Eerste keeper Blaak na zeven jaar eindelijk beloond voor geduld

Over hoeveel geduld, over hoeveel zitvlees beschikte Pirmin Blaak voordat het heilige doel was gehaald? Heel veel, bleek de afgelopen zeven jaar. Na vijf jaar achter Jaap Stockmann en twee jaar om en om keepen met Sam van der Ven is hij aangewezen als dé eerste keeper voor het WK.

Twee keer reserve buiten het olympisch dorp tijdens de Olympische Spelen van Londen en Rio de Janeiro. Van 2011 tot 2016 de tweede viool achter keeper Stockmann, waar hij zeker in zijn eerste periode flink tegenop keek, zegt hij. Na Rio moest hij eerst kwarten omwisselen met Sam van der Ven. Maar: kwarten werden helften. Helften werden hele wedstrijden.

En toen, ogenschijnlijk uit het niets, werd Blaak afgelopen maand opeens de eerste keeper. Het is een understatement om te zeggen dat het veel geduld en volharding heeft gekost van van de Rotterdamse keeper.

Hij heeft 67 interlands op zijn naam staan, maar als de interlands zouden tellen waar hij bij aanwezig was, maar niet speelde, was het een nog veel indrukwekkender aantal. ‘Ik denk dat je dan zo’n 160 interlands erbij kan tellen. Die heb ik op de tribune of reservebank gezeten.’ Dat betekent zo’n 11.200 minuten zitten en kijken hoe de andere keeper het doet.

Een van de oude assistenten van het Nederlands elftal, Gerold Hoeben (nu talentcoördinator bij de KNHB), zei altijd tegen Pirmin Blaak dat keepers pas echt goed worden na hun dertigste. Blaak werd 8 maart dit jaar dertig, maar dacht toen bij zichzelf: dat kun je wel zeggen Gerold, maar ik speel op m’n dertigste nog steeds om en om met een andere keeper.

Pirmin Blaak met een heerlijke duik, bij de shoot-outs tegen Ierland. Foto: Willem Vernes

‘Ik heb altijd geloofd dat dit moment zou komen’

Het moment dat zeven jaar volharding werd beloond met het predicaat ‘eerste keeper’ (in ieder geval voor dit WK), was uiteindelijk opmerkelijk. De enige twee spelers die al zeker waren van selectie voor het WK, waren de twee keepers Pirmin Blaak en Sam van der Ven. Maar de dag dat het team werd ingelicht over de WK-selectie, kreeg Blaak van collega Van der Ven een appje: ‘Slecht nieuws gehad van Max. Gefeliciteerd Pir.’ Later belde bondscoach Max Caldas hem op, om hem te feliciteren met zijn rol als nummer 1.

Het is niet dat Blaak begon te gillen aan de telefoon. Maar: ‘Ik heb altijd geloofd dat dit moment zou komen. Na Jaap moest ik degene zijn die het wordt. Als dat iemand anders werd, heb ik zelf dat gat laten liggen.’

De gevoelige keeper zag dat Van der Ven steeds dichtbij kwam. Het gat tussen beide doelmannen werd zienderogen kleiner. ‘Ik wist altijd dat Sam goed was. Hij was de enige die mij aan kon vallen. Ik ben altijd op m’n hoede geweest. Maar ik verwijt het mezelf dat ik van een gat een kier heb gemaakt. Ik heb toen soms voor een 7 gekeept, maar ook een 4. Ondertussen ben ik stabieler geworden.’

Pirmin Blaak en Sam van der Ven omhelsen elkaar, na de 3-1 overwinning op Frankrijk, in de Rabo Super Serie-wedstrijd op Rapid. Foto: Willem Vernes

De hamvraag voor het WK in India is voor Blaak simpel: is hij klaar om de eerste man in het goal te zijn van Oranje? De man die schitterende reddingen kan afwisselen met een lullige tegengoal, in de buurt van zijn legguards. Iets dat hij, op het persmoment van Oranje in het Wagener Stadion, met een knipoog analyseert. ‘Ik heb schoenmaat 49, voor mij is het dus moeilijker om mijn voeten bij elkaar te houden.’ Het geeft aan met hoeveel zelfvertrouwen en plezier Blaak nu in het goal staat.

