HWL 3 (v): Nederland in finale tegen Zuid-Korea

Nederland speelt zaterdag in de finale van de HWL 3 in Brasschaat tegen Zuid-Korea. De Aziaten wonnen in de halve finale na shoot-outs van Nieuw-Zeeland. India is nog in de race om de vijfde plaats na winst op Italië en speelt tegen Japan, dat na shoot-outs van gastland België won. De Belgen moeten Europees kampioen worden om naar Rio te gaan.

Zuid-Korea* – Nieuw-Zeeland1-1 (*wint shoot-outs met 4-2)

Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland maakten er een spannend duel van. Na 25 minuten kwamen de Koreanen op voorsprong, maar twee minuten later maakte Nieuw-Zeeland alweer gelijk. Daarna creëerden beide ploegen wel kansen, maar werd er niet meer gescoord. Daarom stonden er na vier kwarten shoot-outs op het programma. Zuid-Korea bleek het koelbloedigst en won de serie met 4-2. Nieuw-Zeeland neemt het zaterdag in de strijd om de derde plek op tegen Australië. Zuid-Korea speelt in de finale tegen Nederland, dat in de groepsfase nipt met 2-1 van de Koreanen won.

25. Mihyun Park 1-0 (sb)
27. Gemma Flynn 1-1

België – Japan* (1-1) (*wint shoot-outs met 2-4)

Japan kan nog vijfde worden tijdens de HWL 3. De ploeg won na shoot-outs van België en speelt zaterdag tegen India om de vijfde plek, die eventueel deelname aan de Rio de Janeiro kan opleveren. België moet het in de strijd om de zevende plaats opnemen tegen Italië.

Na achttien minuten kwamen de Japanners op voorsprong uit een strafcorner, maar lang konden ze daar niet van genieten. Vier minuten om precies te zien. Toen was het Stephanie de Groof die de gelijkmaker op haar naam schreef. Daarna werd er niet meer gescoord. Het laatste kwart was Japan lang de betere ploeg en kreeg het meerdere strafcorners, maar de bal ging er niet in. In de slotfase kreeg ook België twee strafcorners, maar het bleef 1-1. Daardoor moesten er shoot-outs aan te pas komen.

Tijdens die shoot-outs, waarin vier keer de hulp van de videoscheidsrechter werd ingeroepen, trok Japan uiteindelijk aan het langste eind: 2-4. Daardoor kunnen de Belgen zich eigenlijk alleen nog via het EK in Londen voor Rio de Janeiro plaatsen.

18. Shihori Oikawa 0-1 (sc)
22. Stephanie de Groof 1-1 (sc)

India* – Italië 1-1 (0-1) (*wint na shoot-outs met 5-4)

Omdat India en Italië in de kwartfinale van respectievelijk Nederland en Australië hadden verloren, konden ze allebei nog hooguit vijfde worden. Italië moest echter meteen al afhaken, want India bleek net een maatje te groot.

Na tien minuten kwam Italië op voorsprong, maar die gaf het drie minuten na rust uit handen. De Italiaanse verdediger Chiara Tiddi blunderde opzichtig door vlak voor eigen doel finaal over de bal heen te maaien, waarna het voor Rani Rani uit India een koud kunstje was om de bal af te pakken en hem in het doel te werken. Daarna werd er de hele wedstrijd niet meer gescoord, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen. Daar bleek India het best in. Het werd 5-4 na een sudden death. Italië kan nu hooguit nog zevende worden.

9. Elisabetta Pacella 0-1
33. Rani Rani 1-1