Rick Mathijssen wil F1-bolide Bloemendaal nog harder laten rijden
Met vier poten, een zwarte rugleuning en zwart zitvlak ziet de stoel er niet veel anders uit dan zijn soortgenoten in het clubhuis van Pinoké. Op deze avond is de stoel, die naast de dug-out op het hoofdveld staat, net even specialer dan alle andere stoelen. Alleen op deze vrijdag staat de stoel in het Amsterdamse Bos een oefenwedstrijd lang symbool voor de meest begeerde positie in de Hoofdklasse. Het is de stoel van de hoofdcoach van de mannen van Bloemendaal, de functie die vanaf dit seizoen wordt vervuld door Rick Mathijssen. ‘Als ik niet het gevoel had dat het een goed idee was, dan was ik niet ingestapt.’
Mathijssen werd vlak voordat de coronacrisis in Nederland uitbrak door Bloemendaal aangekondigd als opvolger van Michel van den Heuvel. Vier seizoenen zat Van den Heuvel op de meest begeerde stoel in de Nederlandse hockeywereld. De coach zat bij de club vaster dan vast in het zadel, gesymboliseerd door het beeld van Van den Heuvel die elke thuiswedstrijd op ’t Kopje met een stoel onder zijn arm een plekje zocht naast de dug-out van Bloemendaal.
Op de stoel
Toch stond Van den Heuvel vaker langs de lijn dan dat hij op zijn houten stoel zat. Mathijssen is het tegenovergestelde. Hij is het type dat vaker zit dan staat. Met de oortjes van de telefoon losjes om de oren hangend, de coachmap en de iPad op de schoot of naast hem op de grond liggend aanschouwt Mathijssen het spel vanaf zijn zwarte stoel. Soms staat hij op en loopt naar de dug-out om even kort met een van zijn spelers te praten. Vanaf zijn stoel geeft hij aanwijzingen die kort, maar duidelijk zijn: ‘Thierry hoger’, ‘Spitsen, het is te smal. Houd het breed’, ‘Geef hem opties’.
Bloemendaal is voor Mathijssen de eerste klus als hoofdcoach bij de mannen. Dertien seizoenen was hij actief in de Hoofdklasse Dames, waarvan de laatste vier jaar bij Amsterdam. Halverwege zijn laatste seizoen bij de Amsterdammers kondigde hij zijn vertrek aan en de wens om naar een mannelijke hoofdklasseploeg over te stappen.
Goede match
Het werd het Nederlands elftal, nadat Mathijssen met Amsterdam eerst nog de Europese en nationale titel had veroverd. Bij de Oranje Heren volgde hij Graham Reid op als assistent van bondscoach Max Caldas, een rol die hij nog tot en met de Olympische Spelen van Tokio zal vervullen. Begin dit jaar stond Bloemendaal bij Mathijssen op de stoep om hem te polsen als opvolger van Van den Heuvel. Het was de kans die de ambitieuze coach met beide handen greep.
‘Van oudsher is Bloemendaal een van de topteams. De club zit professioneel en gedegen in elkaar. Ik had er een goed gevoel bij en het was een goede match. Als ik dat gevoel niet had gehad, dan was ik er ook niet ingestapt’, zegt Mathijssen.
Twee jaar geleden zou deze stap een stuk lastiger zijn geweest. Dat we met Amsterdam prijzen wonnen, openden deuren en ook de overstap naar de Nederlandse mannen heeft in mijn voordeel gewerkt. Rick Mathijssen over zijn overstap naar Bloemendaal
Hier en daar werd door de buitenwacht een wenkbrauw gefronst bij de aanstelling van Mathijssen. Een eerste klus in de Hoofdklasse Heren en dan meteen bij Bloemendaal?
‘Het is een opportunistisch vak’, gaat Mathijssen verder. ‘Ik probeer mijn best te doen en elk jaar te groeien als coach. Ik moet niet denken aan het afbreukrisico. Wat ik al zei: het is een opportunistisch vak. Als je niet wint, heeft dat gevolgen. Het is part of the deal. Twee jaar geleden zou deze stap een stuk lastiger zijn geweest. Dat we met Amsterdam prijzen wonnen, openden deuren en ook de overstap naar de Nederlandse mannen heeft in mijn voordeel gewerkt. Het was ideaal om na Amsterdam in de keuken te kijken van Max (Caldas, red.) om zodoende het gevoel en de klik met het mannenhockey en in de internationals te krijgen. De functie van assistent-bondscoach was voor mij de ideale opstap naar Bloemendaal.’
