Met ‘Haagse bluf’ en ‘Stevelinho’ wil KZ richting top

Met de entree van de nieuwe coach Omar Schlingemann wil Klein Zwitserland het counterhockey van de afgelopen jaren verlaten. Aanvoerder Steven van Rhede van der Kloot (29) ziet dat het nog wel even duurt, voor die omslag is gemaakt.

De tweede natuur van de hockeyers van Klein Zwitserland is het om terug te keren naar de loopgraven, weg van het front. In de oefenwedstrijd donderdag tegen HGC (2-3 nederlaag) lopen de spelers na balverlies als vanzelf terug, alsof een denkbeeldig elastiek ze naar achteren trekt. Het is onder andere de taak van aanvoerder Van Rhede van der Kloot om zijn manschappen naar de frontlinie te blijven sturen. Maar aanvallen afbreken blijkt makkelijker dan zelf iets moois creëren.

‘Sommige jongens zijn zó ingesteld op counteren. Die staan standaard een stuk lager. Nu moeten we opeens denken: shit, ik moet naar voren, in plaats van naar achteren’, vertelt de aanvoerder van Klein Zwitserland, die de lijnen uitzet, rust houdt aan de bal en verbaal aanwezig is.

Den Haag, Hoofdklasse, Heren, Seizoen 2020-2021.KZ – HGC, Oefenwedstrijd, voorbereiding, Steven van Rhede van der Kloot. Foto: Willem Vernes

Op balbezit en snelheid

Na vier jaar met de Argentijnse hockeyfreak Carlos Castaño, die het Haagse bolwerk weer kleur op de wangen gaf met een puntgave comeback van de Eerste Klasse naar de Hoofdklasse, moet er een nieuw tijdperk aanbreken, richting de top van de Hoofdklasse. ‘Het is jammer dat Carlos weg is. Zijn passie voor hockey is ongekend. Maar met Omar is er een nieuwe wind. Hij heeft meteen duidelijk gemaakt dat we veel meer op balbezit en snelheid gaan spelen’, weet de aanvoerder.

Alles dit jaar lijkt opeens anders aan de Klatteweg in Den Haag. De spelers mochten afgelopen week, voor het eerst sinds jaren, weer een biertje drinken na de training, in de tropische hitte. Ze waren blij verrast met dit cadeau. Dat biertje was verboden onder het bewind van de Argentijnse trainingsfreak. Niet dat met de aanstelling van Schlingemann (42) – succesvol in Duitsland met de landstitel met Uhlenhorst Mülheim – hedonistische tijden zijn aangebroken. Integendeel.

De Nederlandse coach had Van Rhede van der Kloot al een tijdje bestudeerd op de trainingen, en vroeg zich af of de aanvoerder wel echt klaar was voor de volgende stap bij KZ. Ging de fulltime werkende aanvoerder een beetje meehobbelen in de Hoofdklasse of ging hij dit seizoen gas geven? Anders had Schlingemann hem niet nodig. Zo recht voor z’n raap is de nieuwe coach wel.

Van Rhede van der Kloot: ‘We hadden regelmatig contact, maar hij vroeg dat inderdaad. Als je er niet volle bak voor gaat, heeft het geen zin, hield hij me voor. Ik heb er niet over getwijfeld. Ik zet graag die extra stap. Het is af en toe zwaar om alles te combineren, maar ik vind het nog veel te leuk om in de Hoofdklasse te spelen.’

Marco Miltkau, misschien wel de grootste aankoop van Klein Zwitserland. Foto: Willem Vernes

‘Stevelinho’ kan niet wachten op nieuw hoofdklasseseizoen

De middenvelder werkt als Business Intelligence Consultant, maar kan door het vele thuiswerken door het coronavirus de Hoofdklasse juist perfect combineren. Beter dan dat hij elke dag in de file staat. Van Rhede van der Kloot is volgens Schlingemann een oldskool hockeyer, iets dat hem tijdens de wedstrijd tegen HGC duidelijk wordt meegedeeld, als de middenvelder ouderwets de stick in zijn nek legt om een pass uit te zoeken en daarna balverlies lijdt.

‘Het is geen 1982’, lacht de nieuwe KZ-coach. Niet voor niets is de bijnaam van de middenvelder ‘Stevelinho’, naar het Braziliaanse voetbalfenomeen Ronaldinho. Een handschoentje wil de middenvelder niet dragen, ondanks aandringen van coach Schlingemann, die na het Duitse hockey weer is teruggekeerd in Nederland.

