Terugblik Hoofdklasse (H): 7 ploegen strijden om 4 plaatsen

Er viel een hoop te beleven in de 13 wedstrijden voor de winterstop. Veel duels werden beslist in de laatste minuten, trainers gingen en kwamen en heldenepossen werden geschreven in derby’s. Maar het opvallendst:  het is moeilijk te voorspellen welke teams aan het eind van het seizoen gaan strijden om het kampioenschap. Op dit moment komen daar nog 7 ploegen voor in aanmerking. Hoe kwam de huidige rangschikking tot stand?

1. Amsterdam

Met na de winterstop nog 9 wedstrijden voor de boeg, gaat Amsterdam met 30 punten alleen aan kop. Slechts één wedstrijd ging verloren: op ’t Kopje was Bloemendaal deze maand met 2-1 te sterk. Ondanks de trainerswissel – na 7 wedstrijden vertrok Alyson Annan naar de Oranje Dames en kwam de ‘gestopte’ oud-trainer van HGC Dirk Loots – liet de ploeg bijna geen steken vallen. Opvallend is het 4-4 gelijkspel in Zeist tegen Schaerweijde. De nummer laatst vergaarde daarmee de helft van hun totaal aantal punten tegen Amsterdam. Op bezoek bij Pinoké, de laatste wedstrijd onder Annan, kwam Amsterdam goed weg. Na een 2-1 achterstand hielp Robert Tigges zijn ploeg in de voorlaatste minuut aan de benauwde zege. In nog hogere mate geldt dat voor de vrijdagavondwedstrijd op Rotterdam. In de allerlaatste minuut maakte Mirco Pruyser gelijk. Een gelukkig punt in de 2e wedstrijd onder leiding van Dirk Loots. Maar Amsterdam zal lekker de winter ingaan. De ploeg sloot doelpuntrijk af: 12-1 tegen Voordaan. Daardoor heeft de koploper veruit het beste doelsaldo, mede door de zeer trefzekere Pruyser en Tigges.

2. HGC

Op slechts één punt achter Amsterdam, verrast HGC met een solide eerste seizoenshelft. Al hadden ze het zelf graag anders gezien; door de nederlaag bij het gehavende Kampong verspeelde de Wassenaarse ploeg de koppositie. HGC staat nog altijd 5 punten boven de nummers 4 en 5, dus een notering in de top 4 en daarmee een plaats in de play-offs, lijkt haalbaar.

Denk je aan HGC, dan denk je ook aan: Gonzalo Peillat. Op de Argentijn staat dit seizoen wederom geen maat. Alle teams beven en huiveren als hij zich op de kop cirkel posteert om aan te leggen voor de sleeppush. Hij maakte al 20 doelpunten. Uitgerekend in de laatste wedstrijd hield hij zijn kruit droog. Dat gebeurde eerder alleen tegen Rotterdam (1-0 verlies). In de wedstrijden dat de topschutter dus niet scoort, verliest HGC.

In de topwedstrijden stond de Argentijn er ook. Tegen Kampong (2), Amsterdam (2), Hurley (3), Bloemendaal (1) en Oranje Zwart (2) was hij belangrijk voor HGC.

3. Oranje Zwart

Op plaats 3 staat Oranje Zwart. De eerste seizoenshelft van de Eindhovenaren kan worden gekarakteriseerd als goed, maar met ongelukkige verlieswedstrijden tegen toppers: van Kampong, HGC, Amsterdam en Hurley werd verloren. Daarentegen werd er niet gelijkgespeeld en staat OZ op slechts 3 punten van koploper Amsterdam. Bovendien lieten ze onlangs zien dat ze in serieuze krachtmetingen ook kunnen winnen. Van Rotterdam en Bloemendaal (2x) werd gewonnen.

