Top 5 topscorers Oranje Dames

Welke Nederlandse Elftal-speelsters maakten de meeste doelpunten in Oranje?

5. Mijntje Donners

Op plek vijf staat Mijntje Donners, met 98 doelpunten in 234 interlands. Het Bossche clubicoon debuteerde in het Nederlands team in 1994. Donners hielp Nederland aan een bronzen medaille op de Olympische Spelen van 1996 en nam afscheid in de Olympische finale in Athene, waarin Oranje tegen Duitsland het onderspit moest delven. Uit handen van KNHB-voorzitter André Bolhuis ontving Donners de bondspenning, die haar tot lid van verdienste van de Nederlandse hockeybond maakte.

4. Wietske de Ruiter

De oud-speelster van HGC maakte 98 doelpunten in 134 interlands. De laatste wedstrijd van Wietske de Ruiter voor Oranje was de bronzen medaille-wedstrijd in Atlanta ‘96. In 1990 werd ze wereldkampioen. Ze behaalde de Europese titel in 1995. Later was De Ruiter nog actief als trainer van het Ghanese dameshockeyteam.

3. Kim Lammers

De oud-Oranjespeelster maakte in 200 interlands 124 doelpunten. Tekenend voor Kim Lammers is haar enorme doorzettingsvermogen bij elke actie richting goal. In haar debuutwedstrijd tegen Duitsland in 2012 maakte Lammers direct twee doelpunten. Met het maken van goals is Lammers doorgegaan tot aan de gewonnen WK-finale in Den Haag, waarin zij tekende voor het tweede en laatste doelpunt tegen Australië.

2. Fieke Boekhorst

Boekhorst (foto) maakte in 116 interlands maar liefst 128 doelpunten en was met een gemiddelde van meer dan één doelpunt per wedstrijd een zeer productieve speelster. De vrouwelijke ‘Paul Litjens’ stond bekend om haar verwoestende strafcorner. Dat was aanleiding voor een ex-international van het Amerikaanse hockeyteam om onderzoek te doen naar de kunst van de ‘korte hoekslag’. Uiteraard met de strafcorner van Boekhorst als graadmeter.

1. Maartje Paumen

De huidige aanvoerder van de Oranje Dames staat op eenzame hoogte in deze top 5. Maartje Paumen maakte tot nu toe al 175 doelpunten in 204 interlands. Haar doelpuntenproductie heeft Oranje geen windeieren gelegd: met Paumen in de gelederen won het Nederlands damesteam al drie Europese, twee Wereld- en twee Olympische titels. En ze is nog lang niet klaar. De volgende grote prijs lonkt alweer in Londen, waar in augustus het EK wordt gehouden. Hoeveel zou ze er nu weer maken?


2 Reacties

  1. marijkebijen

    Fieke was echt geen spits....

    1. Pieter de Stigter

      Hoi Marijke, Dank voor de scherpe opmerking!


Wat vind jij? Praat mee...