Hoog schiet Oranje naar zege in finale HWL 3

Ellen Hoog heeft Nederland zaterdag de overwinning van de HWL 3 in Brasschaat bezorgd. De ploeg van Sjoerd Marijne was met 2-1 te sterk voor Zuid-Korea, nadat het in het derde kwart met 0-1 achterstond. Hoog maakte de winnende treffer drie minuten voor tijd.

In de poulefase had Nederland het lastig tegen Zuid-Korea (ook 2-1) en dat was deze keer niet anders. Oranje begon sterk met twee strafcorners in de eerste twee minuten, maar die gingen er allebei niet in. De rest van het eerste kwart had Oranje moeite om kansen te creëren tegen de stugge Zuid-Koreanen.

Geen Australië

Het was dan ook al snel duidelijk dat de wedstrijd niet zo snel beslist zou worden als de halve finale tegen Australië (5-1). Zuid-Korea kwam in het eerste kwart ook een keer gevaarlijk voor het doel van Joyce Sombroek, maar Oranje kon opgelucht ademhalen omdat de bal naast ging.

Nederland bleef daarna de aanval opzoeken en had veruit het meeste balbezit, maar ook in het tweede kwart slaagden de Oranjevrouwen er niet in door de Zuid-Koreaanse muur heen te breken. Carlien Dirkse van den Heuvel was dichtbij een goal, maar zij kwam net tekort om het schot van Eva de Goede binnen te tippen. Aan de andere kant van het veld moest Nederland uitkijken, want de Zuid-Koreanen waren twee keer gevaarlijk via een counter. Ook die leverden echter geen treffer op.

Achterstand

Een paar minuten na rust kregen de Zuid-Koreanen een strafcorner. Nederland vocht hem aan, maar de videoscheidsrechter oordeelde dat de bal toch echt een voet had geraakt. Daardoor verloor Nederland het recht op het inroepen van de videoscheidsrechter, maar nog veel erger: Zuid-Korea haalde doeltreffend uit. Kim Bomi tipte de bal in het doel en Nederland keek opeens tegen een achterstand aan: 0-1.

Daarna ging Nederland met man en macht op zoek naar de gelijkmaker. Oranje werd steeds gevaarlijker en creëerde veel strafcorners. Die leken er niet in te willen, maar de vijfde strafcorner na de 0-1 van Zuid-Korea was toch echt raak. Caia van Maasakker schoot de 1-1 binnen.

Shoot-outs

In het laatste kwart bleek dat Nederland het duidelijk niet op shoot-outs wilde laten aankomen. Lidewij Welten slalomde regelmatig langs de verdediging, maar kreeg de bal niet in het doel. De wedstrijd leek daarom toch op shoot-outs af te stevenen, maar drie minuten voor tijd was het Ellen Hoog die na een mooie actie van Welten de bal in het doel schoot. Daarom ging de zege van de HWL 3 op het nippertje toch naar Nederland, al was hij wel dik verdiend. (Marco van Nugteren/@mvn90)

Nederland – Zuid-Korea 2-1 (0-0)

34. Kim Bomi 0-1
44. Caia van Maasakker 1-1
57. Ellen Hoog 2-1