Hockeyclub UNO: ‘Welpen die koning worden op het hockeyveld’

Op 27 maart van dit jaar schreef het AD Utrecht: ‘Utrecht moet extra hockeyvelden aanleggen aan de (noord)oostkant van de stad.’ Zo maakte het AD het idee van een groep ouders openbaar, wiens kinderen op een wachtlijst staan bij een hockeyclub in de buurt. De oproep aan de gemeente om onze kinderen te laten hockeyen bij een club in plaats van op een veldje in de buurt, was een feit.

In de wijk

Maar het begon al eerder, vertelt initiatiefnemer en voorzitter Marjolein Klaassen-Hulst: “Het is een paar jaar geleden begonnen toen een aantal ouders met hun kinderen zijn gaan hockeyen op een kunstgrasveldje in de wijk (Tuindorp). Bij gebrek aan beter. Zo konden we in ieder geval kijken of de kinderen het leuk vonden en of ze dus terecht aan het ‘wachtlijstcircus’ meededen. De plannen die hebben geleid tot de oprichting van UNO, zijn dáár ontstaan.”

Pilot

“In samenwerking met de KNHB en de gemeente is hockeyclub UNO tot stand gekomen. Honderdtwintig kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 10 jaar kunnen trainen op voetbalvelden en meedoen aan de Zondag Jeugd Competitie (E+F). In een pilot van een jaar gaan we kijken hoe het zich ontwikkelt. Overigens hebben we afgelopen jaar heel intensief met Kampong samengewerkt. Zij hebben ons ondersteund en van advies voorzien.”

Sportcentrum Olympus

“We gaan op zoek naar een eigen plek in Utrecht. De velden die horen bij studentensportcentrum Olympos, komen mogelijk in aanmerking. Daar gaan we over in gesprek.”

De naam: UNO

“Dat staat voor Utrecht Noord Oost. Het bekt lekker en de naam heeft een vrolijke en positieve associatie.”

Welpen

Logo UNO“Het logo van UNO heeft een van de ouders en mede-initiatiefnemers ontworpen. Het idee is als volgt: er staan welpjes op een veld, jonge dieren die graag samen spelen. Door hun goede samenspel kunnen ze koning worden op het hockeyveld.“

Tenue

“Voor kleuren en ontwerp van het tenue hebben we gekeken naar wat onderscheidend is in de ZoJeCo (Zondag Jeugd Competitie). Daarom is het donkerblauw met oranje sokken geworden.”

Voetbalkunstgras

“Bij voetbalclub USV Hercules trainen de kinderen nu op een heel laagpolig en hard veld. De bal hobbelt wel, maar voor onze jeugd is het prima, die zijn niet anders gewend. Wij zijn allang blij dat we hier nu gebruik van kunnen maken.”

Lees ook: Nieuwe Utrechtse hockeyclub UNO


Wat vind jij? Praat mee...