De middenvelder is in ieder geval blij met de koerswijziging. Hij is zichtbaar trots dat hij vanaf de Eerste Klasse de stap naar de Hoofdklasse heeft meegemaakt. Nog een paar seizoenen verdedigen had hem niet per se aangetrokken. De liefhebber in hem is opeens weer wakker geschud. ‘Zag je dat een-tweetje dat ik met Ruben (Versteeg, red.) had? Hij passte mij in, liep door en kreeg hem weer terug. Dat is heerlijk. Daar krijg je een positieve swing van.’

KZ – HGC, Oefenwedstrijd, voorbereiding, coach Omar Schlingemann HCKZ) en assistent coach Marijn Petermeijer. Foto: Willem Vernes

KZ is weer helemaal gerenoveerd dit seizoen, met o.a. komst Miltkau

Zoals wel vaker in Den Haag de laatste jaren, moet langs de kant met een lijst rugnummers in de handen worden gewerkt om de verschillende spelers te kunnen identificeren. Duits international Marco Miltkau is snel te herkennen aan zijn spel. Maar zoveel nieuwelingen vergt studie van de rugnummers, die door manager David Voskamp netjes worden gegeven.

Er is een elftal aan spelers gearriveerd, en een elftal vertrokken. Camil Papa (Spanje, daarvoor Pinoké), Daniël de Haan (Almere) en Duits international Max Kapaun (UHC Hamburg) zijn gekomen. Het zal tijd kosten om ingespeeld op elkaar te raken. Vandaar dat KZ ook tien oefenwedstrijden heeft ingepland voor de start van de competitie. Donderdag speelde KZ tegen HGC (2-3), een dag later stond Bloemendaal (1-3) alweer op het programma. Zondag speelden de Steenbokken tegen Cartouche (3-0 winst). De selectie heeft bijna zijn definitieve vorm gekregen. Opvallendste nieuwkomer is David Huussen, een 19-jarig talent dat vorig jaar nog Derde Klasse speelde en viavia bij de club aan kwam waaien.

De trotse club met het roemrijke verleden behoudt cultuurbewakers als Van Rhede van der Kloot, Douwe Steens, keeper Koene Schaper en de weer uit het buitenland teruggekeerde verdediger Govert Soeters. Ook de Argentijnse aanvaller Nicolas Keenan was er al in de Eerste Klasse bij, toen KZ zichzelf omhoog moest worstelen. Wat is het dna dat het groepje echte KZ’ers kan doorgeven aan al die nieuwelingen? ‘Ik denk een beetje Haagse bluf. Dat is eigenlijk de KZ-stijl. Dat we aan de bal met elkaar willen hockeyen en de volgende stap willen maken, naar boven. Elk jaar hebben we tot nu toe een stapje gezet en dan moet dit jaar ook weer lukken’, denkt Van Rhede van der Kloot.

Coach Omar Schlingemann HCKZ spreekt zijn spelers toe. Foto: Willem Vernes

‘Be brave’, geeft Schlingemann zijn mannen mee

Schlingemann is positief en realistisch over het project KZ  naar de top. ‘De ploeg is heel mooi, ik heb nog nooit zo’n honger gezien in een team. Maar het gaat wel tijd kosten. Het is kwalitatief lastig inschatten hoe ver we zijn. Voor de spelers is het ook wennen. Bij Carlos kregen ze te horen hoe ze moesten hockeyen. Ik heb een basisfilosofie, maar ik zeg ze niet in elke situatie wat ze moeten doen. KZ was de afgelopen jaren vooral bezig met het voorkomen van goals. Pressing is voor mij het begin van het scoren van een goal, net zoals balbezit de beste verdediging is. Dat omdenken is best wel een dingetje voor die jongens. Ze zijn ook niet gewend om veel te vragen, dat is een omslag.’

In de rust van het derde kwart, in de oefenwedstrijd tussen KZ en HGC, praat de nieuwe coach vooral veel over give and go’s en druk zetten. De manschappen luisteren, ze scoren twee keer na de aansporing, die ze al jaren niet meer hadden gehoord en ze als muziek in de oren moet hebben geklonken.

Be brave.’

