HWL 3 (v): Australië wint troostfinale

Australië heeft zaterdag de troostfinale van de HWL 3 in Brasschaat met 4-2 gewonnen van Nieuw-Zeeland. Daardoor zijn de Hockeyroos derde gewonnen. België won de strijd om de zevende plaats, India eindigde als vijfde.

Australië – Nieuw-Zeeland 4-2

Het bleek al gauw dat Australië de forse 5-1 nederlaag tegen Nederland snel verwerkt had. De Aussies waren in de strijd om de derde plek een maatje te groot voor Nieuw-Zeeland, dat binnen vier minuten al tegen een 2-0 achterstand aan keek. Vlak voor het einde van het eerste kwart was de wedstrijd al nagenoeg beslist, toen Mariah Williams ook nog eens de 3-0 binnenschoot.

In het derde kwart kwam Nieuw-Zeeland terug tot 3-1, maar dat mocht niet maten. Tien minuten later was het alweer 4-1. Anita Punt zorgde in het laatste kwart nog voor de 4-2, maar het sterkere Australië gaf de voorsprong niet meer uit handen.

Anna Flanagan speelde haar 150ste interland voor Australië. Beide ploegen waren officieus al zeker van Rio de Janeiro.

India – Japan 1-0

De strijd om de vijfde plek tussen India en Japan kwam niet echt tot leven. Alleen in de dertiende minuut viel er iets te juichen voor de aanwezige toeschouwers op de tribunes.

Na een aanval van Japan counterde India richting het vijandelijke doel. Een schot van een speelster van India werd nog gepareerd door de Japanse keepster, maar in de rebound sloeg Rani Rani genadeloos toe. Daardoor eindigde India als vijfde op de HWL 3, een plek die aan het eind van de rit zomaar deelname aan de Olympische Spelen betekenen.

Italië – België 2-4

Het publiek in Brasschaat kreeg een spannende laatste wedstrijd van de Red Panthers voorgeschoteld. België, dat Rio de Janeiro in principe alleen nog kan halen als het Europees kampioen wordt, knokte zich in het vierde kwart langs Italië. De Italianen kwamen aan het eind van het eerste kwart op voorsprong, waarna het gastland op zijn beurt twee keer scoorde in het tweede kwart: 1-2.

Na rust kwam Italië op gelijke hoogte via een strafcorner. Om het toernooi in eigen land niet als een nachtkaars uit te laten gaan, moesten de Belgen dus nog even aan de bak. Dat deden ze ook. Louise Versavel en Judith Vandermeiren maakten er uiteindelijk 2-3 en 2-4 van, tot vreugde van de Belgische fans, die wel beseffen dat de Olympische Spelen ver weg zijn.

15. Macarena Ronsisvalli 1-0 (sc)
19. Louise Versavel 1-1
25. Stephanie Vanden Borre 1-2
41. Chiari Tiddi 2-2 (sc)
48. Louise Versavel 2-3
52. Judith Vandermeiren 2-4