4. Bloemendaal

Op plek 4 vinden we Bloemendaal, de ploeg met 2 gezichten voor de winterstop. Na 7 wedstrijden werd trainer Russel Garcia ontslagen. Onder zijn leiding had Bloemendaal op dat moment pas 2 keer gewonnen (Schaerweijde en Pinoké), 3 keer gelijkgespeeld (SCHC, Rotterdam en Hurley) en 2 keer verloren (HGC en OZ).

Onder leiding van zijn opvolger, Laurence Docherty, herpakte Bloemendaal zich net op tijd en won het 5 wedstrijden op rij (Den Bosch, Voordaan, Kampong, Amsterdam en Schaerweijde). Zo stoomde Bloemendaal de top 4 binnen. Het was Oranje Zwart in de laatste wedstrijd voor de winter die aan deze opmars een einde maakte: 2-1. Die nederlaag zorgt voor de 3 punten achterstand van Bloemendaal op OZ.

5. Hurley

De verrassing van de eerste helft is ongetwijfeld niet de koploper, maar één van die andere clubs uit het Amsterdamse Bos: Hurley. Zij staan gelijk in punten (24) met Bloemendaal, maar staan 5e op basis van een minder doelsaldo. Een greep uit de resultaten van de Amsterdammers: winst op Rotterdam, gelijk tegen Bloemendaal, winst op Kampong, een nipt verlies tegen Amsterdam (3-2) en winst op OZ. In totaal al 7 overwinningen. Of ze met een goed gevoel de winterstop ingaan? Op het allerlaatste moment werd een nederlaag bij buurman Pinoké afgewend door een late goal van Rogier Rombouts. Kan Hurley deze goede lijn voortzetten en meedoen om de play-offtickets?

6. Rotterdam

Rotterdam mag zich de koning van het gelijkspel noemen. Maar liefst 6 wedstrijden werden noch gewonnen, noch verloren. Helaas voor de Havenstedelingen levert dat niet veel punten op en daarom vindt de ploeg zich pas terug op plaats 6. Ze staan 3 punten verwijderd van de zo belangrijke 4e plaats op de ranglijst. Los van die gelijke spelen springen een paar andere uitslagen in het oog. Zoals de 5-2 nederlaag tegen Hurley, het thuisverlies tegen Oranje Zwart en het gelijke spel thuis tegen Amsterdam, waar een overwinning voor het grijpen lag: 5 minuten voor tijd leek Timmo Kranstauber de winnende te maken uit de strafcorner, maar Pruyser stak daar in de ‘dying seconds’ een stokje voor. Na de winterstop zullen de Rotterdammers iets meedogenlozer moeten zijn om een plek bij de eerste 4 veilig te stellen.

7. Kampong

Na 5 wedstrijden mocht Kampong zich nog even koploper noemen, mede doordat de topper tussen Amsterdam en Oranje Zwart (ivm EHL-voorronde) later werd gespeeld. 2 gewonnen wedstrijden, 3 gelijke spelen en 3 verliesduels later vindt de ploeg zich pas terug op plaats 7. Bovenaan het rechterrijtje dus. Een onwaardige plek voor de nummer 2 van het afgelopen seizoen. En als de laatste zwaarbevochten overwinning op HGC niet was gewonnen, dan was de afstand op de top 4 schier onoverbrugbaar (8 punten) geworden. Maar als telt niet. Er gloort nog hoop in de Utrechtse harten, mede door de gedachte dat de ziekenboeg na de winter geslonken of zelfs helemaal leeg zal zijn. Tegen HGC konden onder meer keeper David Harte, Lars Balk, Pepijn Luijkx, Quirijn Caspers, Martijn Havenga en Erik Bouwens (ziek) niet meedoen. En daarom moest wederom een beroep worden gedaan op assistent-trainer Roderick Weusthof.

