Esmee goes KEW: Cricket, Footy en Netball

De 17-jarige Esmee Broekhuizen van Pinoké meisjes A1 hockeyt in juli en augustus in Australië bij KEW. Ze heeft gereageerd via een vacature op hockey.nl en maakt haar droom waar: een reis naar de andere kant van de wereld. Hier op Hockey.nl deelt ze haar ervaringen.

Na mijn blog van vorige week weten jullie een beetje hoe hockey in Australië georganiseerd is. Ook is duidelijk geworden dat hockey hier niet zo populair is als in Nederland. Maar welke sport is dat dan wel? Australië is toch zo’n sportland? Zoals schrijver Donald Horne ooit zei: “Aan sport doen of er naar kijken is ‘het vervullen van je rol als Australiër’.” Ik kan inmiddels uit ervaring vertellen dat dit waar is, aangezien overal waar ik kom wel een tv aanstaat met welke sport dan ook.

Dat sport een belangrijke rol speelt in de Australische samenleving, merk je als je door bijvoorbeeld Melbourne loopt. Niet alleen vanwege de stadions die je tussen de hoge gebouwen door kunt zien: de Melbourne Cricket Ground, Etihad Stadium en de Rod Laver Arena (bekend van de Australian Open), maar ook omdat veel werknemers in hun lunchpauze een rondje gaan hardlopen. Geen park in Melbourne waar je géén hardlopers tegenkomt!

Hockey niet, welke sport dan wel?

Aan sommige dingen kun je zien dat Australië een kolonie was van Groot Brittanië. Zo dragen alle leerlingen een schooluniform naar school. Hetzelfde geldt op het gebied van sport.

In Australië is cricket, met z’n Britse roots, de oudste en, met een half miljoen spelers, meest beoefende sport. Daarna volgt Australian Football, ofwel ‘Aussie Rules’, ofwel ‘Footy’.

Ik ben inmiddels naar twee Footy-wedstrijden geweest hier in Melbourne en de sfeer is geweldig. De Melbourne Cricket Ground biedt plaats aan zo’n 100.000 toeschouwers en het stadion zit bijna altijd bomvol. Fans van de spelende clubs zitten kriskras verspreid. Hooligans? Die kennen ze hier niet. De slagersjasjes van de scheidsrechters en de strakke broekjes en mouwloze shirts van de spelers maken allemaal diepe indruk wanneer je het voor het eerst ziet.

Ovaal veld

Footy wordt met 18 man per team gespeeld op een groot ovaal veld, dat minstens drie keer zo groot is als een hockeyveld. De wedstrijd duurt 120 minuten, verdeeld in kwarten van elk een half uur. Je moet werkelijk over een berenconditie beschikken en supersterk zijn wanneer je in de Australian Footy League wilt spelen.

Voor de Australische meiden is Netball de populairste sport. Dit is de Britse vorm van korfbal, maar dan niet gemengd. Je speelt hierbij zeven tegen zeven op een veld dat vrijwel even groot is als een basketbalveld. Binnen de familie White, de familie waar ik woon, is Sam (de oudste dochter) een beetje het zwarte schaap. Zij is de enige die niet zo veel van hockey moet hebben en ze coacht dan ook een Netball-team. Het is een hele snelle sport, waarbij je de bal niet langer dan drie seconden vast mag houden. In balbezit mag je maximaal één stap zetten.

De afgelopen twee maanden hebben mij een interessant inkijkje geboden in de Australische sportwereld. Fascinerend om te zien hoe iedere cultuur hier z’n eigen kijk op heeft.

CYA!

Esmee

Een uitbereider en persoonlijk blog vind je op esmeebroekhuizen.waarbenjij.nu.


Wat vind jij? Praat mee...