‘Ik denk dat ik een goede eerste keeper ben. Ik ken iedereen in het Nederlands elftal ook al tien jaar, nog vanuit Jong Oranje. Natuurlijk gaan er ook bij mij ballen in, maar ik weet dat ik het verschil kan maken. Ik kan er op belangrijke momenten staan. Dat is mijn kracht. De dalen zijn minder geworden. Mijn ondergrens is omhoog gegaan.’

Ook zijn mental coach heeft geholpen. Als voorbeeld neemt hij de redding, vlak voor tijd tegen België, in de oefeninterland in Brussel. Het stond 4-3 voor Oranje, toen de Red Lions een strafcorner mochten nemen. Alexander Hendrickx (Pinoké) stond achter de bal en pushte goed naar de rechterbovenhoek, maar daar pakte Blaak knap de bal. Vroeger was de Rotterdammer misschien nog bezig geweest met de drie doelpunten tegen, waar hij niets aan kon doen. Nu heeft hij daar minder last van, zegt hij. ‘Vroeger ging die bal er ook nog in. Nu dacht ik: kom maar op.’

Pirmin Blaak redt tegen Australië, op de Champions Trophy.

‘Het moment voor mij om te shinen’

Blaak voelt zich een bevrijd man, na het nieuws over de keepers. ‘Het geeft me een enorme boost. Er is een last van mijn schouders gevallen. Ik kan nu zelf bouwen en groeien in een toernooi, in plaats van een kwartiertje of een half uurtje. Het voelt niet als payback time, maar het is wel het moment voor mij om te shinen.’

Op het WK van 2014 maakte Blaak wel minuten, maar moest hij zien hoe Stockmann de onbetwiste nummer één was, die daarna ook werd uitgeroepen tot beste keeper van de wereld. Wat gaat volgens Blaak de doorslag geven bij het WK in India, waar er zoveel landen in aanmerking komen voor de titel?

‘Een solide cornerverdediging, met goede uitlopers en een goede keeper. Daarnaast hebben we zoveel creativiteit in ons team. Als wij dit WK niet door onze ondergrens zakken, kunnen we van elk team winnen. Ik denk dat wij poulewinnaar moeten worden, zodat we als beloning direct de kwartfinales kunnen spelen.’

Pirmin Blaak en Lucas Vila, op de Champions Trophy in Breda.

Stel, Gonzalo Peillat mag pushen, met nog een minuut te spelen

Het interview eindigt met een hypothetische situatie. Stel, Nederland speelt de WK-finale tegen Argentinië. Het staat 1-1, er is nog één minuut te spelen. Gonzalo Peillat, de beste strafcornerschutter ter wereld staat op de kop van de cirkel. Wat doet Blaak? ‘Ik ga daar zo ontspannen mogelijk staan. Zo’n strafcorner is een wedstrijd in een wedstrijd. Ik ga erop vertrouwen dat ik goed zicht op de bal heb, zodat ik me geen zorgen hoef te maken. Ik red de bal via mijn legguards of klomp. Daarna pakken we de shoot-outs.’


17 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Blaak is geen wereldkeeper helaas. Vanasch, Harte, Vivaldi zijn allemaal stuk voor stuk beter. Na 3 generaties toppers: Jansen, Vogels en Stockman, is er een groot gat gevallen.

 2. mickh

  Ik gun de beste man een gloedvol toernooi in India. Hij doet neem ik aan wat in zijn vermogen ligt en als er niet beter voorhanden is, het zij zo. Dat Caldas het ooit nodig vond om Stockman te bruskeren en hem af te wisselen met een kwalitatief veel mindere keeper zegt meer iets over de coach dan over zijn keepers. Fouten mag je maken als coach; bewuste grove blunders niet.

 3. Toon Janssen

  Compliment voor deze professional. Loon naar werken. Of zoals de Amerikaan zegt. The only place Where succes come before work is in the dictionary. Topsport gaat volgens mij vooral over hoe je met teleurstelling om gaat. Daar is mijnheer Blaak dan heeeel sterk in geworden. Proficiat!

 4. pjklaassen

  Gun het hem van harte maar het verschil maken zie ik hem niet zo snel doen.. het verschil is te groot met stockmann maar ook de aankomende generatie voorspeld “nog” geen top keeper... misschien een teken voor de knhb om eens te kijken naar het keeper beleid?

