal volgen… waarom zouden we?

‘Het is niet realistisch om alle spelers te kennen. Er zijn zo vaak nieuwe trainers en coaches, het is daarom belangrijk om per speler een logboek van de speler te hebben’, zo legt technisch commissielid Paolo Icario van fusieclub HC Schiedam helder uit. Toch gebruiken nog maar weinig clubs een spelervolgsysteem. Waar is zo’n systeem goed voor?

Er zijn steeds meer online systemen waarbij de ontwikkeling van hockeyers van jongs af aan nauwlettend gevolgd en gemonitord kan worden. Op allerlei aspecten: van techniek tot persoonlijkheid, van snelheid tot inzicht.

Meer eigen jeugd in de top

Oud-international en hockeyondernemer Jacques Brinkman lanceerde met zijn Holland Hockey House Academy een spelervolgsysteem. Waarom? ‘Ten grondslag aan dit idee ligt de wens om meer zelfopgeleide spelers in de Hoofdklasse te krijgen. Nu worden er uit alle uithoeken van de wereld spelers aangetrokken door de clubs.’ Volgens Brinkman begint de opleiding bij betere individuele aandacht door het hele jaar heen.

‘Je kunt wel goed trainen, maar het is de kunst om de spelers continu goed te volgen. Nu zie je dat er alleen aan het eind van het jaar nadruk ligt op selectietrainingen. Dan regent het die ene keer bijvoorbeeld pijpenstelen, en dan zijn alle evaluatiepapiertjes nat. In de app kun je alle informatie direct invoeren en dan ligt het vast.’

Communicatie naar ouders

Brinkmans app is niet alleen gericht op topsport, maar juist ook op de breedtesport. Icario van HC Schiedam komt een heel eind met LISA, maar is nog op zoek naar een systeem dat ook koppelingen maakt met trainingen en trainers*. Hij ziet ook het belang voor de breedtesport: ‘Met zo’n systeem onderbouw je waarom spelers in een bepaald team worden ingedeeld. Met een feitenpatroon is het makkelijk communiceren naar bijvoorbeeld ouders van spelers.’

Discipline

Bij MHC Flevoland gaan ze vanaf volgend seizoen aan de slag met Holland Hockey House Academy, die alle spelersgegevens uit AllUnited makkelijk kan invoeren. Leo Bruens, voorzitter van de selectiecommissie, benadrukt dat het niet werkt om klakkeloos alles uit het systeem over te nemen. ‘Het gaat erom dat je als club en als team gestructureerde coachingsdiscipline op de mat legt. De vragenlijsten – die je per trainer, speler, training of wedstrijd enzovoorts opstelt – moeten parallel lopen met de trainingscurven. Anders sta je appels met peren te vergelijken.’

Maar als je de beoordelaars en lijncoördinatoren eenmaal hebt aangesteld en iedereen voert de gegevens goed in – ‘even een fotootje of videootje langs de lijn’ – dan levert een spelervolgsysteem veel op, vooral gemak. ‘Resultaten zijn sneller zichtbaar, alles is up-to-date. Het scheelt veel administratief werk, er gaan geen papieren lijsten meer’, aldus een enthousiaste Bruens.

Soort Facebook

André Morees is assistent-coach van Bloemendaal Dames 1 en ‘hockey-zzp’er’. Samen met Gijs van Heumen, die hij kent uit hun gezamenlijke periode bij de Nederlandse jeugdselecties, maakt hij software op maat voor clubs en/of teams. ‘Vanaf de inlog op My TPA (Team performance Analyser) kom je op een soort Facebook. Daar monitoren we aan de hand van vragenlijsten waar een kind zich kan verbeteren.’

‘Neem het slaan van een bal’, noemt Morees als voorbeeld. ‘Zowel de coach, de assistent als de speler geven een cijfer op dit aspect. Waarom is er een verschil tussen de cijfers? Dat wordt dan besproken in een feedbacksessie met het kind.’ Morees benadrukt dat ze veel werken met video’s. ‘We plaatsen voorbeeldvideo’s over een bepaalde techniek en kunnen precies zien wie dat heeft bekeken. Dat soort informatie gebruiken we in POP-gesprekken met de speler’.

Clubbreed

Nog tips voor het invoeren van een spelervolgsysteem? Brinkman:  ‘Het invoeren zo’n systeem is vergelijkbaar met het aanleggen van nieuwe velden. Dat moet clubbreed gedragen worden en er is iemand nodig die het trekt, bijvoorbeeld de voorzitter. Zoiets goed doen, dat kost nou eenmaal tijd.’

Een aantal spelervolgsystemen

 • TPA/MHVision
  Maatwerkplatform met ‘Facebook-look’. Gebruikt door onder andere Bloemendaal, Xenios en veel voetbalclubs, waaronder Feyenoord.
 • Holland Hockey House Academy
  ‘Systematisch en op effectieve wijze ook breedtesporters naar sterkte in teams indelen’. Gebruikt door onder meer Spandersbosch, Naarden en MHC Flevoland.
 • Hockey Academy
  In samenwerking met LISA en HockeyXperts biedt Hockey Academy een tool waar al meer dan 90 verenigingen gebruik van maken, waaronder Kampong, Zwaluwen en Maarn. Via clubsite en app te benaderen. *Ook te koppelen aan trainingen en wedstrijden.
 • Hockey Academie
  Online platform voor spelers, individuele trainers en/of clubs.

Wat vind jij? Praat mee...