Skypen met Agustina Gorzelany, het Argentijnse strafcornerkanon

In de Pro League-wedstrijd Argentinië-Nederland (2-0) van 15 februari 2020 scoorde de Argentijnse verdediger Agustina Gorzelany de 1-0 met een wondersleeppush. Het was het jaar van haar doorbraak op het internationale podium. Gorzelany is een van de wapens van Argentinië waarvoor het Nederlands elftal moet oppassen in Tokio.

Op het scherm van onze laptop, in een Skype-gesprek met de andere kant van de wereld, verschijnt ineens het lachende gezicht van de strafcornerneemster van Las Leonas. Gorzelany (25) zit in haar woonkamer ergens in Buenos Aires, ruim 11.000 kilometer hier vandaan. Ze weet waarvoor we bellen. ‘Het was één van mijn beste strafcorners ooit.’

Het gebeurde na 35 minuten hockeyen, die donkere avond voor volle tribunes op sportcomplex Cénard in Buenos Aires. Met dynamiet in haar stick sleepte Gorzelany de bal kiezelhard in het dak van het doel. Keepster Anne Veenendaal was kansloos. Het was een strafcorner zoals je die in het vrouwenhockey zelden ziet.

‘Vanaf dat moment heb ik een bijnaam, hier in Argentinië. Ze noemen me Gorzegoal. Omdat de commentator dat riep nadat ik had gescoord’, vertelt Gorzelany trots over het moment dat ze zich definitief in de kijker speelde op het wereldtoneel.

(Klik op de video om de strafcorner te zien)

Haar grote voorbeeld uit Nederland

Haar eerste stappen op een hockeyveld zette Gorzelany rond haar zesde. Rond haar twaalfde begon ze aan haar strafcorner te kneden. Op de vraag wie ze in haar jeugd als haar grote voorbeeld zag, begint ze te lachen. ‘Ik denk dat je dat wel kunt raden’, zegt ze. ‘Maartje Paumen natuurlijk.’

Als zestienjarig meisje zat Gorzelany thuis op de bank toen ze via de televisie met eigen ogen zag hoe het fenomeen uit Nederland in de olympische finale van 2012 heel Argentinië in rouw dompelde en de 2-0 binnenpushte, na 54 minuten hockeyen. Het zorgde bij Gorzelany voor een dubbel gevoel. Haar vaderland Argentinië kon de olympische titel vergeten, maar ze had wel genoten van de koelbloedigheid van het strafcornerkanon van Oranje.

‘Naar elke wedstrijd die Argentinië en Nederland in die jaren tegen elkaar speelden, heb ik gekeken. Het was fantastisch om te zien hoe Maartje Paumen eigenhandig een wedstrijd kon ombuigen. Ik heb ontzettend veel videobeelden van haar corners gezien. Je wilt niet weten hoeveel. Technisch heb ik ontzettend veel geleerd van haar. Wat precies, dat is voor mij moeilijk om uit te leggen in het Engels. Daar spreek ik de taal niet goed genoeg voor. Maar ooit hoop ik met net zoveel kracht te pushen als zij.’

Agustina Gorzelany duelleert met Eva de Goede op de Champions Trophy in Changzhou (2018). Foto: OrangePictures/Andre Weening

Haar doorbraak in het Argentijnse team

In 2016 speelde Gorzelany tegen Jong Oranje de finale van het WK onder 21, waarin ze met Argentinië de wereldtitel veroverde. In dat toernooi mocht ze af en toe een strafcorner slepen, maar ze stond laag in de pikorde. Haar debuut in de A-selectie volgde een jaar later, tijdens de Hockey World League in Johannesburg. Bondscoach Agustin Corradini was niet overtuigd van haar kwaliteiten en selecteerde haar niet voor het WK van 2018 in Londen.

Vertrouwen voelt Gorzelany pas sinds de aanstelling van Carlos Retegui in 2019, de man die Las Leonas in 2010 naar de wereldtitel leidde. Sindsdien is ze in de hiërarchie gestegen. Ze mag haar kunstje vaker vertonen dan de 37-jarige Noel Barrioneuvo, de routinier die in Tokio opgaat voor haar vierde Olympische Spelen. Gorzelany, die Barrioneuvo de beste Argentijnse strafcornerneemster aller tijden noemt, is haar voorbij gestreefd.

In het Pro League-seizoen 2020/2021 sleepte Gorzelany in tien interlands zes keer raak. Even vaak als Olivia Merry van Nieuw-Zeeland. Samen zijn ze degenen die het vaakst in de Pro League uit een strafcorner scoorden. Ook tijdens de tweede ontmoeting met Nederland, een dag na haar magische goal, sleepte ze raak. Over de grond, door de benen van Anne Veenendaal. Oranje is dus gewaarschuwd, straks in Tokio.

Sinds die goal tegen Nederland is haar bekendheid in Argentinië toegenomen

‘Ik heb de afgelopen jaren veel op mijn strafcorner getraind. Hij is flink verbeterd. Dat heeft met meerdere factoren te maken. Aan de ene kant ben ik ouder geworden. Ik heb meer spelinzicht gekregen en heb ook meer op mijn corner getraind’, vertelt Gorzelany. ‘Aan de andere kant heeft het te maken met het vertrouwen dat ik van de bondscoach krijg. Agustin Corradini gaf de voorkeur aan andere speelsters. Dat is zijn goed recht, maar het deed me twijfelen aan mezelf. Van Carlos Retegui voel ik vertrouwen. Wanneer ik een paar corners achter elkaar heb gemist, mag ik ze van hem blijven nemen. Voor mij is dat erg fijn. Het is de belangrijkste reden waarom ik zo’n goed seizoen heb gedraaid.’

Dan komt het gesprek weer op die wonderstrafcorner van 15 februari 2020. ‘Sindsdien is er veel in mijn leven veranderd. Meer mensen in Argentinië herkennen me. Ze vragen vaker of ze met me op de foto mogen en of ik iets van hen wil signeren. Ik krijg sindsdien ook steeds meer berichten op social media. En dat allemaal dankzij die ene goal tegen Nederland.’

Lees ook


2 Reacties

  1. RobV

    Prachtige goal, zoals Paumen ze ook wel maakte. De 2-0 was trouwens behoorlijk geflatteerd. Nederland was ontzettend veel beter in de eerste helft en had allang moeten scoren.

  2. adrievandeparel

    Nederland won supergoed 1-3 de volgende Argentinië-NEDERLAND, goals Frederique, Yibbi en Kyra. En de enige goal van die Argentijnsen was een kadootje van die scheids, het was helemaal geen strafcorner, die Argentijnse gleed uit, Lauren bleef er 1 meter vandaan. Gelukkig scoorde Frederique Magnifique in de laatste seconde voor rust. Dan de 1-2 van Yibbi en in de allerlaatste seconde 1-3 van Kyra via Laura(Woman of the match), Xan en Lidewij.


Wat vind jij? Praat mee...