HWL 3 (m): België in finale tegen Australië

De mannen van België hebben zich vrijdag gekwalificeerd voor de finale van de HWL 3 in Brasschaat. Het gastland, onder leiding van Jeroen Delmee, won met 0-4 van het India van Paul van Ass. In de finale is Australië zondag de tegenstander. De Aussies wonnen met 3-1 van Groot-Brittannië.

Er werd vrijdagmiddag ook gestreden om de vijfde tot en met de achtste plaats. Ierland won met 1-0 van Pakistan, dat zich voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1947 niet voor de Olympische Spelen kwalificeert, al deed het in 1980 ook niet mee vanwege een boycot.

Australië – Groot-Brittannië 3-1

Australië was een stuk beter dan Groot-Brittannië, maar besliste de wedstrijd pas in het laatste kwart. Na een half uur kwamen de Aussies op voorsprong. Wie anders dan Blake Govers maakte de openingstreffer? Het was alweer het zevende doelpunt dit toernooi van de Australiër, die momenteel topscorer is.

Een makkie werd het niet voor de wereldkampioen, want één minuut na rust kwam Groot-Brittannië zowaar op gelijke hoogte. Een verrassing hing even in de lucht, maar lang konden de Britten niet genieten van die gelijkmaker. Twee minuten na de 1-1 maakte Daniel Beale de 2-1 al namens Australië. Vervolgens liep de favoriet negen minuten voor tijd uit naar 3-1: een klap die Groot-Brittannië niet meer te boven kwam.

28. Blake Govers 1-0 (sc)
36. Nick Catlin 1-1
38. Daniel Beale 2-1
51. Jacob Whetton 3-1

India – België 0-4

De halve finale tussen India en België was er één tussen de Nederlandse coaches Paul van Ass en Jeroen Delmee (foto). Beide ploegen waren voorafgaand aan de wedstrijd al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. België omdat het afgelopen woensdag de kwartfinale tegen Frankrijk had gewonnen, India omdat het kampioen van Azië is.

De Belgen kwamen razendsnel uit de startblokken. In de tweede minuut maakte Florent van Aubel er al 1-0 van en zes minuten later verdubbelde Tanguy Cosyns de voorsprong. Halverwege het derde kwart namen de Belgen nog meer afstand van India: Van Aubel maakte zijn tweede. De aanvaller was behoorlijk op dreef, want zeven minuten later scoorde hij ook zijn derde. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 4-0.

2. Florent van Aubel 0-1
8. Tanguy Cosyns 0-2
41. Florent van Aubel 0-3
53. Florent van Aubel 0-4

Maleisië – Frankrijk 4-1

De Fransen slaagden er niet in om te winnen van Maleisië. Ze kwamen in de achttiende minuut nog wel op voorsprong, maar een minuut later moesten ze meteen al een tegentreffer incasseren. Tot het derde kwart bleven de Fransen in de race, maar daarna was het woord aan Maleisië, dat in de 37ste minuut op 2-1 kwam. In het laatste kwart moest Frankrijk nog twee keer vissen en kon het niet anders dan concluderen dat Maleisië uiteindelijk met 4-1 de betere ploeg was. Frankrijk kan nu hooguit nog zevende worden. Zondag speelt het tegen Pakistan. Maleisië neemt het in de strijd om de vijfde plaats op tegen Ierland.

18. Jean-Laurent Kieffer 0-1
19. Muhammed Shamsul 1-1
37. Azuan Hasan 2-1
47. Faizal Saari 3-1 (sc)
57. Razie Rahim 4-1

Ierland – Pakistan 1-0

Ierland had in de kwartfinale met 2-1 van België verloren, waardoor de Belgen zeker zijn van deelname aan de Olympische Spelen. Toch mogen ook de Ieren blijven hopen op Rio de Janeiro. Ze wonnen met 1-0 van Pakistan, dat de Olympische Spelen nu definitief uit het hoofd kan zetten. De enige keer dat Pakistan er niet bij was, was in 1980 (Moskou). Toen deden de Aziaten niet mee vanwege een boycot  naar aanleiding van de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan.

De strijd tussen beide ploegen bleef donderdagmiddag lang spannend. Pas in de 46ste minuut viel er een doelpunt. Alan Sothern sleepte de bal uit een strafcornervariant snoeihard in het doel. Daarna had Pakistan nog een kwartier om de gelijkmaker binnen te schieten, maar hoewel de Pakistanen wel een paar grote kansen creëerden, scoorden ze niet. Daardoor speelt Ierland zondag tegen Maleisië om de vijfde plek. Die plaats kan aan het eind van de rit zomaar kwalificatie voor Rio de Janeiro betekenen.

46. Alan Sothern 1-0 (sc)