Top 10 typische doelpunten

Deze 10 doelpunten komen elk seizoen wel een keertje voorbij. Hoe je ze uitvoert: backhand, forehand, intikker of snoeiharde slag: het maakt in dit geval niet uit. Om welk type goal ben jij bekend (of berucht)? 

1. De Comeback

Je zat een tijd aan de kant vanwege een blessure, studeerde een periode in het buitenland of stopte gewoon even met hockey. Hoe dan ook: dit seizoen ben je terug, en de eerste goal die je maakt is fantastisch. Zowel bij jezelf als bij het team komen de emoties los. Yes, je kan het nog! Je teamgenoten wisten dat natuurlijk al lang, maar zijn heel blij voor je. Niet zelden wordt je na deze goal dan ook bedolven onder de knuffels of schouderklopjes. De rest van de wedstrijd ben je niet kapot te krijgen. Wát een adrenaline.

2. De Gejatte Goal

Een teamgenoot maakt een schitterende actie en knalt de bal keihard op goal. De keeper is eigenlijk al gezien, maar in een reflex raak jij hem nog even aan. Je stond daar toch al, bij de paal. Natuurlijk ga je direct een high five geven aan de teamgenoot die de goal eigenlijk verdiende. Maar inderdaad, hij staat nu wel op jouw naam. Eh sorry, but not so sorry!

3. De Aansluitingstreffer

Niet normaal, zo spannend is deze wedstrijd. Jullie staan op achterstand, maar jij bent degene die daar, in de slotfase, verandering in brengt. Je juicht hard, maar rent dan ook direct terug naar de goal om de bal uit het net te vissen. Jullie moeten door! Vol eroverheen nu!

4. De Eretreffer

De hele wedstrijd lopen jullie al achter de feiten aan, terwijl bij de tegenstander juist alles gesmeerd loopt. Het scorebord is onverbiddelijk: gedurende het eerste uur is het aantal doelpunten van de tegenstander niet meer op één hand te tellen. Jullie getal is nog niet één keer versprongen. Dan toch een fout in hun verdediging en jij staat net op te letten. Stoïcijns loop je naar de middenlijn, enkele halve schouderklopjes van teamgenoten in ontvangst nemend.

5. De Juichen-maar-ik-raakte-hem-niet

Een harde bal de drukke cirkel in. De bal verandert licht van richting. Jij was het niet, maar je stond er wel in de buurt. Je hád het eigenlijk moeten zijn. Wie het ook was: het was genoeg om de keeper te verschalken. Je juicht, want je hebt geleerd dat je altijd moet juichen als de bal het doel in gaat. En blijkbaar met overtuiging: de scheids trapt erin en je teamgenoten vliegen je om de nek. Jullie rennen terug en pas na de wedstrijd durf je te fluisteren: ‘ik raakte hem niet aan’. 

6. De Winnende

Na 70 minuten spelen is de stand gelijk, maar jouw team haalde nog net op de valreep een strafcorner. Dat betekent een uitspeelcorner en al je ploeggenoten verzamelen zich op de kop van de cirkel voor een tactische bespreking. De bal mag de cirkel alleen maar verlaten via het goal, dat is de conclusie. En ja hoor: jij maakt hem. De scheidsrechter fluit af. Je wordt bedolven onder je teamgenoten en samen vieren jullie het feest van de overwinning. Het maakt niet uit of je de rest van de wedstrijd geen bal geraakt hebt: jij bent sowieso de held van de dag. En die lach? Die krijg je ook na afloop maar moeilijk van je gezicht. 

7. De Onterechte

De tegenstander is continu in de aanval, maar hij wil maar niet vallen. En dan krijgen jullie één counter, en je tikt hem er nog in ook. Oké, misschien niet verdiend, maar je gaat toch zeker niet expres naast schieten? Hetzelfde geldt voor een onterecht gegeven strafcorner. Je bent toch bijzonder blij als je hem erin pusht. Een goal is een goal! 

8. De Moet-ik-het-dan-allemaal-alleen-doen

Het was een lange wedstrijd, een uitputtingsslag. Met het laatste beetje energie zet je een actie in, voorbij de eerste. Nog een verdediger stapt in, ook daar ga je voorbij. Intussen zoek je wanhopig naar vrijstaande teamgenoten. Die zijn nergens te bespeuren, dus je gaat verder. Ook de derde verdediger zit mis. Aangekomen in de cirkel kan je niet eens meer opkijken en je geeft de bal maar een zwieper. En zowaar, hij gaat erin. Moet ik het dan helemaal alleen doen jongens?

9. De Maar-ik-scoor-nooit

Het hele seizoen sta je al droog. En dat was ook volkomen verwacht, want je staat bijvoorbeeld laatste man en waagt je niet over de middenlijn, of staat erom bekend dat je nooit, maar dan ook nooit scoort. En dan gebeurt het ineens. Per ongeluk loop je net wat te ver op en duik je ineens op in de cirkel. En je krijgt de bal ook nog. Even ben je verbaasd. Gebeurt dit echt? Ja, het gebeurt echt. Je haalt uit en krijgt de bal nog achter de keeper ook. Eerst kijk je beduusd om je heen, maar dan ben je me toch een partij blij! Breed lachend loop je terug naar je vertrouwde eigen helft. Dit smaakt naar meer.

10. De Oops I did it again

Je staat in een overvolle cirkel. Je medespeler slaat of flatst de bal met – voor je gevoel – honderd kilometer per uur de cirkel in. Het enige wat je kunt doen is je stick neerleggen en op het beste hopen. Je sluit als het ware de ogen, bang voor de bal. Je hoopt dat jouw stick fungeert als een trampoline richting de goal. En dan zie je het pas: de bal gaat op onbegrijpelijke wijze via jouw stick snoeihard het net in. Iedereen komt blij naar je toe rennen. Hey, soms heb je een beetje geluk nodig.


Wat vind jij? Praat mee...