Steven van Rhede van der Kloot (HCKZ), aanvoerdersband. Foto: Willem Vernes

 


16 Reacties

 1. Eelco Houwink

  Nou, Steven van Rhede is een oer KZ-ter met een geweldig overzicht, maar wel een speler in zijn nadagen. Een soort Andrea Pirlo die de lijnen uitzet, maar die je niet moet dirigeren alsof het ooit een sprinter of gaander zal worden. Dat gaat niet gebeuren en moet ook helemaal niet de bedoeling zijn. Dus ik weet niet wat er verder speelt tussen hem en Omar, maar eigenlijk hoef je hem nooit op zijn staart te trappen want hij is er doorgaans voor 100% bij. Alleen dus niet in die rol. Vorig seizoen was zijn sterke punt nl. juist het temporiseren en aanvoelen wanneer dat nodig was om het team te laten bijsluiten. Daarbij liet vorig seizoen het teamverband rondom hem het nogal eens afweten en zat vooruit verdedigen er helemaal niet in. Of dat ooit van hem zal komen - hmmm. Het wordt dus interessant hoe dat met de huidige samenstelling allemaal gaat lopen. Mooi en opmerkelijk dat hij zijn rol van spielmacher behoudt maar het lijkt geen overbodige luxe om ook een alternatief te hebben voor als hij er een keer niet mocht zijn, maar dat snappen ze daar zelf vast ook wel En dit was duidelijk alleen een (overigens prima) interview met hem. Dus dank daarvoor !

 2. Balletje070

  Altijd bijzonder om te horen hoe nieuwe coaches precies weten hoe het onder de oude ging. Een aansporing die ze al jaren niet meer hadden gehoord, wat een onzin. Heb geregeld langs de kant gestaan bij KZ en hele andere geluiden gehoord dan hier boven beschreven. Zoals ik nu zie verdwijnen er veel jongens die in de jeugd bij KZ hebben gespeeld of al langere tijd meetrainde en dan heel hard roepen in een eerder persbericht dat er ingezet wordt op de jeugd, ja dat gaan ze weer doen als er geen geld meer is, alleen dan is het te laat.

  1. stekel

   KZ heeft dus alle kenmerken van een ooievaar

 3. Eelco Houwink

  Ach, ik ben een simpele uit-toeschouwer die ze vorig seizoen pakweg 5...6x heeft gezien. Maar steek van wal met jouw analyse - jij hebt er vast meer van opgestoken dan alleen de (razend interessante...) opzeggingen

 4. Balletje070

  Is niet naar u maar op het artikel en de teksten van de nieuwe coach. Ben het namelijk qua Steven helemaal met u eens!

 5. Mark Bouwman

  Gelukkig, weer een ploeg erbij die van plan is "naar voren" te gaan spelen.

  1. MIck

   Nou maar hopen dat als ze straks 6x achter verliezen dat ook nog doen.

  2. Eelco Houwink

   Tjaja, proberen is wat anders dan echt doen. Maar even los van deze onzin: er is echt wel een flinke ruif aan nieuwe spelers opengetrokken - net als bij wat andere clubs overigens. Dus kan er best wat veranderen in de onderlinge sterkteverhoudingen. Kortom: ik ben benieuwd en laat me graag- ook door KZ - verrassen Nou maar hopen dat de clubhuizen in okt/nov geen Corona-haarden worden en het opeens weer over is

 6. arnoldS

  En bataljon aan nieuwe spelers? Normale vergoeding of weer een noodzakelijke contributie verhoging/bijdrage van de leden? Ik hoop echt van harte dat ze weer eens naar boven mogen kijken, maar zie dat wederom niet gebeuren.... ik mis een mega corner, twee top spitsen en een laatste man met uitstraling.

  1. conegut

   En een bepalende middenvelder en keeper. Maar ja die spelen allemaal elder. Ben benieuwd wat er van gaat komen. Laten we hopen dat alle slechte ploegen van vorig jaar allemaal wat meer durven hockeyen in plaats van verdedigen.

 7. haags-hopje

  Voor KZ is plek 9 volgend jaar echt het hoogst haalbare (net zoals voor Hurley en Tilburg). Als ze dat zonder afbraakhockey kunnen bereiken, is het seizoen geslaagd.

  1. jochenvanwestendorp

   Op basis van welke motiverende redenen?

 8. g-hockeyfan

  Ze zijn misschien geen kampioen volgend seizoen, maar ze moeten veilig zijn voor degradatie en mogelijk een comfortabele mid engine.

  1. arnoldS

   Degradatie? Nou ja, directe degradant is met Almere al bekend ja.... voor de rest onderin geldt een jaar lange oefenwedstrijden om via de play outs degradatie te voorkomen..

 9. jvolcano

  Mooie club, mooie coach, mooi verhaal.

 10. pjklaassen

  Mooi verhaal, Omar top coach met goede groep spelers! Ik zie ze prima mee draaien in de middenmoot


Wat vind jij? Praat mee...