Waarom Hurley Dames 1 uitblinkt in een voetbalcompetitie

Terwijl de Oranje Leeuwinnen tijdens het EK Voetbal de harten van de Nederlandse sportliefhebbers veroveren, maakt ook Hurley Dames 1 furore in een voetbalcompetitie. Om tijdens de zomerstop hun conditie op peil te houden, spelen ze iedere maandagavond een wedstrijd in de Powerleague, een 7 tegen 7-competitie. Hockey.nl was aanwezig bij de kraker tegen AS Turtles.

Het is drie kwartier voor het begin van de wedstrijd. Bovenaan de trap van de kantine van voetbalclub Swift in Amsterdam verschijnt Hurley-aanvoerder Lise Donkersloot in haar donkerblauwe voetbaltenue. Ze heeft een hockeystick in haar handen, zodat we haar op dit drukke sportcomplex herkennen. Die stick heeft ze de rest van de avond niet meer nodig. Vanavond gelden er geen hockeyregels. Het zou hoogst opmerkelijk zijn als één van de dames straks naar de scheidsrechter roept dat de tegenstander shoot maakt.

Aan tafel schiet Donkersloot in de lach. Hun deelname aan deze voetbalcompetitie is één groot avontuur. ‘Het is maar goed dat ze in deze competitie niet aan buitenspel doen. Daar zou ik totaal geen gevoel voor hebben. Er is ook niemand van ons die met haar wreef kan schieten.’

‘Koppen kan ik niet,’ zei Pamela Raaff (in het blauwe tenue) vlak voor de wedstrijd. Tijdens het duel maakt ze het de aanvalster van de AS Turtles toch lastig door goed mee te springen. Foto: Willem Vernes

‘Het is weer eens iets anders dan naar de sportschool gaan’

Straks op het veld zullen we volgens Donkersloot overeenkomsten gaan zien tussen het Hurley Dames 1 dat we kennen uit de allerhoogste competitie van het Nederlandse vrouwenhockey en het Hurley Dames 1 dat wanhopig probeert een voetbal drie keer naar elkaar over te schieten. Lachend: ‘Ik zal geen namen noemen, maar degene die bij hockey alleen maar met de bal loopt, loopt hier ook alleen maar met de bal. Dat zit er nu eenmaal in. Degene die altijd ruzie met de scheids heeft, heeft hier ook altijd ruzie met de scheids.’

Het idee om mee te doen aan de Powerleague ontstond aan het eind van het vorige hockeyseizoen. Het leek de dames een leuke manier om fit te blijven tijdens de zomerstop. ‘Het is weer eens iets anders dan naar de sportschool gaan of shuttles rennen’, zegt Donkersloot. ‘En het is nog gezellig ook.’

Na vijf wedstrijden was Hurley de trotse koploper

Bij hun inschrijving konden ze kiezen tussen de 1e Divisie en de 2e Divisie. Onzeker over hun voetbalkwaliteiten kozen ze voor het laagste niveau. Dat bleek een verkeerde inschatting. De dames overtroffen hun eigen verwachtingen. Na vijf wedstrijden was Hurley de trotse koploper met vier overwinningen, waaronder een 7-0 en een 10-0. En, als we Donkersloot mogen geloven, was die ene nederlaag ook nog eens onnodig.

Dit alles resulteerde erin dat de organisatie van de Powerleague halverwege het seizoen vroeg of Hurley niet één van de teams in de hogere 1e Divisie wilde vervangen. FC Vlamvlam had na vijf duels nog altijd nul punten en snakte naar minder zware tegenstanders. Met het fitheidsargument in hun achterhoofd besloten de dames op het aanbod in te gaan. Donkersloot: ‘Als je met 10-0 voor staat, trek je misschien dat ene sprintje niet meer. Bij een 2-1 achterstand doe je dat wel.’

Charlotte Adegeest haalt uit. Foto: Willem Vernes

Vanavond staat hun eerste wedstrijd in de 1e Divisie op het programma. Een kwartier voor tijd verzamelen de meiden zich aan de rand van het kunstgrasveld. Hurley put dit voetbalseizoen uit een groep van twaalf speelsters, die vanwege hun vakantie niet iedere week aanwezig zijn.

