Analyse: Wat is er met Den Bosch aan de hand?

Nooit eerder in het vijftienjarige tijdperk van coach Raoul Ehren – als hoofdcoach en als assistent – verloor Den Bosch twee wedstrijden op rij, laat staan in twee dagen. Hoe kon dit gebeuren? Wat ging er mis op de EHCC? Een analyse.

Josine Koning smeet gefrustreerd haar keepershandschoen op de grond. Margot van Geffen stond met tranen in haar ogen. Het verlies in de strijd om de derde plaats op het EK voor clubteams kwam hard aan bij de recordkampioen, die in twintig jaar tijd nog nooit de finale was misgelopen en duidelijk niet gewend was te verliezen.

Het was de uit voorzorg niet geselecteerde Lidewij Welten die haar teamgenoten na het laatste fluitsignaal maande om de speelsters van opponent Der Club an der Alster sportief een handje te geven. Daarna riep Raoul Ehren zijn meiden bij elkaar en zochten ze de snel de kleedkamer op. Hun bespreking duurde zo’n twintig minuten. Toen die was afgelopen, druppelden de speelsters één voor één de kleedkamer uit, sommigen nog altijd met tranen in hun ogen. De ontreddering was groot. Verbazingwekkend groot. Hier leek meer aan de hand dan een nederlaag om de derde plek, waarvoor Den Bosch toch al niet naar het Wagener Stadion was gekomen.

‘Ik had deze vierde plek niet aan zien komen. Niemand van ons’, zei coach Raoul Ehren. Voor iedereen bij Den Bosch was het een raadsel hoe het zover had kunnen komen dat ze twee wedstrijden op rij verloren. Verdediger en international Ireen van den Assem zei in het interview nadat ze de kleedkamer uit kwam onder meer: ‘Ik heb op dit moment niet echt een verklaring. Ik kom niet veel verder dan dat het gewoon niet goed genoeg was.’

Maartje Krekelaar baalt van de nederlaag tegen Der Club an der Alster. Foto: Hockeyfoto.nu/Bart Scheulderman

Hoe groot was de mentale klap van de nederlaag tegen Amsterdam?

Iedereen ging natuurlijk op zoek naar het antwoord op de vraag waarom het niet lukte bij Den Bosch. Meteen werd gekeken naar de invloed van de nederlaag in de halve finale tegen Amsterdam (1-0).

Voor de camera van Ziggo Sport zei international Margot van Geffen dat Den Bosch blijkbaar ‘meer tijd nodig had om over de klap heen te komen’. Ehren beweerde juist – door het sterke begin van zijn ploeg – dat die nederlaag zijn speelsters ‘niet zoveel leek te hebben gedaan’ en dat hij dacht ‘dat zijn ploeg zich er redelijk overheen had gezet’. Keepster Josine Koning zei: ‘Ik denk niet dat vandaag een gevolg van gisteren is geweest. Ik denk eerder dat de oorzaak van gisteren ook de oorzaak van vandaag was.’

‘Een aantal keyplayers is duidelijk niet in topvorm’

Maar wat was die oorzaak dan? Waarom raakte Den Bosch na het doelpunt van Ireen van den Assem in het eerste kwart de draad opnieuw kwijt toen het niet snel naar een 2-0 voorsprong uitliep? Met de fitheid van de ploeg had het volgens Ehren niet te maken. Met tien internationals is Den Bosch in dit drukke Pro League-seizoen hofleverancier van Oranje. Margot van Geffen is de enige international van het Nederlands elftal die alle wedstrijden buiten Europa heeft gespeeld. Ehren: ‘Onze testen wijzen uit dat we qua fitheid minimaal op het niveau van de play-offs van vorig jaar zitten. De Pro League heeft hier dus nul komma nul invloed op gehad. Iedereen is fris van het Nederlands team teruggekomen.’

