‘Binnenstebuiten gekeerd’

 

Journalist Edwin Alblas volgt de Oranje Heren op weg naar Rio. Op hockey.nl schrijft hij maandelijks een column over zijn ervaringen bij en met de nationale ploeg. Vandaag de 3e. De spelers worden deze periode onderworpen aan medische en fysieke testen. Ook daar zit competitie in. 

‘De vroegste vogel is deze dag Robert van der Horst. Hij woont op een steenworp afstand en mag het spits afbijten. ‘Horst’ is al meer dan 10 jaar international en wordt niet voor het eerst in een ‘medisch keuringstation’ binnenstebuiten gekeerd. Hij is vandaag ook niet de enige. Dit lot valt alle internationals ten deel.

De Olympische Spelen komen eraan en in de aanloop er naartoe onderwerpt NOC*NSF zijn sporters aan een uitgebreide screening. In het geval van de hockeyers, die al geruime tijd zeker zijn van deelname in Rio, wordt die keuring net na de jaarwisseling grotendeels uitgevoerd door teamarts Wart van Zoest en Conny van Bentum, de arts van de vrouwenploeg. Zij heeft vooral oog voor orgaanfuncties, Van Zoest bestudeert de gewrichten.

Oud-schaatster Chris Witty assisteert bij de fysieke onderdelen zoals het 20 minuten lang bij een groeiende weerstand fietsen. Bij deze inspanning wordt onder meer het hart gemonitord. Horst is al weer op huis aan als Rogier Hofman zich meldt bij Topsupport in Eindhoven, waar Van Zoest praktijk houdt als hij niet in het ziekenhuis opereert of zijn taken als medisch manager bij PSV uitvoert. Voor Hofman is zo’n keuring ook gesneden koek. Bloed tappen, longinhoud testen, ogentest; hij kent het wel. Maar voordat Hofman zijn Tom Dumoulin-momentje beleeft, mag hij languit op een behandelbed gaan liggen waarna hij met draadjes en plakkertjes wordt aangesloten op geavanceerde meetapparatuur. Voor het betere plakresultaat moet evenwel eerst wat borsthaar worden weggeschoren.

Op de fiets lijkt Hofman eerlijk gezegd in weinig op Dumoulin te lijken. Hij zit niet bij de beste pedaleurs onder de hockeyers. Natuurlijk is dit voor hen óók een competitie. Wie het hoogste wattage haalt, is koning. De meesten schommelen tussen de 340 en 355, maar voor een faire score moet dat getal eigenlijk nog door het lichaamsgewicht worden gedeeld.

Hofman gaat diep, maar net niet tot het snot voor de ogen.

Beulen

De ‘Sanders’ van het team zijn doorgaans de beulen van hun eigen lichaam. De Wijn en Baart schijnen als geen ander grenzen te kunnen overschrijden. De Wijn bewijst dat luttele dagen later als de ploeg op Papendal ook nog eens een ‘shuttlerun tot het gaatje’ voor de kiezen krijgt. Bijna unaniem door de ploeg als onmenselijker dan de fietstest bestempeld. De Wijn loopt nog keurig binnen de tijd van lijntje naar lijntje, terwijl alle anderen dan al voor dood op de vloer naar adem happen.

Op de fiets of rennend, de testen zijn meedogenloos. Ooit nam Van Zoest een uitgebreid fysiek onderzoek op Derde Kerstdag. Hij kon makkelijk achterhalen wie bij de kerstdis de teugels wat had laten vieren.

Het doel van deze fysieke onderzoeken is eigenlijk tweeledig. NOC*NSF en bondscoach Max Caldas willen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. En als er een afwijking wordt geconstateerd, valt er 7 maanden voor de Spelen misschien nog wat aan te doen.

Van der Horst heeft er allerminst een hekel aan. Integendeel. Van Zoest ontdekte hierdoor eerder al bij de captain van Oranje een opvallende stijfheid in de gewrichten, de enkel uitgezonderd. Dankzij speciale oefeningen is sindsdien bij hem blessureleed drastisch afgenomen.

Kijkje in de ziel

Behalve fysiek worden de spelers mentaal aan de tand gevoeld. Van Zoest en Van Bentum kijken met behulp van een uitgebreide vragenlijst ook een beetje in hun ziel. Als een hockeyer niet goed in zijn vel steekt, kan dat namelijk ook zijn weerslag hebben op het lichaam.

Dat lichaam gaat het de komende weken trouwens zwaar te verduren krijgen. Er zal harder dan ooit worden getraind, waarschuwt Caldas. Om het lijf zo goed en snel mogelijk te laten herstellen, zijn voedingssupplementen en herstelsupplementen bijna onontbeerlijk. Ze hebben het maar te slikken…’

Twitter: @edwinalblas.


Wat vind jij? Praat mee...