Thriller tegen België leidt Jongens A naar finale

Door in een ware thriller België te verslaan, heeft Nederlands Jongens A de finale bereikt van het Euro Hockey Championship in Santander. Nederland nam na de 1-1 in reguliere speeltijd de shoot-outs net iets beter dan de zuiderburen: 4-3. Hidde Brink was met de beslissende redding de gevierde man.

Jongens A begon weifelend aan de wedstrijd. Bondscoach Bas Bruin: “Ze wisten zich niet goed raad met de opstelling van de Belgen aan de middenlijn, maar verdedigend stond het als een huis. In de tweede helft speelden we meer ons eigen spel en dat leverde een schitterend spitsendoelpunt op van Thijs van Dam, die de bal hoog langs de keeper pushte. Met nog acht minuten op de klok leek de wedstrijd beslist. Alleen lag de bal er een minuut later bij ons in, via een knappe goal van de Belgen.”

In de shoot-outs ging het op en neer: Thijs van Dam scoorde, België maakte gelijk. Tijn Stuve zette Nederland weer op voorsprong. Vervolgens misten de Belgen en Siem Schoenaker voor Jongens A. Daarna werd aan weerszijden tweemaal (Bram Huybreghts en Jonas de Geus namens Nederland) gescoord. Op de vijfde poging van de Belgen bracht Hidde Brink redding.

Zaterdag om 19.30 u wacht Duitsland in de finale, dat met 7-3 won van Spanje. Duitsland – Nederlands A is een herhaling van de poulewedstrijd, die in 3-2 verloren ging. Al Nederlands Jongens A het Wilhelmus net zo a capella ten gehore brengt als vandaag, wie weet welke krachten er dan boven komen om de revanche gestalte te geven.