Ehren noemde het vooral een gebrek aan vorm. ‘Bij een aantal keyplayers ontbreekt de scherpte. Ze zijn duidelijk niet in topvorm.’ Voor het begin van de kwartfinale zei Ehren al dat Lidewij Welten nog niet in haar beste vorm steekt. Hij dacht dat zijn ploeg er goed voor stond, maar zei wel dat de EHCC deze keer vroeger in het seizoen viel dan gebruikelijk, achteraf gezien een mogelijke verklaring waarom Den Bosch nog niet in play-off-vorm verkeerde. Aanjager Margot van Geffen zei na de verloren wedstrijd tegen Der Club an der Alster op Ziggo Sport dat ze ‘een paar teamgenoten aan heeft gekregen, maar niet iedereen’.

De ontreddering bij Lieke Hulsen is groot na de nederlaag in de wedstrijd om het brons. Foto: Hockeyfoto.nu/Bart Scheulderman

Den Bosch liep met de aanvallende corner 2 uit 21

Voor het Den Bosch-kamp was het in ieder geval duidelijk dat er iets mis is met de aanvallende en de verdedigende strafcorner. Frédérique Matla traint sinds dit seizoen gericht op haar sleeppush en wisselt de strafcorner sindsdien af met Ireen van den Assem, voorheen de nummer één.

Den Bosch gelooft in de tactiek dat ze met twee specialisten op de kop van de cirkel gevaarlijker zijn dan met één, omdat de tegenstander niet weet wie ‘m gaat nemen. Maar uit de 21 strafcorners die Den Bosch in de drie gespeelde wedstrijden op de EHCC haalde, vielen slechts twee goals. Enkele strafcorners hadden volgens Van den Assem best een goal kunnen opleveren, maar er waren ook momenten waarin volgens haar het ritme ontbrak in het aangeven, stoppen, oppakken en pushen van de bal. Exemplarisch daarvoor was het rollertje van nog geen twee meter dat Van den Assem produceerde in het duel met Der Club an der Alster.

De twee tegengoals uit strafcorners hadden voorkomen moeten worden

Dan de verdedigende corner. Ehren baalde van de tegengoal tegen Amsterdam, een strafcornervariant op Charlotte Vega, die ‘m na een harde afschuif van Eva de Goede bij de tweede paal binnen tipte. Het is een variant die Amsterdam regelmatig speelt, in de kwartfinale tegen UHC Hamburg nog. Ehren: ‘We wisten dat deze variant ging komen. Toch ging ie erin. Dat mag niet gebeuren.’

Josine Koning trok zich vooral de tweede tegengoal tegen Der Club an der Alster aan, waarbij ze een niet bepaald onhoudbare sleeppush van de Duitse Viktoria Huse door liet gaan. ‘Ik had ‘m moeten hebben. Het was mijn fout.’

Frédérique Matla baalt na een doelpunt van Der Club an der Alster. Foto: Hockeyfoto.nu/Bart Scheulderman

We zijn niet ineens een stel klungels die er niets meer van kunnen. Den Bosch-coach Raoul Ehren

Samengevat waren dit de belangrijkste conclusies die Den Bosch zo snel na de wedstrijd trok. De vraag is nu wat de huidige situatie zegt over de kansen in de play-offs. Deze situatie is voor de Bosschenaren nieuw. Evalueren zit er voorlopig niet in, zei Ehren. De uitlooptraining van dinsdagochtend vond hij een te vroeg moment om dat te doen. Deze week vertrekken veel internationals naar Duitsland voor de Pro League-wedstrijd van vrijdagavond. Zondag speelt Den Bosch alweer uit tegen Kampong. Ehren: ‘Als we willen evalueren, kan dat pas de dinsdag na Kampong.’

Van den Assem zei dat ze ervan overtuigd is dat het team hier sterker uit komt. ‘We gaan de komende weken keihard werken en er niet te traumatisch over doen.’ Koning opperde dat het misschien ook een voordeel kan zijn dat ze hebben verloren, omdat ze niet gewend zijn te verliezen en nu weer weten hoe dat voelt.

Ehren zei dat je zijn ploeg niet te snel moet afschrijven. ‘We staan bovenaan in de competitie met 3 veldgoals tegen in 19 wedstrijden. We zijn niet ineens een stel klungels die er niets meer van kunnen. Dat gaan we elkaar niet aanpraten. In de play-offs staan we er weer.’


14 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Amsterdam is beter?

  1. bartherklots

   Sweet dreams!

