Caspers in India: ‘Oneindig enthousiasme’

Quirijn Caspers (Kampong) is de komende maand in India om mee te spelen in de Hockey India League, waarin hij uitkomt voor de Kalinga Lancers. Voor hockey.nl schrijft hij elke week een blog over zijn tijd daar.

‘De eerste 2 weken en daarmee ook de start van het toernooi zitten er inmiddels op. Tijdens de 1e wedstrijd hebben we een voorsprong in de laatste 2 minuten miraculeus uit handen gegeven. Het 2e duel wisten we wel te winnen, waardoor we op het moment van dit schrijven bovenaan de ranglijst staan. Bij het moment publiceren van deze column waarschijnlijk helaas net niet meer.

Bijzondere teamgenoten

De 1e thuiswedstrijden waren direct al een fantastische ervaring met een uitzinnig publiek. Iets wat ik nog nooit eerder zo heb meegemaakt en waar we er gelukkig nog een aantal van hebben te gaan. De eerste week was het contact met de Indiase teamgenoten nog wat oppervlakkig. Er wordt wat over en weer gelachen, we praten een beetje over hockey, voetbal, vrouwen, feestjes etc. Deze week leerde ik een aantal al een stuk beter kennen, waarmee het respect wat ik al voor ze had eigenlijk alleen maar is gegroeid. Zo is er een teamgenoot die de eerste 15 jaar van z’n leven zonder elektriciteit heeft geleefd en op de grond heeft geslapen. Een andere jongen staat in het dagelijkse leven om 6 uur op om eerst een aantal uren op het station kaartjes te knippen waarna hij vrijwel iedere (!) dag 2 trainingen heeft.

Onverstaanbare aussies

Waar we (inclusief mezelf) in Nederland nog wel eens klagen bij een zware trainingsweek lijkt daar hier absoluut geen sprake van. Bij onze trainingen is het geen uitzondering dat er, vóórdat de spelers pas stoppen met 1 tegen 1 duels, eerst minstens 10 keer geroepen moet worden dat de bus toch echt vertrekt. Het enthousiasme om iedere dag te doen wat je het allerleukste vindt, en het allerbeste kunt, spat er vanaf en werkt erg aanstekelijk merk ik.

In Nederland werkt het alternatief voor hockey misschien soms wat remmend op de ontwikkeling van een speler. Studeren naast het hockey en na die studie een keuze moeten maken voor een goede baan óf voor hockeyen op hoog niveau, zet je toch aan het denken. Als er naast hockey minder of geen aantrekkelijk alternatief is train/speel je vol overgave, iets wat hier tot nu toe iedere keer gebeurt.

Niet klagen en genieten

Goed, buiten dit is er in deze competitie natuurlijk ook nog het verhaal van de buitenlandse spelers waarbij vooral de Australiërs een grote rol spelen. Ongeveer de helft van alle buitenlandse spelers is Australisch. Zelf zit ik met 5 aussies in het team met een Australische coach aan het hoofd. Het schijnt dat ze Engels spreken, maar af en toe begrijp ik er helemaal niks van (just smile and wave).

De sfeer rondom de wedstrijden was tot nu toe zeer relaxed. Onze tegenstanders verblijven in hetzelfde resort en na de wedstrijd praten we in de Schotse pub in het resort nog wat na over de wedstrijd. Een gezellige routine die in de Nederlandse competitie helaas steeds meer aan het verdwijnen is.

De komende week spelen we 3 uitwedstrijden. Een loodzwaar programma met veel reizen, trainen en spelen, maar ik ga hetzelfde doen als mijn Indiase teamgenoten: niet klagen en genieten!’

Bekijk hier al het nieuws, uitslagen en stand in de HIL.

Quirijn Casper in de HIL

Wat vind jij? Praat mee...