Oranje ‘roeit’ zich langs Australië

De Oranjevrouwen hebben donderdag tijdens de halve finale van de HWL 3 met speels gemak van Australië gewonnen, de nummer twee van de wereld. Het werd 5-1. De 3-0 en de 4-1 vierde de ploeg van Sjoerd Marijne met een ingestudeerd dansje: het welbekende roeien.

Beide ploegen stonden iets meer dan een jaar geleden voor het laatst officieel tegenover elkaar, in de WK-finale die Nederland met 2-0 won. De Oranjevrouwen wisten dan ook dat Australië veruit de beste tegenstander zou zijn die ze dit toernooi tot nu toe getroffen hebben. Een 11-0 zoals tegen Frankrijk of een 7-0 zoals tegen India leek er op voorhand niet in te zitten.

Wat dat betreft was het lekker voor Oranje dat het ticket voor Rio de Janeiro sinds dinsdag al binnen is. Toch stond binnen een kwartier de stand al op het scorebord die een jaar geleden na zeventig minuten ook op het scorebord stond: 2-0. Uit een strafcorner van Caia van Maasakker tipte Carlien Dirkse van den Heuvel in de dertiende minuut de 1-0 binnen. Vlak voor het einde van het eerste kwart tilde Maartje Paumen de tussenstand naar 2-0.

Peddelen

In het tweede kwart kwam Nederland al snel op 3-0. Ginella Zerbo tikte een pass vanaf de linkerkant fraai binnen. Het doelpunt was voor de Oranjevrouwen aanleiding om een ingestudeerd dansje te doen: ze gingen achter elkaar in één rechte lijn zitten en deden net alsof hun sticks peddels waren.

Een walk-over dreigde, maar vlak voor rust kwam Australië terug tot 3-1. Joyce Sombroek bracht nog redding op een eerste inzet van de Aussies van dichtbij, maar Kathryn Slattery was er als de kippen bij om de rebound vanuit de lucht binnen te tikken.

Tweede helft

In de tweede helft ging Oranje op zoek naar de vierde treffer. Lidewij Welten kwam een keer gevaarlijk door en Maartje Paumen was via een strafcorner dichtbij een doelpunt, maar de 4-1 leek maar niet te vallen. Uiteindelijk viel hij toch. Na een mooie rush scoorde Welten haar achtste doelpunt van het toernooi. De treffer werd weer gevierd door te peddelen.

In het laatste kwart kreeg Nederland nog een paar grote kansen. Willemijn Bos maakte er uiteindelijk 5-1 van. Ze dribbelde de cirkel binnen en werkte de bal met een mooie uithaal tegen de touwen, waarmee de vernedering van Australië compleet was.

Nederland – Australië 5-1 (3-1)

13. Carlien Dirkse van den Heuvel 1-0 (sc)
15. Maartje Paumen 2-0 (sc)
20. Ginella Zerbo 3-0
29. Kathryn Slattery 3-1
44. Lidewij Welten 4-1
52. Willemijn Bos 5-1

(Marco van Nugteren/@mvn90)


1 Reactie

  1. TonForch

    Laat de dames alsjeblieft onmiddellijk ophouden met dit belachelijke ritueel. Wie heeft dit in hemelsnaam verzonnen? Sjoerd Marijnisse? Het is helaas een algemeen probleem dat hockey(st)ers steeds meer de neiging hebben voetballers te imiteren. Niet doen, slaat helemaal nergens op en draagt in het geheel niets bij. Juist eerder integendeel. Net zoals die meisjes van net negen op de tennisbaan die a la Sjarapova als een kaalgeplukte kip staan te schreeuwen, terwijl ze de bal op een halve meter misslaan. Ton Forch, Heiloo


Wat vind jij? Praat mee...