Geen issue
Voor de spelers van Bloemendaal was de geringe ervaring van Mathijssen met het mannenhockey geen issue, zegt aanvoerder Glenn Schuurman. ‘Uiteindelijk moeten wij het op het veld doen. Natuurlijk had Van den Heuvel veel ervaring, maar wij moeten die bal erin slaan. Daar gaat het uiteindelijk om.’
Schuurman was een van de spelers van de selectie die door Bloemendaal om zijn mening werd gevraagd tijdens de zoektocht naar een nieuwe coach. ‘Als je als club voor een langere periode op zoek gaat naar iets nieuws en goeds, wil je wel weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Uiteraard wordt een aantal spelers gevraagd: ken je hem? Heb je met hem gewerkt? Wat vind je van hem? Sluit hij aan bij de visie van Bloemendaal? Ik denk dat dat bij elk bedrijf en sportvereniging zo gaat.’
Filosofie
Persoonlijk kan Schuurman zich goed vinden in de uiteindelijk keuze voor Mathijssen als coach. ‘Ik ken Rick van het Nederlands elftal en ken hem hierdoor goed. Hij zit volledig op een lijn met de filosofie van Bloemendaal.’
Die filosofie om als eenheid te verdedigen en dan op snelheid eruit komen met mooi en dominant aanvalsspel wordt dus niet over boord gegooid door Mathijssen. ‘Dat zou ook dom zijn. Ik heb van Michel een Formule 1-wagen gekregen, die ik moet laten rijden en het liefst harder. Maar ik zal op mijn eigen manier nuances aanbrengen’, zegt Mathijssen.
Nuances
Schuurman legt uit: ‘We willen nog meer pressie spelen, nog meer druk op de bal, op elk moment. We willen zo snel mogelijk de bal weer in bezit te hebben. Dat is een van de nuances. Daarnaast legt Rick ook meer verantwoordelijkheid bij het team. Michel dirigeerde meer, op een goede manier.’
Onder leiding van Van den Heuvel stoomde Bloemendaal, na een voor clubbegrippen paar magere jaren, weer naar de top. In 2018 won de ploeg de EHL en een jaar later de landstitel. Afgelopen seizoen stonden de Mussen ongeslagen bovenaan in de Hoofdklasse totdat de coronacrisis een streep zette door de competitie. Ook voor komend seizoen is Bloemendaal de grote favoriet voor de titel.
IJzersterk geraamte van de ploeg
De ploeg, die nagenoeg intact bleef, heeft een ijzersterk geraamte gevormd door onder meer de tweevoudig beste speler van de wereld Arthur van Doren, de Duitse international Florian Fuchs, strafcornerkanon en topscorer Tim Swaen, goaltjesdief Roel Bovendeert en de Nederlandse internationals Schuurman, Thierry Brinkman, Floris Wortelboer, Jorrit Croon en Maurits Visser.
Het vertrek van Mats de Groot, Oliver Polkamp en Sander ’t Hart werd in de zomer opgevangen door de komst van keeper Rick Schrijvers, Sam Figge, Daan Dullemeijer en Tom Hiebendaal. Vanuit de eigen jeugd sloot Casper van der Veen aan bij de selectie.
Wij gaan heavy metal muziek maken. Rick Mathijssen over de spelwijze van Bloemendaal
‘Titels kun je nooit beloven’, zegt Mathijssen, ‘maar een club als Bloemendaal moet om de titels meedoen. Het enige waar wij als ploeg invloed op kunnen uitoefenen is de manier waarop we spelen. We hebben nu zes weken de tijd om dat erin te slijpen, zodat we bij de start van de competitie een geoliede machine zijn. Als je van schaken, schuiven en berekend spelen houdt, moet je niet komen kijken bij Bloemendaal. Wij gaan heavy metal muziek maken.’
