Oppermachtig Oranje overklast Frankrijk

Ter voorbereiding op het aanstaande EK in Londen speelden Oranje Heren zaterdagmiddag in het Wagener stadion in Amsterdam een oefeninterland tegen Frankrijk. De Fransen werden kinderlijk eenvoudig verslagen en Oranje schotelde de paar honderd toeschouwers een doelpuntenfestijn voor: 8-1.

Oranje schoot zaterdagmiddag uit de startblokken en speelde een ijzersterk eerste kwart. Al in de derde minuut openden de Oranjemannen de score. Robbert Kemperman sloeg vanaf rechts de bal hard in de bovenhoek tegen de touwen. De Fransen waren een paar minuten later ineens dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Jaap Stockmann liet weer eens zien over goede reflexen te beschikken.

Het bleek het enige Franse wapenfeit van het eerste kwart, want hierna vertaalde Oranje het grote klasse verschil op papier ook om in dominantie op het veld. Mirco Pruyser, de man in vorm bij Oranje, sloeg in de zesde minuut de 2-0 op het scorebord. Vervolgens ging het hard en liepen de Oranje leeuwen dankzij Jeroen Hertzberger (2 maal, waarvan 1 vanuit de strafcorner) en Thierry Brinkman snel uit naar een 5-0 voorsprong. En dat na 15 minuten.

Ondanks de Oranje-suprematie van het eerste kwart, waren het de Fransen die in het tweede kwart verrassend als eerste doel troffen. Aristide Coisne frommelde namens de Fransen de 5-1 achter Jaap Stockmann. Pas halverwege het tweede kwart meldde Oranje zich voor eerst weer voor de goal van Les Bleux. Robbert Kemperman liep de cirkel in, haalde hard uit, maar zag zijn bal naast vliegen. Constantijn Jonker tekende in de tiende minuut met een niet eens heel goed ingeslagen backhand wel voor de 6-1, waarna de scheidsrechter beide teams de rust in floot.

Na rust begon Oranje tam en kozen de Fransen verrassend de aanval. Maar verder dan een versierde strafcorner, die Stockmann wederom kundig wist te pareren, kwam Frankrijk niet. Sander de Wijn, afgelopen seizoen verkozen tot Hoofdklassespeler van het jaar, tekende diep in het derde kwart voor de 7-1. Hierna leek de spirit en honger naar nog een goal bij Oranje definitief gestild. Toch kwam er nog eentje, van de stick van Thierry Brinkman. Daarmee was de eindstand bepaald en kon het publiek tevreden naar huis.

Lachende gezichten bij spelers en staf, het was een mooie hockeymiddag in Amsterdam.