Rob Reckers: ‘Droomstart Oranje, maar waken voor overschatting’

‘Zeven wedstrijden en evenveel overwinningen. 28 goals voor en 3 tegen, 5 debutanten en kwalificatie voor de WK 2018 in India op zak. Er valt niks af te dingen op de resultaten van de nieuwe ploeg waarmee Caldas de weg naar Tokio is ingeslagen. Een droomstart, waarbij wel gewaakt moet worden voor overschatting. Gezien de timide reacties na de eclatante overwinning op Argentinië in de finale lijkt het verwachtingspatroon goed gemanaged.

Dat het deelnemersveld van de Hockey World League niet tot de verbeelding spreekt, moge duidelijk zijn. Met laagvliegers als Schotland, Pakistan en Canada in de poule, waren de kwartfinales een zekerheid en kon naar hartenlust geëxperimenteerd worden met nieuwe spelsystemen en jonge, onervaren spelers. Toch schuilde hier een groot risico, want bij matige resultaten had de nieuwe koers direct van richting veranderen richting een negatieve spiraal.

‘Mirco Pruyser komt in het zonesysteem beter tot zijn recht als kille afmaker’

Na een onwennig begin tegen Pakistan, Schotland en Canada begon de trein tegen India langzaam op stoom te komen. Waar in het verleden veelal moest worden geleund op de corner van Mink van der Weerden, waren het ditmaal de spitsen van Oranje die het verschil maakten. Opvallend was hierbij de rol van Mirco Pruyser, die in het zonesysteem beter tot zijn recht lijkt te komen als kille afmaker.

Mirco Pruyser. Foto: Frank Uijlenbroek

Waar Nederland traditioneel kiest voor een man-tegen-man verdediging, werd dit toernooi geëxperimenteerd met de van oorsprong Australische zoneverdediging. Een begrijpelijke switch na de toevoeging van Graham Reid tot de technische staf. Met zijn expertise onder andere opgebouwd door zijn ervaringen bij de huidige wereldkampioen uit Oceanië, heeft Oranje een vliegende start kunnen maken. Van stilletjes achter de tegenstander aanlopen over het hele veld, naar een vaste plek op het veld van waaruit de tegenstander onder druk gezet kan worden.

‘Billy Bakker heeft met 50 goals in 150 interlands een schitterend moyenne’

In de kwartfinale werd het nietige China eenvoudig met 7-0 aan de kant geschoven. Hoogtepunt van de wedstrijd was voor mij de 150ste interland van Billy Bakker, waarin hij ook nog eens zijn 50ste interlandgoal scoorde. Een schitterend moyenne voor een speler die maximaal 100 interlands in de spits heeft gespeeld in het Oranje tricot.

De eerste serieuze test kwam in de halve finale tegen de Engelsen. Op eigen bodem kregen de Rood-Witten eindelijk de kans om de schande van London 2012 (9-2) weg te spoelen, maar ook zij bleken machteloos tegen een solide Oranje. Verdedigend werd er niets weggegeven en aanvallend deden Pruyser en Kellerman waar ze voor opgesteld stonden.

‘Warmbloedige Zuid-Amerikanen werden ijskoud in de hoek gezet’

Het slotakkoord werd bewaard voor olympisch kampioen Argentinië. In een wervelende show werden de warmbloedige Zuid-Amerikanen ijskoud in de hoek gezet door een ontketend Oranje. De Argentijnse ploeg was geen schaduw van de ploeg die in Rio floreerde ondanks nog altijd de aanwezigheid van tien spelers met meer dan 150 interlands. De 6-1 eindstand was terecht en had zelfs nog hoger uit kunnen vallen in het voordeel van de mannen van Max Caldas.

Bondscoach Max Caldas. Foto: Frank Uijlenbroek

Juist de bondscoach zal echter waken voor opportunisme. De HWL was niets meer dan een veredeld oefentoernooi, waar toplanden als België, Duitsland en Australië nog ontlopen werden. De piketpaaltjes richting Tokio zijn geslagen, maar de komende maanden moet hard worden gewerkt aan de fundering. Want die zal tijdens de EK in Amsterdam in augustus stevig moeten liggen om kans te maken op de eindoverwinning in de gerenoveerde hockeytempel in het Amsterdams Bos.’

******

Rob Reckers analyseert de finale

Rob Reckers


Rob Reckers is columnist en analist van de Oranje Heren voor hockey.nl en OranjeHockey. Reckers werd met Oranje Zwart drie keer landskampioen. Hij speelde 209 keer in het shirt van Oranje. De aanvaller behaalde met het Nederlands team goud op het EK in 2007 en zilver op de Olympische Spelen van 2004 in Athene.


Wat vind jij? Praat mee...