Hoe moeten de Oranje Dames verder zonder Maartje Paumen?

Nu na Naomi van As en Ellen Hoog ook Maartje Paumen haar interlandcarrière heeft beëindigd, breekt er definitief een nieuw tijdperk aan. Bondscoach Alyson Annan heeft een hoop vragen te beantwoorden. De belangrijkste: hoe moeten de Oranje Dames verder zonder hun leider die jarenlang de kar trok?

Een Nederlands elftal zonder Paumen is haast ondenkbaar. Niet alleen staat ze met 195 doelpunten in 235 interlands op eenzame hoogte op de topscorerslijst van de Oranje Dames aller tijden. Bovenal was Paumen een bikkel, een leider die voorop in de strijd ging. Een winnaar met een onstilbare honger. Haar interlandcarrière stond in het teken van de overtreffende trap. Ze wilde altijd meer, beter, sneller. Paumen schold zichzelf verrot als ze één, laat staan meer strafcorners miste. Het was een international met een bijna obsessieve passie voor hockey.

Vanwege haar corner zet elke bondscoach Paumen op het wedstrijdformulier

Natuurlijk was ze de laatste tijd verdedigend wat kwetsbaarder dan voorheen, maar alleen al vanwege haar krachtigste wapen, haar levensgevaarlijke strafcorner, zou iedere bondscoach haar nog altijd blind bovenaan het wedstrijdformulier zetten. Haar opvolger staat al in de startblokken: Caia van Maasakker stijgt hoogstwaarschijnlijk van tweede naar eerste cornernemer. Hoewel zij de uitzonderlijke klasse van Paumen mist, is er natuurlijk van een vrije val geen sprake. Van Maasakker scoorde dit Hoofdklasse-seizoen al veertien keer in elf wedstrijden, twee meer dan Paumen. Erger is dat er ná Van Maasakker wel een gat valt. Wat als haar corner eventjes niet loopt of ze toevallig niet in het veld staat? Met Paumen konden de Oranje Dames terugvallen op plan B (Van Maasakker), zonder Paumen heeft Nederland nog maar één echte specialist in huis. Frédérique Matla laat bij Jong Oranje zien dat ze een goede corner heeft, maar moet dit nog bewijzen op het hoogste niveau.

Na Paumen en Van Maasakker heeft Laren-speelster Lieke van Wijk momenteel de beste strafcorner van de Hoofdklasse. In maart 2015 maakte zij onder bondscoach Sjoerd Marijne haar debuut voor Oranje, maar tot een doorbraak kwam het niet. Of Annan haar in het vizier heeft, is niet bekend. Van Wijk is op dit moment geblesseerd en wellicht is dat ook de reden dat ze niet tot de 24 speelsters behoort met wie de bondscoach in december enkele proeftrainingen afwerkt.

Grote vraag: wie wordt de nieuwe aanvoerder van Oranje?

Een andere belangrijke vraag is natuurlijk: wie wordt de nieuwe aanvoerder? Van de huidige ervaren internationals van wie het honderd procent zeker is dat ze doorgaan, is alleen SCHC-middenvelder Carlien Dirkse van den Heuvel (28) aanvoerder van haar club. Maar is het verstandig om iemand de aanvoerdersband te geven van wie het hoogst onzeker is of ze doorgaat tot de Spelen van Tokio? Moet er niet in een cyclus van vier jaar worden gedacht?

Toen Paumen afgelopen december de Hockey World League in Argentinië wegens behoefte aan rust aan zich voorbij liet gaan, koos Annan voor vier verschillende aanvoerders, die elkaar wedstrijd na wedstrijd afwisselden. Dirkse van den Heuvel hoorde daar niet bij, omdat ook zij in Nederland was achtergebleven. Van de vier aanvoerders zijn Ellen Hoog en Naomi van As inmiddels gestopt en is het nog maar de vraag of Eva de Goede vanwege haar reis naar Zuid-Afrika het EK speelt. De vierde aanvoerder was Marloes Keetels. Wellicht een signaal dat Annan een toekomstig leider in de inmiddels 23-jarige speelster van Den Bosch ziet. Maar is Keetels er nu al klaar voor?

Alleen mét Paumen won Oranje van Argentinië

Zonder Paumen werden de Oranje Dames in de kwartfinale van de Hockey World League op alle fronten afgetroefd door Argentinië. Afgelopen juni moest Paumen in Londen vanwege een gebroken teen ook de finale van de Champions Trophy missen. Ook toen ging Nederland onderuit tegen de Argentijnen. Toeval of niet, maar mét Paumen won Oranje tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wél van Las Leonas.

Natuurlijk, er is leven na Maartje Paumen. En het klopt dat er altijd nieuwe spelers opstaan. Maar in dit specifieke geval moeten die wel héél erg goed zijn.


8 Reacties

 1. w-j-arriens

  we moeten niet "get carried away". Paumen was een tophockeyster, kwa mentaliteit een voorbeeld. Maar, de sc gaf niet de doorslag in de finale in Rio, net zo min als de sc dat bij de mannen deed. Konklusie, keihard: we moeten af van de sc-specialisten. Ze brengen ons gewoon geen titels.

  1. desireevanasselt

   1 of 2 sc specialisten kan geen kwaad! het gaat niet altijd goed. dus het ligt nu perse aan de sc

 2. 2310imme

  T

 3. albertmonpellier

  Noor Omrani komt eraan!!👍🏾👏👏😉😉

 4. BobvanWoerkom

  is Lidewij Welten misschien een goede optie als aanvoerder

 5. hockeyisbae

  Zat te denken aan Margot van Geffen, zij vecht voor elke bal & heeft ervaring. Ik weet niet of.ze een natuurlijke leider is, maar ze kan denk ik wel in die rol groeien!

 6. desireevanasselt

  ik denk eva of lidewij

 7. desireevanasselt

  carlien dirkse v.d heuvel heeft nu het meeste ervaring! dus zijn is ook een optie!


Wat vind jij? Praat mee...