 5. Conrad

  Nederland heeft altijd goede keepers gehad en ook Blaak is een topkeeper. Het valt me op dat men hier graag kritiek levert en direct naar de KNHB en de bondscoach wijst, die kunnen er allemaal niets van... Welnu, beste mensen die het allemaal beter weten, leg dan ook even helder uit hoe het wel zou moeten. Ik neem pjklaassen even als voorbeeld met zijn/haar "misschien een teken voor de knhb om eens te kijken naar het keeper beleid?". Waarom?

  1. joostj

   Ik vind het ook wat kort door de bocht om de bond en coach als schuldige aan te wijzen maar ben wel van mening dat Blaak niet de wereldklasse liet zien die Stockmann de meeste toernooien op de mat legde.

 6. pjklaassen

  Nou conrad omdat er geen wereld keeper aan zit te komen. Er een gat is ontstaan na stockmann? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aam doen!? Dat is iets wat de knhb zich toch moet afvragen of zie ik dat verkeerd

 7. forza-hgc

  Toch opmerkelijk dat Pirmin als 1e keeper is verkozen, want hij blijft maar steeds dezelfde fouten maken, terwijl Sam van der Ven niet of nauwelijks fouten maakt. Bovendien is Sam een stuk fitter...

 8. DolfJansen

  Voor de mensen die zeggen dat er geen nieuwe topkeepers aankomen, zie ik het verkeerd als Visser en in de tweede plaats Brink die potentie tot een zekere hoogte wel hebben?

 9. pjklaassen

  Dolf... het zijn jonge keeper in de hk maar toekomstige wereld keepers, nee hoor

  1. joostj

   Lijkt me wat voorbarig om dat nu al te zeggen. Stockmann was ook nog geen wereldklasse toen Vogels keepte. Toch? Wacht het nog maar even af. We hebben in NL een prima keepersopleiding met o.a. Martijn Drijver.

 10. harley1954

  Pirmin, Proficiat. Heel veel succes!

 11. Conrad

  @pjklaassesen, je verwacht dat de KNHB in Nieuwegein op een knopje drukt en een nieuwe Guus Vogels uit een automaat komt rollen. De KNHB is geen kraamkamer voor talent, dat zijn de clubs. Als je kritiek hebt op het matige niveau van de huidige keepers - waar ik het niet mee eens ben - dan moet je de clubs bekritiseren. Ik wens je daar alvast veel succes mee. Voor wat betreft Stockman, die keepte alles in de voorbije jaren. Blaak heeft op zijn 30e aanzienlijk minder wedstrijden gespeeld. Zijn tijd komt nu. Oordeel na het WK.

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  Uiteindelijk is Caldas hier ook voor verantwoordelijk: door zijn wisselbeleid hebben we 2 middelmatige keepers ipv 1 wereldkeep.

 13. cony-doomen

  We kunnen vinden wat we willen, maar laat Pirmin zich maar gelden op dit toernooi. We zouden juist vetrouwen moeten hebben in onze keeper in plaats van het azijnzijkende commentaar! Vanuit Den Bosch heb ik alle vertrouwen in je Pirmin!

 14. k34sb5j

  Volgens mij gaat het artikel over een enorme toewijding met als gevolg een uitverkiezing. Een prachtig verhaal . Om Permin dan te verwijten dat hij niet is zoals zijn voorgangers is m.i. een beetje respectloos naar hem en zijn generatie. Hij keept bij de Europees kampioen dat tevens kandidaat is voor de wereldtitel en is dus per definitie top. Bovendien, als hij in een shoot-out beslissend zal zijn en NL wint dit wk dan is hij de held waarvan iedereen zal zeggen het altijd al geweten te hebben. Kom op mensen, laten we even genieten van een prachtig wk.

 15. erik-beenen

  Het is een verhaal van loyaliteit, toewijding, doorzettingsvermogen en talent. We hebben een bondscoach die de beste keeper op dit moment in de goal zet. Dat is dus Pirmin. Al die andere gruizige en vervelende commentaren doen onrecht aan dit geweldige verhaal. All the support for Pirmin, en ik vind het een voorbeeld voor heel veel andere spelers en mijn kinderen. Die zijn iets minder getalenteerd, maar de inspiratie van het verhaal van Pirmin is erg motiverend. Klasse Pirmin, trots op je, doe je best.


Wat vind jij? Praat mee...