Studenten bedenken een hockeykledingruilsysteem

De investering in een sportuitrusting kan soms behoorlijk in de papieren lopen. Voor ouders met een laag inkomen kan dit soms een drempel zijn om kinderen te laten sporten. Zeven studenten van de Universiteit Leiden bedachten hier een oplossing voor: een ruilsysteem voor sportkleding. Via Switch4sport kan te kleine sportkleding worden ingeruild voor kleding in het juiste formaat.

Sociale mobiliteit bevorderen

Switch4sport werd bedacht in het kader van de minor Entrepeneurship and innovation die de studenten gezamenlijk volgen. Voor het vak moeten ze een crowdfunding project opzetten met als thema sociale mobiliteit. Een van de initiatiefnemers, Sanne Jut, vertelt dat het nog best lastig was om een activiteit te bedenken die sociale mobiliteit bevordert: ‘We kwamen toen op het idee iets met sport te doen. Sport speelt een belangrijke rol in de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren samenwerken en maken vrienden op de club. Bovendien gaan schoolpresentaties omhoog als kinderen sporten.’

Het begint in Rotterdam

Het was niet nodig contacten te leggen binnen de sportwereld, want die hadden de studenten al. Daarnaast kende Sanne mensen bij hockeyclub Feijenoord. Daarom werd besloten het project daar en bij de eveneens Rotterdamse club Victoria als eerste te lanceren. Inmiddels is er ook een tennisvereniging uit Rotterdam die hun leden graag wil stimuleren kleding in te leveren en te ruilen.

Heel Nederland

Het vak Entrepeneurship en innovation wordt al drie jaar gegeven, maar het is dit jaar voor het eerst dat de projecten echt worden uitgevoerd. De crowdfunding van alle projecten loopt nog tot 10 oktober. Sanne en haar medestudenten worden daarna beoordeeld op hun businessplan en het vak is daarmee afgerond. Het is de bedoeling dat de praktische organisatie van het ruilen vervolgens bij de clubs komt te liggen. Maar dat betekent zeker niet het einde van Switch4sport. Als het aan Sanne ligt, rollen ze het uit naar alle sportclubs in Nederland: ‘Ik vind het heel leuk. Zeker omdat het zo succesvol is, dus ik wil er graag mee door gaan.’

Meer weten?

Switch4sport draait volledig op vrijwilligers en financiële bijdragen van mensen die het project steunen. Wil je meer weten of geld doneren aan het project? Kijk dan op de projectwebsite. Heb je interesse om een ruilsysteem op te zetten op je eigen club? Neem dan contact op met de redactie van hockey.nl. Dan brengen wij je in contact met de initiatiefnemers van Switch4sport.


Wat vind jij? Praat mee...