8. Den Bosch

De mannen van Den Bosch zweven een beetje op de ‘veilige’ 8e plaats. Daarmee kunnen ze – achter de steeds breder wordende top in de mannen Hoofdklasse – ook wel ‘the best of the rest’ worden genoemd. Op 8 punten boven de gevarenzone doen de Boschenaren het heel verdienstelijk met overwinningen op concurrenten SCHC, Schaerweijde (2x) en Pinoké. Uit bij Voordaan leek de overwinning al binnen, ware het niet dat Hidde Baron de ploeg in de laatste minuut 2 punten afsnoepte. Maakt Den Bosch dan alleen kans tegen de ploegen uit het rechterrijtje? Nee hoor. In 5 dagen tijd slaagde de ploeg erin tot tweemaal toe (voorsprong tegen HGC tot minuut 68 en gelijke stand tegen Bloemendaal tot minuut 66) met 3-4 nét aan het kortste eind te trekken.

9. Pinoké

Pinoké staat op plek 9 slechts 2 punten boven de gevarenzone. Uit bij Stichtsche en Schaerweijde en thuis tegen Voordaan werden de o zo belangrijke overwinningen geboekt om uit de greep van de play-outs te blijven aan het einde van de rit. Waar rivaal Den Bosch pech had tegen twee topploegen, zat het De Steekneuzen ook niet mee tegen de buurjongens uit het Amsterdamse Bos. Een zeker lijkend gelijkspel tegen Amsterdam ging in de voorlaatste minuut alsnog in rook op. Tegen Hurley leek afgelopen zondag de winst in de pocket, totdat Rombouts toesloeg. Ook het verschil tegen Bloemendaal, Oranje Zwart en Den Bosch was niet meer dan 1 doelpunt. Wat als de rollen na de winter zijn omgedraaid?

10. Voordaan

De eerste seizoenshelft lijkt voor Voordaan te vatten in die o zo karakteristieke eigenschap van de ploeg uit Groenekan: vechtlust. En als het lukt? Dan is het resultaat prachtig, met als overduidelijk hoogtepunt de 4-3 overwinning op grote broer Kampong. Een ware thriller met de mooist denkbare apotheose: winnen door een benutte strafbal in de laatste minuut. Maar zo was het ook vaak net niet. Een bijna gelijkspel tegen Oranje Zwart werd op het allerlaatst uit de handen weggegrist: 3-4. Voordaan staat 1 punt boven SCHC, dankzij goede gelijkspelen tegen Rotterdam en Hurley en dankzij die andere overwinning, uit bij Schaerweijde.

11. SCHC

Stichtsche is na Rotterdam de ploeg met de meeste gelijke spelen, namelijk 5 in totaal. Zonder twijfel het zwaarst bevochten is de 1-1 tegen Kampong, toen Schwirtz 5 minuten voor het einde de gelijkmaker binnengleed. En Kampong heeft de pech dat het zoveel kleine broertjes in de omgeving heeft, die alles uit de kast trekken als ze tegenover de blauwhemden in het veld staan. De Bilthovenaren haalden de meeste punten uit de remises. Slechts 1 duel werd gewonnen. Eén van de vele andere streekderby’s – Voordaan-SCHC – eindigde in 1-2. Kan Stichtsche de play-outs nog ontlopen?

12. Schaerweijde

Vanaf dag 1 moet Schaerweijde genoegen nemen met de laatste plaats op de ranglijst. Dat zijn ze ook wel anders gewend in Zeist de laatste jaren. Niet één duel werd gewonnen, slechts 2 keer werd een punt gehaald. Dat eerste punt hadden er van de Zeister hockeyers waarschijnlijk ook 3 moeten zijn, ware het niet dat Amsterdams topschutter Pruyser 5 minuten voor het eindsignaal opstond om dat feestje te verpesten. Het andere punt was een zuurverdiende. Na een 0-1 voorsprong bij rivaal SCHC, kwam de thuisploeg na rust alsnog langszij. Tegen Den Bosch en Hurley (resp 0-1 en 2-1) zat Schaerweijde nog dichtbij een punt, maar als het eenmaal tegenzit… In de laatste 9 wedstrijden van het seizoen moet er een wonder gebeuren om directe degradatie af te wenden.