Oranje begint voortvarend in jacht op 9e Europese titel

Op een prachtige zomerse dag in het Queen Elizabeth Olympic Park hebben de Oranje Dames hun openingswedstrijd van het EK in Londen met 9-0 gewonnen van Polen. De eerste horde op weg naar de negende Europese titel is daarmee genomen.

Anne Veenendaal

Polen was duidelijk niet gekomen om ook maar in de buurt te komen van Oranje-keepster Anne Veenendaal. Zij kreeg voor deze wedstrijd het vertrouwen van bondscoach Marijne en debuteert –tijdens haar tweede interland – op een groot toernooi. Daarmee is Veenendaal  met haar 19 jaar de een-na-jongste debuterende Oranje-doelvrouw, na eerste keepster Sombroek.

De Poolse vrouwen waren het veld op gekomen om het Oranje lastig te maken door compact te verdedigen. Daar slaagden ze aanvankelijk goed in. Nederland kwam via korte combinaties wel een aantal keer dichtbij een doelpunt, maar de aanvallen smoorden in de cirkel.

De ban gebroken

Tot drie minuten voor het einde van het eerste kwart. Kelly Jonker brak dan toch de ban voor Oranje. Dat leek het zetje dat Nederland nodig had. Nog in dezelfde minuut haalde Eva de Goede geweldig uit.

Het duurde in het tweede kwart vijf minuten voordat Nederland de draad van het scoren weer oppakte. Na wat schaarse pogingen van Polen om de helft van Oranje te bereiken, verschalkte Dirkse van den Heuvel doelvrouw Kucharska met een droge knal.

Scorende jubilaris Ellen Hoog

Vervolgens was het aan Ellen Hoog, die alle ruimte kreeg geboden in haar 200ste interland. De routinier had vervolgens geen moeite het net te vinden. Een haast identieke situatie deed zich in de laatste minuut voor rust voor, waarmee de jubilaris de ruststand bepaalde op 5-0.

In het begin van de tweede helft combineerde Oranje er wederom vrolijk op los. Dat resulteerde direct in een doelpunt na een perfect uitgevoerde aanval, die eindigde via de liggende stick van Kelly Jonker in het dak van het doel. Vervolgens duurde het even voordat Paumen uit een strafcorner haar eerste doelpunt van het toernooi kon maken.

In het vierde kwart leek het Nederlands Elftal wat gas terug te nemen. Maar een fout van de vervangster van de uitstekend keepende Poolse doelvrouw, bezorgde Ellen Hoog een niet te missen kans. Hoog maakte haar derde van de middag. Een minuut later mocht Marloes Keetels een vloeiende aanval langs een vermoeid ogende Poolse verdediging afronden. Daarmee was de eindstand bepaald.

Nederland – Polen

13’ Kelly Jonker 1-0
13’ Eva de Goede 2-0
20’ Carlien Dirkse van den Heuvel 3-0
25’ Ellen Hoog 4-0
30’ Ellen Hoog 5-0
33’ Kelly Jonker 6-0
40’ Maartje Paumen 7-0 (sc)
53’ Ellen Hoog 8-0
54’ Marloes Keetels 9-0


Wat vind jij? Praat mee...