Analyse: Annan poetste zelfvertrouwen Oranje Dames op richting WK

Door de uitstekende resultaten van de afgelopen weken en de indrukwekkende zegereeks van het afgelopen jaar – met het gewonnen EK en de HWL-titel als bekroning – beginnen de Oranje Dames zondag tegen Zuid-Korea als topfavoriet aan het WK in Londen. De grote vraag op weg naar de wereldtitel is: hoe gaan de speelsters en technische staf om met de hoge verwachtingen?

Bondscoach Alyson Annan schrok, zo bekende ze later, toen ze een week of zes geleden na een Oranjeloze periode weer met de volledige trainingsgroep aan de slag ging. Het zelfvertrouwen van een aantal speelsters was behoorlijk afgenomen. De oorzaak volgens Annan: de resultaten in de play-offs en de EuroHockey Club Cup (EHCC) én het oordeel dat de media over deze wedstrijden hadden geveld.

De beginperiode stond voor de technische staf daardoor hoofdzakelijk in het teken van het opvijzelen van het vertrouwen van de betreffende speelsters. Veel gesprekken werden gevoerd. Haast was geboden. De zes weken voorbereiding tot de eerste wedstrijd was al kort, vond Annan.

De Oranje Dames op het vierlandentoernooi in Breda. Foto: Willem Vernes

Annan sprak niet alleen veel met haar speelsters, maar schermde ze ook af

Namen noemde Annan niet, maar duidelijk is dat het niet de speelsters van lands- en Europees kampioen Den Bosch zijn geweest die met weinig zelfvertrouwen uit de play-offs en de EHCC kwamen. Amsterdam daarentegen had een minder geslaagd einde van het seizoen. Nadat het de reguliere competitie knap als eerste afsloot, kende het in de tweede finalewedstrijd tegen Den Bosch een offday (1-4). Ook op de EHCC zakte Amsterdam met een vierde plaats door het ijs. Volgens Annan hadden niet alleen speelsters van Amsterdam in het competitieslot een deuk in het zelfvertrouwen opgelopen.

Annan sprak niet alleen veel met haar speelsters, maar schermde ze ook af door niet toe te staan dat er in interviews werd teruggeblikt op de play-offs en de EHCC. Daarnaast werkte ze een officiële interland tegen Canada (8-0) in het Wagener Stadion achter gesloten deuren af. Annan wilde, zo vertelde ze later, dat haar team een wedstrijd kon spelen zonder oordeel van iemand anders behalve dan dat van de technische staf.

De buitenwereld denkt dat we wel even wereldkampioen zullen worden Bondscoach Alyson Annan

Het zegt iets over de druk waarmee de spelersgroep en de technische staf richting het WK te maken hebben. Niet voor niets temperde Annan in een interview op 23 juni de verwachtingen. ‘De buitenwereld denkt dat we wel even wereldkampioen zullen worden. We hebben een goed team, dat weten we zelf ook. Maar we hebben een korte voorbereidingstijd. Wij zijn eigenlijk zelf onze grootste tegenstander, omdat we de afgelopen periode zo weinig bij elkaar zijn geweest. (…) Goud halen op het WK wordt niet makkelijk. Maar het is wel mogelijk.’

Marloes Keetels krijgt in augustus 2017 de EK-beker uit handen van EHF-voorzitter Marijke Fleuren uitgereikt. Foto: Willem Vernes

Begin juli gaf Annan meer openheid van zaken over wat zich achter de schermen had afgespeeld

Annan weet van zichzelf dat ze gevoelig is voor stress. In de halve finale van de Olympische Spelen bezweek ze onder de druk en had ze een black-out. Daarna ging ze met zichzelf aan de slag. Ze nam zichzelf voor voortaan fitter van lichaam en geest een toernooi in te gaan. Op het EK in Amsterdam werkte die aanpak, concludeerde Annan. Het grootste verschil zat ‘m in het voorwerk – het analyseren van de tegenstander – dat Annan grotendeels al had gedaan.

Daarom koos ze de afgelopen maanden voor dezelfde aanpak. Ze verdeelde de vier WK-poules met haar assistenten Albert-Kees Manenschijn en Lucas Judge en met video-analist Joost Bitterling. Iedereen analyseerde de ploegen van één poule, Annan deed dat bij de poule van Oranje. Al deze analyses zijn inmiddels klaar. Annan weet tot in de puntjes hoe de tegenstanders spelen en hoe ze die met haar team wil bestrijden. Het zit in haar karakter om alles minutieus voor te bereiden. Daardoor hoeft ze nu tijdens het WK weinig analysewerk meer te verrichten. Iets dat zowel bij haar als bij de speelsters voor rust moet zorgen.

Die tactiek lijkt te werken. Waar Annan half juni nog niet wilde dat in interviews met haar speelsters werd teruggeblikt op de play-offs en de EHCC, gaf ze begin juli zelf meer openheid van zaken over wat zich nu achter de schermen had afgespeeld. Ze verklaarde dat de gesprekken met de individuele speelsters op dat moment niet meer werden gevoerd. Het probleem was grotendeels opgelost, zei ze. Daar voegde ze nog wel aan toe dat de technische staf de betreffende speelsters nauwgezet in de gaten bleef houden.

