Xan de Waard kan een prijzenkast gaan kopen

Daar stond ze dan, Xan de Waard, met de prijs in haar handen. 'Fintro Hockey World League Semi-Final Antwerp 2015', stond erop. Maar de belangrijkste zin stond daaronder, in het klein: 'Best Junior Player'.

“Heel erg leuk”, aldus De Waard, die de prijs uit handen kreeg van oud-international Marjolein Bolhuis-Eijsvogel. “Ik ben er erg blij mee. Het is altijd leuk als je zo’n prijs wint. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat we voor Rio geplaatst zijn en dat we eerste zijn geworden.”

Het is niet de eerste keer dat De Waard wordt uitgeroepen tot talent van een toernooi. De 19-jarige middenvelder, die vorig jaar ook het WK in Den Haag meemaakte en haast niet meer weg te denken is uit Oranje, kreeg de prijs ook bij de Champions Trophy in Mendoza vorig jaar. “Maar ik ben heel kritisch op mezelf. Er zijn dingen waarmee ik aan de slag kan.”

Zuid-Korea

Ook De Waard zag dat de finale tegen Zuid-Korea moeizaam verliep. “Ik denk dat het een echte finale was. Ik heb gehoord dat wij drieëndertig keer in hun cirkel zijn geweest en zij vijf keer in de onze. Wat dat betreft is het zonde dat we het zo spannend gemaakt hebben. Van tevoren hadden we gezegd dat we het beter wilden doen dan in de poulewedstrijd tegen Zuid-Korea, maar dat bleek lastig te zijn.”

De ploeg bleef er volgens in geloven dat er geen shoot-outs aan te pas hoefden te komen. “Toen de 1-1 viel en wij zo vaak in hun cirkel kwamen, kregen we er steeds meer vertrouwen in. Op een gegeven moment wisten we: we gaan ‘m binnenhalen.” (Marco van Nugteren/@mvn90)

Foto: KNHB/Koen Suyk


1 Reactie

  1. FlorinevanLotringen

    Ik vind xan de waard echt heel erg goed! Ik ben een grote fan!


Wat vind jij? Praat mee...