10 Reacties
Eelco Houwink
En toen volgde het 2-0 verlies in de oefenpot tegen Pinoké. Ingecalculeerd en keihard nodig om de ploeg op scherp te krijgen, natuurlijk..
luchtisblauwgrasisgroen
Het was een oefenwedstrijd 🙄
luchtisblauwgrasisgroen
Caldas heeft Matthijssen ongetwijfeld geadviseerd - hij heeft destijds ook de overstap van Amsterdam Dames naar Bloemendaal gemaakt. Ik verbaas me dat er nog altijd zo conservatief over Heren versus Dames hockey gedacht wordt: Matthijssen kent het spel goed en weet wat er strategisch en tactisch nodig is. Het belangrijkste is dat bij het team op de juiste momenten kan laten pieken, en individueel het maximale uit de spelers kan halen.
floppieenteun
Oefenpotjes zeggen niet zoveel, ze zijn vooral nuttig. Heb Bloemendaal (overigens zonder Croon) tegen Pinoke zien spelen. Geen beste wedstrijd (Amsterdam uit, twee dagen later, was dat zeker wel). Toch kon je wel zien dat Hiebendaal en Dullemeijer meer dan goede spelers zijn. Voor deze spelers is het een kwestie van meters maken en bekend raken met het team. En verstandig (mentaal) omgaan met de nieuwe situatie. Figge en v/d Veen zijn mega talenten. Gezien hun leeftijd mag je daar dit seizoen nog niet teveel van verwachten. Verder is het voor Bloemendaal prettig dat t'Hart dit seizoen op de spelerslijst staat, al zal hij normaal gesproken niet (veel) aan spelen toekomen. Al met al heeft Bloemendaal een top selectie, naar mijn idee zelfs nog iets sterker dan afgelopen jaar. Matthijsen en van Roosendaal zijn prima coaches, ben ervan overtuigd dat ze het maximale uit de ploeg gaan halen. Grootste concurrent zal normaal gesproken Kampong zijn. Daaronder heb je 6 ploegen die gaan strijden om de overige twee play-off tickets. Verder nestelt HGC zich naar mijn idee wat nadrukkelijker in de (sub) top. Ook is Pinoke aanzienlijk sterker geworden.
Hockeyfeest
Mocht het niet lukken, laten we dan niet roepen dat de groep niet goed is? Ik hoop dat de kwaliteiten van Matthijsen en de groep elkaar versterken. Ik denk dat vooral Matthijsen veel kan leren voor zijn ontwikkeling.
luchtisblauwgrasisgroen
Saillant detail dat in 2008 Caldas ook opvolger van Vd Heuvel was en een selectie erfde die al heel succesvol was 😄
jonathan
Tja, inderdaad liet vd Heuvel ook toen een goed team achter. Het is erg triest dat vd Heuvel zo is tegen gewerkt in zijn tijd als bondscoach. Daardoor verliezen we nu een topper aan de Belgen. Gun hem heel veel succes bij de buren.
floppieenteun
Als fan van Bloemendaal vind ik het belangrijk dat de nieuwe coaches aangeven op een lijn zitten met de filosofie van Bloemendaal. Mooi om te lezen en een geruststelling. Waar de coaches wat mij betreft extra aandacht aan mogen besteden is het feit dat veel ploegen (laten we zeggen de nummers 7 t/m 12 van de hoofdklasse, toch de helft van de wedstrijden), zeker op Bloemendaal, niet willen hockeyen. Doelstelling van deze ploegen is een punt of minimale nederlaag. Als eenheid verdedigen en dan op snelheid eruit komen (met mooi en dominant aanvalsspel) is in deze wedstrijden minder relevant. Je bent immers vanaf minuut een bezig om een muur te doorbreken. Incidenteel komt er een tegenaanval in de buurt van je eigen cirkel (vaak nadat een doelpunt lang uitblijft en onzekerheid in de ploeg sluipt). Het zou mooi zijn als Bloemendaal een manier vindt om deze wedstrijden nog sneller en nog gemakkelijker over de streep te trekken. Afgelopen jaar ging dat goed. In de jaren daarvoor kostten deze wedstrijden Bloemendaal (teveel) punten.
floppieenteun
Mijn favoriete opstelling voor seizoen 2020/2021: Voor: Fuchs Brinkman Bovendeert Wissel: v/d Drift. Midden: Croon Hiebendaal Schuurman Wissel: v/d Dijk. Achter: van Doren Wortelboer Brinkman Swaen Wissel: Dullemeijer. Keeper: Visser Wissel: Schrijvers van Zenden. Talenten: V/d Veen en Figge. Back-up voor: van Grimbergen.