Naast Lise Donkersloot zijn vanavond de volgende (oud-)speelsters van Hurley Dames 1 present: Sabine Plönissen (neusje voor de goal), Pamela Raaff (snoeihard schot), Charlotte Adegeest (gevaarlijk aan de bal), Denise Admiraal (tactisch sterk) en Hannah Lemmens (sneller dan Messi). Merel Bas, de nieuwe manager van volgend seizoen, vervangt keepster Wendela van Dedem, die ook op het voetbalveld in het doel staat. Daarnaast zijn kennissen Barbara Beek (gevaarlijke vrije trap) en Fieke (een ster in positief coachen) invalspeelsters. Een coach hebben ze niet.

De Turtles: hun sterkste tegenstander tot nu

Vlak voor het begin oogt de ploeg nerveus. Ze weten niet goed hoe ze het niveau van de 1e Divisie moeten inschatten. Ze boezemen zichzelf angst in door te zeggen dat hun tegenstander zowel fysiek als technisch sterker is dan de opponenten die ze tot nu toe hebben getroffen. Even lijkt het erop alsof ze het over de dames van landskampioen Den Bosch hebben, maar het is toch echt AS Turtles dat aan de aftrap verschijnt.

De wedstrijd duurt 2 keer 25 minuten en wordt gespeeld op een half veld. Al snel is het verschil tussen beide teams duidelijk. Het is vooral een wedstrijd tussen twee totaal verschillende spelopvattingen. De tegenstander speelt vooral lange ballen van achteruit en kan zomaar een bal over dertig meter op de stropdas leggen. In de lucht zijn ze veel sterker dan Hurley. Koppen kunnen de meiden van Hurley niet. Zij gaan de harde duels ook niet aan. Zodra de Turtles dreigend op de bal afstormen, trekken de meiden van Hurley hun been terug.

Invalspeelsters Fieke en Barbara Beek moedigen hun teamgenoten aan. Foto: Willem Vernes

Het spel van Hurley: het lijkt soms wel tiki taka

Toch is Hurley met name in de eerste helft de betere ploeg. Hun positiespel is vele malen beter dan dat van de tegenstander. Daaraan is duidelijk te zien dat ze gewend zijn om in een vergelijkbare sport op een veel hoger niveau te spelen. Illustratief is die keer dat ze zwaar onder druk staan en de bal op nog geen meter van hun doel moeten uitverdedigen. De lange bal naar voren wordt vermeden. De meiden blijven vrijlopen en combineren knap onder de druk van de Turtles uit. Het lijkt wel tiki taka. Ze spelen hun tegenstander helemaal zoek en staan binnen de kortste keren aan de overkant van het veld. Dit was waarschijnlijk niet wat de Turtles hadden verwacht toen ze hoorden dat ze het tegen een stelletje hockeysters moesten opnemen. ‘Technisch zijn we niet goed, maar tactisch zijn we veel sterker dan zij’, analyseert Donkersloot vanaf de kant wanneer ze eventjes wissel staat.

Na een minuut of tien is het zover. Een slim steekballetje door de verdediging heen belandt bij aanvaller Sabine Plönissen. Plönissen neemt de bal aan en krijgt van de keepster een duw in haar buik en haar zij, maar blijft koel. Keurig schuift ze de bal in het lege doel: 1-0. Een meer dan terechte voorsprong.

Sabine Plönissen blijkt over een neusje voor de goal te beschikken. Hier maakt ze de 1-0. Foto: Willem Vernes

Eén minuut voor tijd krijgen de Turtles een corner…

In de tweede helft krijgt Hurley meerdere kansen op de 2-0. Die gaan er niet in. Op het eind wordt het billenknijpen. Je zou verwachten dat de fitte speelsters van Hurley dan juist een conditioneel voordeel hebben, maar dat is niet het geval. De tegenstander zet Hurley steeds meer onder druk. Een schot van de gevaarlijke nummer zestien zwaait maar net af langs de rechterbovenkruising. Eén minuut voor tijd krijgen de Turtles een corner. Daaruit volgt nóg een corner. Vanaf de kant houden wisselspeelsters Fieke en Barbara Beek hun adem in. Wanneer de bal naast wordt gekopt, de scheidsrechter zijn veter nog maar eens strikt en enkele ogenblikken later ein-de-lijk affluit, weten ze dat de buit binnen is.

Glunderend lopen de dames van Hurley het veld af. ‘Het was duidelijk te zien dat dit team de bal méér dan twee keer naar elkaar kon overspelen’, luidt de analyse van Donkersloot na het eerste duel van Hurley in de 1e Divisie. ‘Deze wedstrijd heb ik het hardst gezweet van allemaal.’

De dames van Hurley luisteren hun debuut in de 1e Divisie op met een overwinning. Foto: Willem Vernes


Wat vind jij? Praat mee...