  2. robboomsma

   Nee zeker niet, kijk DB heeft zondag zeker geen hele slechte wedstrijd neergezet.. drie kwarten volop in de aanval, en het doelpunt valt niet.. dat is balen... Ja en als je dan ziet tegen welk team amsterdam de finale speelt, ja dat is niet te vergelijken..

 2. Runa Honig

  Je kunt een wat minder toernooi draaien als team, dat is sport. Hoef je geen diepgaande analyse voor te maken. Ik kan me wel voorstellen dat het voor de vele internationals in dit team, gezien hun drukke internationale programma, soms moeilijk is om zich steeds maar weer mentaal op te laden. Het is Ajax niet!

 3. marijeknuvers

  Ik vraag me af hoe men de fitheid meet. Ehren beweert dat de dames fit zijn. Dat is niet wat ik zie. Aan looptechniek wordt bij Den Bosch blijkbaar sowieso weinig aandacht besteed, gezien de opvallende zwakte op dat vlak. De laatste tijd zie ik toch echt dames opvallend moeizaam bewegen. Ik weet niet of ze een specifieke looptrainer hebben, maar voor 50 % van het team valt daar veel winst te halen. Twee keer achter elkaar verliezen tegen sterke teams is geen schande overigens. Het was wat mij betreft meer de manier waarop en het gebrek aan ontwikkeling die in Den Bosch best zorgen mag baren. Voor de competitie is het alleen maar leuker geworden.

  1. frank-hagemans

   @knuufke Wacht maar tot de play offs gespeeld worden. Den Bosch speel je niet zomaar weg.

  2. circlestorm69

   Ehren riep wel “wandelen is voorbij” in de wedstrijd tegen Amsterdam 😉 Sowieso heb ik hem nog nooit zo horen roepen/schreeuwen.

 4. robvisser

  Fitheid zou een zwak excuus zijn. Raoul Ehren zegt ook dat het daarmee helemaal niks te maken heeft. Het zou ook niet logisch zijn, want Annan heeft juist (overdreven) veel rekening gehouden met dat aspect. Ook de looptechniek bij Den Bosch heeft ze er nooit van weerhouden succesvol te zijn. Ik denk dat Den Bosch er straks wel weer staat tijdens de playoffs en dat er niet teveel conclusies moeten worden verbonden aan deze zwak gespeelde EHCC.

 5. robboomsma

  Goede sensatiezoekerij zo... Zowel Den Bosch als Amsterdam waren niet op top fit niveau... is dat erg? Nee nog helemaal niet. Geef het tijd, wedstrijden is ook over het seizoen gezien, nog altijd appels met peren vergelijken.

 6. piep-van-leeuwen

  Dit is stemmingmakerij, zoeken naar iets wat er gewoon niet is! Onrust stoken in aanloop naar de play-offs ! Slechte journaille meneer de redacteur!

 7. rudi wortmann

  Ik denk dat het eerder te maken heeft met het scoren. Veld-overwicht, circle penetraties, PC’s, kansen... het is allemaal aanwezig. Echter het scoren ontbreekt. Raoel kan nu wel zeggen dat het niet zo is dat het team ineens niet meer kan hockeyen. Feit is dat er te weinig gescoord wordt. Kan dit met vertrouwen te maken hebben, of is het een dipje?

 8. Jipjanneke

  nou ja zeg, als hockey.nl alleen maar hosanna roept is t niet goed en als ze proberen een analyse te maken waarom DB 4e van Europa wordt is het weer niet goed. Eindelijk weer eens een poging tot serieuze journalistiek zou ik zeggen. Voor juichstukken lees je maar gewoon je eigen clubblad

 9. lynnBosman

  Ze missen eem Marlies Verbruggen met veel scorend vermogen. Omrani en Vd Heuvel zijn talentvol maar je levert toch goals en ervaring in. Amyway nogal overdreven dit artikel. We zullen het gaan zien in de PO.

 10. de-leermeester

  Even niet zo krampachtig doen, eens een kleine terugval kan hard aankomen maar is tevens een prima ijkpunt om je te herpakken! Altijd aan de top is stressvol werken, zo'n set-back kan vervolgens zeer positief werken. Raoul, take it easy , dit is zoals de Fransen zeggen: " Reculer pour mieux sauter " !


Wat vind jij? Praat mee...