Waarom Quirijn Caspers geen ‘Dirk Kuijt’ doet en z’n 14de seizoen speelt

Voetbalclub Feyenoord moest er achttien jaar op wachten. Hockeyclub Kampong tweeëndertig jaar. Toen werden ze landskampioen. Vrienden van aanvoerder Quirijn Caspers zeiden: ‘Pak je Dirk Kuijt-momentje’, zoals de oude krijger Kuijt (37) heroïsch afscheid nam bij Feyenoord na de landstitel. Maar oud-international Quirijn Caspers (30) geniet nog teveel.

Het ‘Dirk-Kuijt scenario’ bleef een tijdje door het hoofd van de behendige aanvaller van Kampong spoken. Als hij samen met zijn jeugdvriend Constantijn Jonker geen landskampioen was geworden, had hij er minimaal een jaar aan vastgeplakt om die eeuwige Utrechtse belofte waar te maken. Maar wat viel er nu nog te halen voor de 35-voudige oud-international?

Nieuw hockeygeluk. Misschien wel in een rol als middenvelder.

Zelfs op een doordeweekse avond in Huizen in zijn veertiende voorbereiding op een hoofdklasseseizoen was Caspers weer prominent aanwezig. In de oefenwedstrijd vorige week tegen SCHC (3-0) doet zijn teamgenoot Philip Meulenbroek net alsof hij een bal aanneemt, maar maakt hij een schitterend overstapje. Caspers kan de bal aannemen en hard tegen de plank schieten. Dan straalt Caspers als een debutant en maakt hij met Meulenbroek een geintje, omdat de aanvaller een assist claimt voor dat overstapje. De dertigjarige Caspers hockeyt met vrienden en wil dat nog niet opgeven. Ook Constantijn Jonker (29) blijft op hoog niveau hockeyen.

Voor het veertiende (!) seizoen achter elkaar een voorbereiding draaien is misschien saai. Maar omdat in de voorbereiding veel internationals als Sander de Wijn, Robbert Kemperman en Bjorn Kellerman na het EK ontbreken, mocht een jongen als Floris de Bie meedoen, een jeugdspeler van zestien. ‘Hij was die jongen die jarenlang op de club rondhing. Die altijd op Kampong was, daar werd gedropt en in z’n eentje balletjes tegen de boarding sloeg, om te oefenen. Het is ongelofelijk dat hij met ons meespeelde.’

ROTTERDAM – Kampong aanvoerder Quirijn Caspers (Kampong) heeft de kampioensschaal na de tweede wedstrijd van de play-offs om het landskampioenschap hockey tussen Rotterdam en Kampong (2-2). Kampong wint de shoot-outs en de titel. ANP KOEN SUYK

Meer balcontacten misschien op het middenveld

De jeugdspelers die meetrainen of aansluiten bij Heren 1 houden Caspers jong. Zelf werd hij in de B en A vier keer op rij landskampioen. Maar jongens A1 van Kampong werd de laatste drie jaar twee keer landskampioen. Al dat aanwezige talent op de club is een van de redenen waarom Ties Ceulemans van Schaerweijde de enige aanwinst is tot nu toe, na het vertrek of afscheid van middenvelders Erik Bouwens, Rutger Marres en de Spanjaard Salva Piera. Dylan Vermeij vertrok naar Qui Vive. Rasaanvaller Caspers zal misschien wel dit seizoen op het middenveld gaan spelen. In de voorbereiding gebeurde dat.

‘Meer balcontacten. Meer pielen’, zegt Caspers met een knipoog om zijn mogelijk nieuwe rol. Hij weet nu al zeker dat hij de juiste beslissing heeft genomen om door te gaan. Het afbreukrisico neemt hij op de koop toe. Dat Caspers zijn laatste seizoen ingaat is bijna wel zeker. Hij had negen maanden nodig om de beslissing te nemen nu door te gaan. Al in oktober 2016 had de initiator van het stickerboek ‘Stickr’ tijdens een gesprek met coach Alexander Cox aangegeven dat hij twijfelde of hij door zou gaan. Hij wilde of durfde toen geen beslissing te nemen. Caspers: ‘Daarna heb ik lang getwijfeld en vroeg Aal tussendoor aan me of ik het al wist. Ik bleef het uitstellen. Op een gegeven moment heb ik besloten het pas na het seizoen te besluiten. Tijdens de eerste helft van het seizoen liep het niet bij ons en had ik weinig plezier. En ik wilde er wel echt helemaal voor gaan. Ik wilde het niet half doen. Niet naar een huwelijk op zaterdag gaan en dan weinig rekening houden met de wedstrijd op zondag. Ik wilde er vol voor blijven gaan en daarvoor alle energie erin steken.’

Na het behalen van de ongelofelijk landstitel na een enorme inhaalrace, volgde net als vorig jaar na het behalen van de titel van de Euro Hockey League een paar weken van feesten. Vorig jaar was de finale van de EHL in Barcelona en bleef de selectie daar met een aantal spelers. Deze keer vlogen ze naar Barcelona waar oud-manager van Kampong Rick Volkers een appartement heeft. Er volgde weer wat feestdagen met de kampioensschaal, maar ondertussen wist Caspers nog steeds niet wat hij moest doen met zijn hockeycarrière.

Met de kampioensschaal in Barcelona. Van links naar rechts: Philip Meulenbroek, Rick Volkers (oud-manager Kampong), Constantijn Jonker, Quirijn Caspers, Erik Bouwens (gestopt) en Sjoerd de Wert.

‘Misschien worden we wel weer landskampioen’

Het was drie weken na de storm die de landstitel opleverde, dat de vriendin van Caspers opmerkte: ‘Volgens mij haal je er nog ontzettend veel plezier uit.’ Dat was niet makkelijk om te doen, omdat ze wist dat ze haar partner al die trainingsavonden moest missen. Maar ze zag wat tophockey nog steeds voor de topsporter betekende.

‘Dat was het laatste zetje’, bekent Caspers, die voor de vorm nog wel een lijstje ging maken. Maar het wordt zeker geen afbouwen, zeker niet op het middenveld. ‘Ik heb alle plussen en minnen opgeschreven. Ik kan het fysiek nog aan. We hebben eindelijk een mooi nieuw clubhuis. Ik heb er weer zin in. Ik ga er vol voor.’ Zijn ogen lichten op. Met een serieus gezicht zegt hij: ‘Misschien worden we wel weer landskampioen.’


Wat vind jij? Praat mee...