Bondscoach Alyson Annan tijdens het vierlandentoernooi in München. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek

Duidelijk is dat Oranje als topfavoriet aan het WK begint

Tijdens de interlands van de afgelopen weken tankte Oranje veel zelfvertrouwen. Nederland won alle acht de interlands. Duidelijk is dat Oranje als topfavoriet aan het WK begint. Op het vierlandentoernooi in Breda waren de tegenstanders van Nederland (Spanje, China, Japan) nog relatief zwak. In München won Oranje ook vrij makkelijk van Argentinië, Nieuw-Zeeland en Duitsland, de nummers drie, vier en zes van de wereld. Zelfs toen Nederland tegen Nieuw-Zeeland op achterstand kwam, bleef de ploeg van Annan rust uitstralen.

Zoals Annan eerder tijdens de WK-voorbereiding zei: de grootste tegenstander van Nederland is Nederland zelf. In het duel tegen Argentinië, nadat Pien Sanders geblesseerd was uitgevallen en het spel een minuut of tien had stilgelegen, was Oranje bijvoorbeeld even van slag. Tegenstanders zullen tijdens het WK alles in de strijd gooien om het spel van Nederland te ontregelen. Op het WK moet vooral blijken of wellicht de altijd vurige Argentijnen daartoe in staat zijn en of Nederland tegen de druk bestand is wanneer het in een kolkend stadion tegen thuisland Engeland speelt. Belangrijk is dat Nederland onder alle omstandigheden rustig blijft. Kwalitatief gezien hoeft Oranje zich geen zorgen te maken.


2 Reacties

  1. robboomsma

    Zo daar is het forum toch stil van. Ik zal eerlijk zijn: ja ik was ook kritisch na de play offs. En na de EHCC. Ben ik heel eerlijk over, in de tussentijd, ben ik het anders gaan zien, zeker na Breda. Als je dan een keer ziet wat een kritiek er wordt geleverd, is dat wel iets waar ik verbaasd van was. Ik zie het nu zo: -er zijn al genoeg mensen van de staff die zeggen wat er niet goed gaat. Maar ook wat wel goed gaat.. Toch vind ik het raar dat heel veel mensen op de tribune er wat van vinden terwijl sommige beslissingen gewoon terecht zijn. Kan zijn van een scheidsrechter, dan wel van een coach, dan wel van een spe(e)l(st)er. Dat jij het daar dan niet mee eens bent dat kan zijn. Maar alles beter weten, daarvan weet ik vrijwel zeker dat die kans heel erg klein is/nihil is..... Ik neem een voorbeeld: Maria Verschoor, krijgt erg veel kritiek de laatste tijd. Ik vind dat wel apart, ze laat mooie acties zien en maakt snel keuzes. Het is een voorbeeld van iemand die iets unieks heeft. Mensen noemen haar intussen niet in vorm. Als dat al zo zal zijn weet ze dat zelf het beste. Ander voorbeeld: Team selectie word bekend gemaakt, allemaal kritiek. "Die is beter, je had beter die kunnen kiezen" Ik zet er geen namen bij. Ik vond de selectie goed uitgebalanceerd. En vind dat nog steeds. Een selectie maken is letterlijk appels met peren vergelijken. Er is veel talent, de spelers/speelsters van de NL teams, hebben allemaal wat unieks. Daarin maakt een coach een keuze wat voor tacktiek het team wilt gaan spelen. Daarin passen een groep wel, en een aantal niet. Maar ook wat kan je aanpassen met wissels in je tacktiek. Nu vragen mensen zich af waarom zo een lang verhaal? Nou omdat ik wil zeggen dat kritisch zijn mag hoor. Echter vraag ik me af of de mate die we hebben op sommigen momenten wel gezond is.... Ik krabbel hier mee niet terug van de momenten dat ik kritisch was. Dat vond ik op dat moment daar zal ik achter blijven staan. Ik geef echter aan dat ik het anders ben gaan zien sinds ik heb meegemaakt hoe sommige kritiek word gemaakt, terwijl het eigenlijk nergens op slaat... Ik vraag mezelf nu af, heeft het nut dat ik mijn mening kenbaar maak? Of hou ik het liever voor mezelf? Ik merk dat ik het leuker vind om wat positiefs mee te geven. Dit is ook geen directe kritiek naar één van de medegebruikers hier. Maar ik hoop dat er soms wat meer positiviteit komt 💪💪💪💪💪💪 De teams weten wat ze doen, ik hoop dat alle teams in het oranje shirt met het KNHB logo. Deze zomer mooi afsluiten, en de beste prestatie die ze kunnen halen, ook bereiken. #keeppushing #unleashthelion ~RR~

  2. MickH

    De Nederlandse dames moeten wereldkampioen worden; als die tank naar goud kan leiden, heeft ze het goed gedaan. Indien niet, wegwezen en rap een vervanger aanstellen, dan heeft ze genoeg gefaald.


Wat vind jij? Praat mee...